Козметика, Съставки

Бронопол | 2-бромо-2-нитропропан-1,3-диол

Първата съставка, която някога започнах да избягвам, много преди дори да знам за феноксиетанол или SLS/SLES беше бронопол или срещаният в етикетите като 2-бромо-2-нитропропан-1,3-диол. Не съм говорила досега за него, защото е консервант, използван масово главно в продукти, произведени в България.

Тъй като е забранен за употреба в много страни от Европейския Съюз*, след като и ние станахме страна-членка, след 2007-ма година очаквах да започне да изчезва от етикетите. Напразно. Има го в шампоани, балсами за коса, лосиони и други.

  

Колко е опасен?

Ако феноксиетанолът, който е най-опасен за бременни, бебета и малки деца има оценка 4 по скалата за безопасност (1=безопасен, 10=силно опасен), то бронополът има оценка 7-9.

Когато го видя в продукт, дори не дочитам етикета докрай, вече знам, че няма да го купя. Преди известно време, обаче, си купих хининова вода на Милва за да си припомня какво действие имаше върху моя скалп и дали отново, както и преди години, ще стимулира растежа на косата ми. Състав на етикета не видях (редакция – там е, вертикален и почти се слива с фона) и наивно смятах, че всичко би трябвало да е наред, затова едва сега, когато започнах да го  използвам, от чисто любопитство реших отново да проверя.

Това ме изненада и не по приятен начин:

Aqua, Quinine HCI dihydrate, 2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol, Hexyl Cinnamal, CI 17200

Мястото на хининовата ми вода вече е в канала (съвестта не ми дава да подаря продукт с такава съставка на никого). Приемам препоръки за хининова вода без тази съставка, а междувременно ще използвам розова вода в корените след измиване.

Синоними на бронопол:

1,3-PROPANEDIOL, 2-BROMO-2-NITRO-; 1,3PROPANEDIOL, 2BROMO2NITRO; 2-BROMO-2-NITRO- 1,3-PROPANEDIOL; BRONOPOL; 2-BROMO-2-NITRO-1,3-PROPANEDIOL; 2-BROMO-2-NITROPROPAN-1,3-DIOL; 2-BRONOPOL; BETA-BROMO-BETA-NITROTRIMETHYLENEGLYCOL; BRONIDIOL; BRONOCOT; BRONOPOL

С какво е опасен?

Бронопол или 2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol е антибактериален консервант, който действа като образува формалдехид в козметичните продукти. Хора, изложени на такава формалдехид-отделяща съставка могат да развият алергия към формалдехида или към самия бронопол.

Както и с други съставки, важна е концентрацията и степента и честотата на излагане, които трябва да имате предвид, когато използвате продукти, които съдържат бронопол. За мен решението е да го избягвам изцяло и да купувам продукти, които не  съдържат 2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol.

бронопол

Допълнителна информация

PubMED – Evidence for chemical and cellular reactivities of the formaldehyde releaser bronopol, independent of formaldehyde release

Източници

Други постове за опасни съставки в козметиката

 

Надявам се статията Ви е полезена за да можете да вземете информирано решение за продуктите, които използвате. 

 

Поздрави,

 

 

 

*Редакция: С мен се свърза Маринела Христова за уточняваща информация:

“Бронопол е разрешен за влагане до 0.1%, като се избягва образуването на нитрозамини, т.е. необходимо е да се съобрази какви да бъдат и останалите съставки в дадения продукт, така че те да не взаимодействат с бронопола и така да се получат нитрозамини, които вече са опасни! За козметичните продукти съществува единен Регламент 1223/2009, който се спазва от всички страни-членки на Европа, които произвеждат козметични продукти. От много време за тази съставка, както и за парабените например се говори, че са опасни и вредни, но досега проучванията не са доказали, че тези съставки трябва да са забранени.