Коса

7 eтерични масла за бърз растеж на косата

Коя жена не иска гъста, здрава и красива коса. А и защо да са само жени? Добре, ще говоря за себе си – нямам търпение косата ми да порасне за да мога да я подстрижа пак и да намеря точната прическа за структурата й, затова силно се вълнувам от всякакви методи за бърз растеж на косатавътрешни и външни. И докато за вътрешни добавки вече намерих това, което ми действа отлично – витамини от Б-групата+биотин, цинк и микроелементи, за които разказвам ТУКто за външни средства продължавам да тествам и да редувам. Днес ще споделя любопитна информация за седемте най-добри етерични масла за бърз растеж на косата.

етерични масла за бърз растеж на косата

1. Розмарин

Етеричното масло от розмарин е начело на списъка от масла за растеж на косата и удебеляване на косъма. Използва се за ускоряване на клетъчния метаболизъм, което стимулира растежа на косата и спомага за заздравяването й. Изследвания показват, че етеричното масло от розмарин действа толкова добре, колкото и minoxidil, стандартна локална терапия против косопад. Когато става въпрос за подобряването на здравето на косата, ползите от маслото от розмарин включват още:

 • предотвратяване на оплешивяването,
 • забавяне процеса на посивяване и побеляване на косата,
 • лекуване на пърхот и сух скалп.

етерични масла за бърз растеж на косата

2. Лавандула

Проучвания сочат, че етеричното масло от лавандула ефикасно стимулира растежа на косата. Изследване върху животни през 2016-та година показва, че локалното нанасяне на лавандулово масло значително е увеличило броя на космените фоликули при женски мишки и  е способствало за увеличаване на дълбочината на космените фоликули.

Етеричното масло от лавандула притежава антимикробни свойства и може да се използва при бактериални и гъбични състояния. Допълнително нормализира скалпа и облекчава суха кожа и коса, а успокояващите му свойства косвено влияят върху изтъняващата коса, фактор за която може да бъде и стреса.  

етерични масла за бърз растеж на косата

3. Лайка

Маслото от лайка е отлично средство за стимулиране растежа на косата защото добавя блясък и мекота, като същевременно успокоява скалпа.

Някои източници твърдят, че етерично масло от лайка може да се използва за естествено изсветляване на косата, но моят опит показва, че това е приложимо главно за изсветляване с не повече от половин до един тон на естествено светли коси и има по-голям резултат при фини коси.

етерични масла за бърз растеж на косата

4. Кедрово дърво

Етеричното масло от кедрово дърво се използва за стимулиране на космените фоликули посредством увеличаване на микроциркулацията на скалпа. Може да засили растежа и да забави косопада, а също така и да помогне при оредяване и изтъняване на косата, успоредно с третиране на  различни видове алопеция.

В Шотландия е проведено изследване, в което участват 86 пациента, разделени на произволен принцип на две групи – едната група е масажирала ежедневно скалповете си с комбинация от етерични масла от кедрово дърво, мащерка, розмарин и лавандула, разредени с базови масла от жожоба и гроздови семена.  Контролната група е използвала само базови масла. След 7 месеца, 44% от пациентите от групата с етерични масла са показали подобрение на симптомите на алопеция, в сравнение със само 15% от пациентите от контролната група.

Етеричното масло от кедрово дърво спомага за успокояване на кожни раздразнения, както и отблъсква насекоми, качество, от което можете да се възползвате в летните нощи, в които сте на открито.

етерични масла за бърз растеж на косата

5. Градински чай ( Салвия)

Важен естер в етеричното масло от Салвия, наречен linalyl acetate намалява кожните раздразнения и регулира омазняването на кожата. Маслото от градински чай е естествена терапия против обриви, като заедно с това действа и антибактериално. Най-важното, може би, обаче е, че може да бъде използвано за намаляване на стреса и балансиране на хормоните.

Три вида косопад могат да се асоциират с високи нива на стрес:

 • telogen effluvium,
 • трихотиломания (дърпане на косата) и
 • алопеция ареата.

