Козметика, Съставки

Oriflame 5 in 1 Wonderlash – съставка по съставка

Oriflame Wonderlash – спиралата, за която съм говорила десетки пъти. Любима като ефект; бюджетна, когато е на промоция, посветила съм й цяло видео:

Реших, обаче, да я разгледам съставка по съставка и да изчисля рейтинга й, според информацията от Skindeep, и ето какво се получи:

AQUA0
HYDROGENATED OLIVE OIL CETYL ESTERS1
ORYZA SATIVA CERA1
STEARIC ACID1
PALMITIC ACID1
GLUCAMINE1
BUTYLENE GLYCOL1
COPERNICIA CERIFERA CERA1
HELIANTHUS ANNUUS SEED CERA1
ACACIA SENEGAL GUM3
PVP1
CYCLOPENTASILOXANE3
VP/EICOSENE COPOLYMER1
SILICA1
CYCLOHEXASILOXANE2
CERA ALBA1
SYNTHETIC WAX1
SHOREA ROBUSTA RESIN1
IMIDAZOLIDINYL UREA6
DIMETHICONE3
RHUS VERNICIFLUA PEEL CERA1
HYDROXYETHYLCELLULOSE1
METHYLPARABEN4
DISODIUM EDTA1
HYDROGENATED OLIVE OIL MYRISTYL ESTERS1
LECITHIN2
CETEARETH-203
PANTHENOL1
TOCOPHERYL ACETATE3
ARACHIDIC ACID1
LAURIC ACID1
MYRISTIC ACID1
PROPYLPARABEN7
PHENOXYETHANOL4
BHT1
PEG-12 DIMETHICONE3
ASCORBYL PALMITATE1
TOCOPHEROL1
ETHYLPARABEN4
CI 774992
CI 774912
CI 774921

Крайна средна оценка – 1.88*

Източник

*

  1. При пресмятането на крайната оценка не включвам водата.
  2. Въпреки, че не е най-правилното пресмятане, тъй като общите количества и съотношение между съставките не е еднакво, следователно не могат да са с еднаква тежест, оценката дава бърза обща представа за съставките на продукта.
  3. В червено съм оцветила съставките, които избягвам.

 

Със смесени чувства съм:

Първо, има цели три парабена (освен феноксиетанола, за който мога да си затворя очите в продукт, който е за възрастни, и особено в такъв, който се използва за изключително малка площ от тялото). Но, от друга страна, второ, изключвайки две от общо 42 съставки, всички останали имат рейтинг 1-4, в най-голямата си част 1-2, което много приятно ме изненада.

Гледайки съставките в червено, обаче, не мога да не си помисля две неща – 1. Ако намеря спирала със същия ефект, но по-изчистен състав и приемлива цена (до 12лв), бих я заменила; и 2. Тъй като Орифлейм се брандира като по-натурална козметика, искрено се надявам да преразгледат формулата си и да заменят с по-съвременни и безопасни консерванти/анти-бактериални агенти.

Казвайки това, за момента ще продължа да я използвам, защото не съм абсолютен пурист и за всеки продукт, който използвам преценявам индивидуално заслужава ли си при състава си или не, а тази си заслужава. Наскоро тествах натурална спирала на Benecos и бях силно разочарована, търсенето винаги е отворено.

 

Поздрави и усмивки,

Зорница