Curly Girl Method, Коса

Оризова вода за коса | Направи си сам оризов протеин

Една бърза и лесна за приготвяне терапия за коса, която дава страхотни резултати и е използвана още стотици години назад – оризова вода.

Първият ми опит с оризова за вода беше преди 2.5 години по първия начин – с накисване, а от 10-тина дни експериментирам с всеки възможен начин за приготвяне (виж по-долу). Заслужава си!*

оризова вода за коса

Какви са ползите

Оризова вода се използва на Изток от векове за уплътняване на косъма и поддържане на красива коса. Присписват й десетки ползи, сред които спиране на косопада и сгъстяване на косата, блясък, но моята главна цел е балансиране на косата ми, която в този сезон има твърде много влага. Как изглежда такава коса (?) – безжизнена, няма обем, не държи форма, омазнява се по-лесно, усеща се твърде мека, а при миене, дори лигава (като водорасли).

оризова вода

Начини на приготвяне на оризова вода

Накисване

Предварително измийте и залейте 1 част ориз с 1-3 части вода, изчакайте 30-тина минути, разбъркайте и използвайте мътната оризова вода за изплакване на косата. 

@agleu.mama

Варене

Измийте ориза и залейте 1 част ориз с 2-5 части вода. Сложете на котлона и оставете водата да заври и да поври няколко минути, докато стане мътна. Консистенцията е съвсем малко по-плътна от чиста вода, подобна е на прясно мляко (не е толкова гъста колкото боза или дори айран). Отлейте и оставете да се охлади.

Маска за коса

Сварете ориза, пасирайте до гладка смес, добавете супена лъжица балсам/маска за коса и разбъркайте добре. Добавете малко вода, ако е твърде гъсто. Нанесете на косата и оставете да действа за 5-30 минути, след което старателно изплакнете. 

Ферементиране

Предварително измийте и залейте 1 част ориз с 1-3 части вода и оставете на стайна температура (например кухненския плот) за 2-3 дни. През това време ще видите как започват да се образуват малки мехурчета и водата да се “газира”. Няма неприятен аромат. 

 

Как се използва

Независимо от начина на приготвяне – измийте косата с шампоан, изплакнете и полейте с оризова вода. Оставете да престои 5-10 минути под душа или сложете шапка за баня и изчакайте до 30 минути.** След нея можете да използвате маска или балсам за коса. Защо СЛЕД, а не ПРЕДИ – защото редът на нанасяне на продуктите за коса е винаги протеин, а върху или след него влага.

@agleu.mama

Този път, заедно с оризовия протеин (с ферментиране), използвах и два нови за мен продукта на Shea Moisture, за които ще Ви разкажа повече след като натрупам достатъчно впечатления. Шампоанът е  безсулфатен, възстановяващ – с няколко вида протеин, маската е хидратираща с малко протеин, а оризовата вода нанасям между двете стъпки, с други думи:

  1. Измивам косата си с шампоана и изплаквам добре.
  2. Обливам с оризовата вода и изчаквам 5-10 минути.
  3. Без да измивам слагам маската. След 5-10 минути отмивам и маската, старателно изплаквам и стилизирам както обикновено.

Съхранение

В хладилник за около 3 до 7 дни.

Забележка

* Имайте предвид, че зимната и лятната грижа за косата са различни, както са различни и косите на всяка и всеки от нас в различните моменти – някои имат повече нужда от протеин, други от повече conditioning (овлажняване тип балсам). Зависи от десетки фактори, сред които начин на хранене, хормони, стрес, твърдост на водата, използвани продукти, влажност на въздуха и т.н. 

**Не стойте повече от 30 минути с протеинова терапия за коса (важи, както за домашно приготвени, така и за готови, “купени” продукти за коса). Натрупването на протеин ще направи косата Ви суха, твърда, непокорна, лесно късаща се, хвърчаща. В зависимост от претоварването ще са Ви необходими около 3-6 седмици възстановяване на баланса. Възстановяването на баланса е с дълбоко почистване и овлажняващи терапии. За да предотвратите претоварване с протеин, започнете плавно и постепенно – използвайте първо с по-кратко престояване или през измиване и после увеличете, според това как реагира косата ви. 

 

Още от AGLEU