Продукти, Ревюта

Себорал Форте след три седмици употреба – резултати?

Преди време, във видеото си със 10 съвета за по-бърз растеж на косата споделих, че за стимулиране на растежа на косата можете да използвате розова вода, хининова вода и дори Себорал форте. Не го бях използвала от доста години и бях забравила какво е действието му върху моята коса/скалп, затова реших да го тествам отново.

Активната съставка е корен от репей (лат. Arctium, англ. Burdock), който традиционно се използва в “бабини рецепти” на много народи за спиране на косопада и стимулиране растежа на косата, но и против пърхoт, себорея и сърбеж на скалпа.

Намерихме го в най-близката аптека с доста променена опаковка. Когато последно го купувах, беше най-обикновена пластмасова бутилка, а сега е отново в пластмасова опаковка (02-HDPE), но с различен дизайн и удобен спрей.

себорал форте 2

Представлява кафява течност със силна миризма и малки плуващи частички от екстракта от корен на  репей.

Цената за 150мл. беше 3,95лв.

себорал форте

Според описанието на опаковката:

Предназначение: Отстранява различни форми на пърхот. Стимулира растежа и регенерацията на косата.

Приложение: Лосионът се втрива в кожата нa главата 2-3 пъти седмично без да се измива за период от 20-30 дни. За поддържане на ефекта може да се използва 1-2 пъти седмично след измиване на косата.

Да не се използва при деца под 3-годишна възраст.

Първото нещо на което ми направи впечатление (след новата опаковка) е съставът – на второ място е изопропилов алкохол, който се добавя за по-добро проникване на активните вещества, в случая на репея, но който не е нещо, което бих искала да слагам в големи количества по скалпа или която и да е част на тялото си.

Все пак, решена да тествам, напръсках корените на косата си след измиване и се “порадвах” на доста силно щипане и парене на скалпа. След около 30 минути неприятното усещане поутихна, но се запази като частичен дискомфорт до следващото измиване (с други думи, все още усещах скалпа си раздразнен на места).

След първата употреба, забелязах, че заради голямото количество алкохол, скалпът ми се поизсуши и косата ми се омазни с ден по-късно. Разбира се, по-рядкото миене на косата е добър ефект, но от опит знам, че пресушаването няма да доведе до нищо добро.

Използвах отново и отново в продължение на три седмици, за да видя как действието на Себорал Форте ще се развие във времето. Търсех да намеря замяна или разнообразие за чаеното дърво, което добавях към шампоана на всяко миене за да намали сърбежа и лющенето, подобно на пърхот (действа прекрасно). За съжаление, обаче, Себорал Форте не постигна желания ефект – успокояването на скалпа беше по-малко отколкото това, което ми носи етеричното масло от чаено дърво.

В допълнение, лосионът с репей има и сериозен недостатък. Както нееднократно споменавам, високото съдържание на алкохол наистина има и странични ефекти – пресушеният ми в началото скалп отговори със свръх-омазняване и, вместо косата ми да изглежда добре няколко дни, сега беше мазна и “за миене” още на втория ден. Не забелязах и някакъв ефект за засилване/забързване на растежа.

Рейтинг за безопасност на съставките:

Съставка Рейтинг
Aqua 1
Isopropyl alchohol* 2
Arcticum Lappa root extract 1
Sodium Benzoate** 3
Laureth-10 3
Parfum 14
Източник: SKINDEEP / COSDNA

Няма да довърша опаковката и, за съжаление, не бих препоръчала на хора със скалп, склонен към омазняване или на хора, със свръх-чувствителност, тъй като *Изопропиловият алкохол е силен дразнител. За сметка на това, бих тествала да си направя сама отвара от корени на репей (която ще има по-малък срок на годност, но и по-малко странични (д)ефекти). Междувременно открих и решение за свръх-чувствителния си скалп, за което разказвам ТУК.

**Аз имам чувствителност към натриев бензоат и това може да допринася за по-голямото дразнение.

Надявам се информацията да Ви е полезна.

Поздрави и усмивки,
Зорница

Още полезно четиво