Curly Girl Method, Коса

Оризова вода за коса | Направи си сам оризов протеин

Една бърза и лесна за приготвяне терапия за коса, която дава страхотни резултати и е използвана още стотици години назад – оризова вода.

Първият ми опит с оризова за вода беше преди 2.5 години по първия начин – с накисване, а от 10-тина дни експериментирам с всеки възможен начин за приготвяне (виж по-долу). Заслужава си!*

оризова вода за коса

Какви са ползите

Оризова вода се използва на Изток от векове за уплътняване на косъма и поддържане на красива коса. Присписват й десетки ползи, сред които спиране на косопада и сгъстяване на косата, блясък, но моята главна цел е балансиране на косата ми, която в този сезон има твърде много влага. Как изглежда такава коса (?) – безжизнена, няма обем, не държи форма, омазнява се по-лесно, усеща се твърде мека, а при миене, дори лигава (като водорасли).

оризова вода

Начини на приготвяне на оризова вода

Накисване

Предварително измийте и залейте 1 част ориз с 1-3 части вода, изчакайте 30-тина минути, разбъркайте и използвайте мътната оризова вода за изплакване на косата. 

@agleu.mama

Варене

Измийте ориза и залейте 1 част ориз с 2-5 части вода. Сложете на котлона и оставете водата да заври и да поври няколко минути, докато стане мътна. Консистенцията е съвсем малко по-плътна от чиста вода, подобна е на прясно мляко (не е толкова гъста колкото боза или дори айран). Отлейте и оставете да се охлади.

Маска за коса

Сварете ориза, пасирайте до гладка смес, добавете супена лъжица балсам/маска за коса и разбъркайте добре. Добавете малко вода, ако е твърде гъсто. Нанесете на косата и оставете да действа за 5-30 минути, след което старателно изплакнете. 

Ферементиране

Предварително измийте и залейте 1 част ориз с 1-3 части вода и оставете на стайна температура (например кухненския плот) за 2-3 дни. През това време ще видите как започват да се образуват малки мехурчета и водата да се “газира”. Няма неприятен аромат. 

 

Как се използва

Независимо от начина на приготвяне – измийте косата с шампоан, изплакнете и полейте с оризова вода. Оставете да престои 5-10 минути под душа или сложете шапка за баня и изчакайте до 30 минути.** След нея можете да използвате маска или балсам за коса. Защо СЛЕД, а не ПРЕДИ – защото редът на нанасяне на продуктите за коса е винаги протеин, а върху или след него влага.

@agleu.mama

Този път, заедно с оризовия протеин (с ферментиране), използвах и два нови за мен продукта на Shea Moisture, за които ще Ви разкажа повече след като натрупам достатъчно впечатления. Шампоанът е  безсулфатен, възстановяващ – с няколко вида протеин, маската е хидратираща с малко протеин, а оризовата вода нанасям между двете стъпки, с други думи:

  1. Измивам косата си с шампоана и изплаквам добре.
  2. Обливам с оризовата вода и изчаквам 5-10 минути.
  3. Без да измивам слагам маската. След 5-10 минути отмивам и маската, старателно изплаквам и стилизирам както обикновено.

Съхранение

В хладилник за около 3 до 7 дни.

Забележка

* Имайте предвид, че зимната и лятната грижа за косата са различни, както са различни и косите на всяка и всеки от нас в различните моменти – някои имат повече нужда от протеин, други от повече влага (хидратация). Зависи от десетки фактори, сред които начин на хранене, хормони, стрес, твърдост на водата, използвани продукти, влажност на въздуха и т.н. 

**Не стойте повече от 30 минути с протеинова терапия за коса (важи, както за домашно приготвени, така и за готови, “купени” продукти за коса). Натрупването на протеин ще направи косата Ви суха, твърда, непокорна, лесно късаща се, хвърчаща. В зависимост от претоварването ще са Ви необходими около 3-6 седмици възстановяване на баланса. Възстановяването на баланса е с хидратиращи терапии. За да предотвратите претоварване с протеин, започнете плавно и постепенно – използвайте първо с по-кратко престояване или през измиване и после увеличете, според това как реагира косата ви. 

 

Още от AGLEU