Битова химия, Козметика, Съставки

SLS – Sodium Lauryl Sulfate (натриев лаурил сулфат)

Средностатистическата жена използва върху тялото си повече от 200 химикала дневно, а над 60% от тази химия бива директно абсорбирана в кръвния ток. Съчетано с химикалите, съдържащи се в козметиката за коса и продуктите за устна хигиена химикали като SLS  – Sodium Lauryl Sulfate (натриев лаурил сулфат), SLES Sodium Laureth Sulfate -(натриев лаурет сулфат); “Е-та”, консерванти, стабилизатори, оцветители в храните, изпарения от мебели и околна среда и започваме да си обясняваме някои от алергиите, сухата кожа, хронични кожни и други здравословни състояния.

Какво е Sodium Lauryl Sulfate

Sodium Lauryl Sulfate (накратко SLS), заедно с Sodium Laureth Sulfate (SLES) and Ammonium Laurel Sulfate (ALS) са масово използвани евтини пенители, използвани в продутите за лична хигиена като шампоани и душ-гелове, пасти за зъби, води за уста, сапуни, пяни за вана и др.

Sodium Lauryl Sulfate (натриев лаурил сулфат)

SLS е измиващо средство и сърфактант, което  с други думи означава, че разрушава повърхностното напрежение  и разделя молекулите за да осигури по-добро взаимодействие между продукта и косата ви,  например. Така, на свой ред, се образува пяна, която би трябвало да направи сапуна или шампоана по-ефективен. SLS е толкова ефективен и евтин, че се използва за препарати като обезмаслител за двигатели и препарати за промишлено почистване (пране на килими, почистване на подове, машини и др.) Използва се като дразнител на кожата при тестване на успокояващи продукти.

SLS - Sodium Lauryl Sulfate (натриев лаурил сулфат)

Опасен ли е SLS – Sodium Lauryl Sulfate (натриев лаурил сулфат)?

Според Skindeep SLS има оценка 1-2, но съществуват противоречиви доклади, публикувани през годините, заради твърдения, че предизвиква злокачествени заболявания.

Предизвиква ли онкологични заболявания?

Към момента няма научни доказатества за връзката между раковите заболявания и SLS.

Sodium Lauryl Sulfate (натриев лаурил сулфат)

И докато все още не  са доказани такива взаимовръзки, има доклади за други странични ефекти. Например през 1983 е публикуван доклад на Американския колеж по Токсикология (The American College of Toxicology – ACT), който цитира изследвания, според които относително ниски концентрации, по-малко от 0.5% могат да доведат до опасни раздразнения на кожата.

По-високи концентрации причиняват тежки дразнеиня и дори рани по кожата. Международният журнал по Тосикология (The International Journal of Toxicology) предоставя оценка за безопасността на  Sodium Lauryl Sulfate (натриев лаурил сулфат) и препоръчва нива на концентрация не по-високи от 1% в продукти за продължителна употреба. Това е тревожно, при условие, че много продукти имат концентрация  на SLS между 10-20% и в някои редки случаи до над 30%.

Накратко, SLS може да предизвика раздразнение на кожата на тялото, скалпа, венците, като при около 1% от хората може да бъде доста силно. Ако страдате от сух и/или лющещ се скалп, атопичен дерматит, себорея, екзема, суха кожа, сърбеж, хвърчаща коса, подуване на ръцете, дланите или лицето, дразнения на очите, или други дразнения, възможно е да имате чувствителност към SLS. Добрите новини са, че негативните странични ефекти могат да бъдат напълно избегнати и да се повлияете добре от продукти, които не съдържат SLS/SLES/ALS.

Какво още е тревожно при SLES (Sodium Laureth Sulfate)?

При Sodium Laureth Sulfate (SLES) – натриев лаурет сулфат също трябва да се има  предвид, че в някои случаи може да бъде замърсен с Dioxane, което зависи от процеса на производство.  Диоксанът е потенциално канцероценен и остава в тялото за проължително време, главно защото черният дроб не може да го метаболизира ефективно.  И въпреки, че се смята за по-малък дразнител на кожата в сравнение с SLS, има притеснения относно продължителната му употреба в продукти за грижа за тялото/косата/красота.

Повече от дразнител за кожата?

В допълнение към дразнението на кожатта, има изследвания, които показват, че има остатъчни количества Sodium Lauryl Sulfate  в мозъка, белия и черния дроб и сърцето, които са били натрупвани при външна употреба върху скалпа и кожата, както и при вътрешна употреба, например на води за уста или пасти за зъби. Някои открития показват връзка между хормонални дисбаланси, а симптоми като ПМС и неразположения на менопаузата са свързани с хормони. В някои случаи са докладвани по-ниски нива на мъжка плодовитост, особено в западни страни, но без доказателства.  Тъй като SLS имитира естрогена, остава възможността той да играе роля в такъв тип здравословни проблеми.  Притеснението тук е, че въпреки, че SLS се счита за безопасен при концентрации от 1%, с времето абсорбираните количества в кръвния ток стават много по-високи.

Sodium Lauryl Sulfate (натриев лаурил сулфат)

Химическа структура

За тези, които се интересуват от научните обяснения зад спекулациите – състояние, наречено белтъчно денатуриране е друг резултат от излагането на SLS. Химическата  структура образува мост между мазнини и водоразтворими частици на клетъчно ниво, което намалява способността на клетките да се регенерират. С течение на времето, разрушаването на клетъчните тъкани е необратимо, новият протеин е повлиян още по време на процеса на изграждане, а съществуващият е увреден. Когато протеинът се увреди, тялото трябва да отдели допълнителна енергия за да се опита да поправи нарушената цялост на клетките.

Sodium Lauryl Sulfate (натриев лаурил сулфат)

Sodium Lauryl Sulfate (натриев лаурил сулфат) и децата

При децата SLS се свързва с раздразнения на очите и неправилно развитие на очите.  Дори при много ниски нива, продуктът се абсорбира от кожата и може да причини здравословни проблеми. Би следвало детските продукти да подлежат на по-строг контрол, но често не е така.  Няколко изследвания докладват, че SLS остава в организма на човек (мозък, сърце и черен дроб) за до 4-5 дни, което означава, че ако използвате продукт, който съдържа SLS всеки ден в еднакъв обем, количеството му в организма ви остава постоянно.

Аз лично имам силна чувствителност освен към Sodium Lauryl Sulfate (натриев лаурил сулфат), но и към SLES и ALS (Ammonium Lauryl Sulafte) и постоянно съм в търсене на точния продукт за кожата и косата си. За един страхотен бюджетен шампоан без SLS/SLES/ALS разказвам ТУК.

Надявам се информацията да ви е полезна.

 

Поздрави и усмивки,

Зорница

 

Източници: