Трикове

Как да направите стоманения си тиган незалепващ

Това е съвсем простичък и бърз трик, който ще направи стоманения ви тиган незалепващ. 

Но преди това да отговорим на въпроса – защо просто да не използваме незалепващ тиган? 

Предимства на незалепващите съдове

Наистина, незалепващите съдове са изключително улеснение и при готвене и при почистване, но за да можете да направите информиран избор, трябва да знаете всички детайли. 

Незалепващите съдове – тенджери, тигани, тави и форми са алумниеви съдове с допълнително прилепено незалепващо покритие – има различни технологии и видове – гладки, с релеф на пчелни пити или друга форма, с мраморно, каменно и други специални покрития но най-често срещаните са от силикон или PTFE (Polytetrafluoroethylene, още известен като Тефлон).

При покупка винаги проверявайте дали на етикета е посочено, че е без PFOA (per fluorooctanoic acid) тъй като той създава опасност за здравето, включително канцерогенност.  Ако съдовете са без  PFOA производителят ще се гордее с това и ще иска задължително да го включи в етикета. 

опасност тефлон

Недостатъци 

Незалепващите покрития не са устойчиви на високи температури,

затова никога не забравяйте тефлоновия си тиган върху печката. При температури над 230 градуса започват да се излъчват токсични пари, които могат да предизвикат така нареченият “тефлонов грип”.  Въпреки, че температурата на деградация на тефлона е 300 градуса по Целзий, за съжаление има притеснения, че PTFE покритията отделят отровни пари и при нормални температури. 

Друг недостатък на незалепващите тигани е, че служат по-малко време. 

Не използвайте метални прибори, бъркалки или шпатули в незалепващ тиган и не мийте в съдомиялна, тъй като това може да надраска покритието или да скъси живота му.  През тези драскотини и отлепени частички покритие храната взаимодейства с лепилата, с които покритието е закрепено за съда, които имат негативен ефект върху здравето, както и със самия алуминий. 

И последно – дори да платите много за наистина качествен незалепващ тиган, животът му не е неограничен за разлика и в края му отново ще започне да залепва.


По-добри алтернативи за околната среда, за здравето и бюджета Ви са стъклени или керамични съдове, а днес си говорим за неръждаема стомана.


Преди 3 години се разделихме с незалепващите си съдове и започнахме да ги заместваме с такива от неръждаема стомана. Тогава купих и тигана, който ни служи вярно – изключително лесен за поддръжка, дори нещо да загори и залепне, измиваме без остатък, така, че изглежда като нов, използваме и в съдомиялна. 

тиган незалепващ нетефлон

Това, което е предизвикателство за повечето хора, обаче е – как се използва стоманен тиган без да залепват палачинките или пържените яйца (наред с всичко останало) и за това си говорим днес. Някои го наричат правило, други го наричат трик – пра-баба ми му казваше

“правилния начин да използваш тиган”. 

Няма значение как го наричате, не се изисква никаква подготова, омазняване и печене, покрития, без пушек и без специална грижа след това. Само котлон, стоманен тиган с двойно или тройно дъно за да имаме равномерно разпределение на топлината, 2-3 капки вода и съвсем малко търпение. 

  • Слагаме тигана на котлона и включваме на максимална степен за около минута.
  • С длан (без да докосваме) можем да проверим дали се загрява.
  • Като започнем да усещаме топлина е време да тестваме дали е достигната правилната температура, която да осигури незалепващия ефект.
  • Твърде ниска температура и ще имаме силно залепване, твърде висока и ще имаме залепване и загаряне.

Тестът за правилно нагряване се нарича “ЖИВАЧЕН ТЕСТ”

или на английски – MERCURY BALL TEST и няма нищо общо с живака, а се прави с  няколко капки вода (аз мокря пръстите си и капвам върху тигана, вие можете да използвате и пипетка по избор). 

  • При достигане на желаната температура водата не се изпарява със свистящ звук, а вместо това оформя танцуващи топчета, подобни на живачни капки. 
  • Ако температурата е все още ниска, водата се изпарява и трябва да изчакате още 10-20 секунди преди да тествате отново. 
  • Ако температурата е твърде висока, водата се пръска на много малки топченца.  В такъв случай дръпнете от котлона за около минута и после тествайте отново. 
  • При достигане на желаната температура и когато се оформи живачна капка, попийте капката със салфетка или кърпа, намалете котлона с една степен, намажете с 3-4 капки мазнина и изпържете това, което искате – например омлет или палачинки. 

Вижте как изглежда теста в това видео:

За яйца на очи, моят опит е, че се получават най-добре, ако изключите котлона преди да изглеждат готови, покриете с капак и оставите за 3-4 минути. Парата, която се образува под капака помага за допълнителен незалепващ ефект. 

Възможно е да Ви трябват няколко опита, докато усвоите тази техника на използване на стоманен тиган,  но след това ще Ви стане втора природа и дори няма да се замисляте. 

 

Още полезни статии