Тъй като етеричното масло от салвия намалява напрежението и нивата на стресовия хормон кортизол в организма, действа като естествена терапия против стресов косопад.  

Маслото от градински чай отливно се смесва с масло от жожоба, като двете спомагат за регулиране на омазняването и косвено спомагат за избягването на лющене и пърхот.

За намаляване на стреса, който се свързва с косопада, можете да използвате в дифузер за масла у дома или да нанесете няколко капки на дланите си, слепоочията или долната част на стъпалата.  

етерични масла за бърз растеж на косата

6. Лимонена трева

Етеричното масло от лимонена трева има оздравителни свойства и е ефективно за почистване и дезодориране. Може да заздрави космените фоликули и да успокои сърбящ и раздразнен скалп. Изследване от 2015-та година показва, че нанасянето на етерично масло от лимонена трева значително е намалило пърхота на пациентите след 7 дни, като ефектът е бил още по-добър след 14 дневно локално нанасяне.  

Допълнителните качества на маслото от лимонена трева са, че

 • действа като репелент (отблъсква насекомите),
 • намалява стреса (свързван с косопад) и
 • успокоява главоболие.

Можете да добавите 10 капки етерично масло от лимонена трева към шампоана или балсама си или да използвате 2-3 капки за масаж на скалпа си. Добавете към дифузера на етерични масла за да намалите напрежението и да прочистите въздуха.

етерични масла за бърз растеж на косата

7. Мента

Етеричното масло от мента стимулира скалпа и може да се използва като терапия против пърхот и дори въшки, благодарение на силните си антисептични качества.  Изследване върху животни, проведено през 2014-та година  показва показва, че топичното нанасяне на ментово масло в продължение на 4 седмици е довело до засилен растеж, нарастване на дермалната дебелина, увеличен брой и дълбочина на космените фоликули.

Ментата има приятен охлаждащ ефект, когато се нанася топично (върху кожата) и спомага за намаляване на раздразнението й. В допълнение, ментовото масло енергизира ума, повдига настроението, успокоява напрежение или главоболие.

етерични масла за бърз растеж на косата

Как да използвате етеричните масла за растеж на косата

Задължително използвайте етеричните масла след разреждане в базово (растително) масло. Отлични базови масла, стимулиращи растежа на косата са рициновото и бадемовото масло, които можете да използвате самостоятелно или в комбинация едно с друго и/или с други растителни масла (масло от жожоба, кокосово масло, масло от бабасу и др).

Винаги започвайте с ниска концентрация от само няколко капки и тествайте върху кожата за да отхвърлите индивидуална чувствителност.

Начин на приложение

1. Терапия за корени

Вариант 1: В 10мл базово масло добавете 10-35 капки етерични масла (едно или комбинация от няколко), затворете и разтърсете добре за да се смесят съставките. Сложете с помощта на върховете на пръстите си в корените на косата.

Вариант 2: Сложете малко количество базово масло в дланта си и добавете няколко капки от избраното етерично масло. Разбъркайте с пръст и внимателно нанесете в корените на косата.

 • Масажирайте няколко минути за подобряване на кръвообращението и по-добро попиване и оставете да действа минимум 20-30 минути, а за по-добри резултати цяла нощ.
 • Измийте и стилизирайте както обикновено.

Забележка: Ако използвате по-тежки базови масла като рициново или карите, ще е необходимо неколкократно нанасяне на шампоан или дълбоко почистване с  шампоан с SLS/SLES или сулфонат за да не остане косата Ви масла и слепнала.

2. Добавка към шампоан и балсам

Можете да добавите 10-20 капки етерично масло към шампоана или балсама си. Имайте предвид, че при големи количества етерични масла и особено при ниска порьозност, може да има ефект на утежняване или по-бързо омазняване на косата.

Още изпитани съвети за бърз растеж на косата:

А тук разказвам за още едно етерично масло – това от чаено дърво, което действа прекрасно против пърхот:

 

Още от AGLEU