Curly Girl Method, Коса

Бонбонена терапия за коса Brave New Hair.

Преди да си поговорим за това какво е Бонбонена терапия за коса на Brave New Hair, нека уточним какво не е:

Бонбонената терапия за коса не е балсам за лесно разресване или маска за повече мекота или блясък. Целта й не е повърхностно и временно изглаждане или блясък за няколко часа.

Ролята й е да възстанови косъма из основи, като поправи разрушените водородни връзки в структурата. Най-близкото сравнение на тази маска е до терапия с Olaplex, като съм използвала и двата продукта и действието на бонбонената терапия е значително по-добро и силно (а и цената на една процедура е далеч по-изгодна, отколкото с Olaplex3). 

Да започнем с основите – как е изграден косъмът отвътре за да разберем как можем да го възстановим.

Структура на косъма

Бонбонена терапия за коса

 • Медула – най-вътрешният слой, който не е задължителна част на косъма и присъства само при косите с дебел косъм, но не и при фините коси. Клетките в медулата са свободно свързани, с големи свободни пространства, което може да се отрази на прозрачността на косъма и тона на косата.
 • Кортекс – сърцевината на косъма, изградена здраво свързани фибри/фибрили. Той е най-важната част на косата и в него се съдържат пригментите.
 • Клетъчно-мембранен комплекс – изграден от серамиди и други полярни липиди.
 • Кутикула – изградена от кератинови плочици, подобни на керемиди, в няколко (4-8) слоя припокриващи се слоя, които, в зависимост от това колко са отворени или затворени определят порьозността на косата – колкото по-затворени са плочиците, толкова повече отразяват светлината и косата има повече блясък.

Какво е Бонбонена терапия за коса Brave New Hair

Терапията за коса е на базата на технологията Brave plex – иновативен патент, разработен да прониква до най-дълбокото ниво на кортекса, почти до сърцевината на косъма. Той стимулира създаването на нови водородни и йонни връзки във вътрешната кератинова структура, като възстановява здравината  обратно до нивата на нетретирана коса.


Протеиновата структура на косъма осигурява здравината на косата.  В отслабена коса връзките в тази структура са нарушени или липсват въобще.


Brave Plex е малка молекула, което й позволява да прониква максимално в дълбочина. Химичната й структура и параметри са специфично разработени да заздравяват връзките във вътрешността на кератиновия кортекс на косъма, както и да изгражда нови връзки из цялата структура (двоен механизъм на действие). 

Като резултат, структурата на косъма е поправена отвътре, подсилена и устойчива на факторите, които я увреждат, като:

 • естествени промени при стареене,
 • замърсяване от околната среда и от продукти,
 • силни сърфъктанти, които я лишават от естествена защита и влага, 
 • топлинна и химическа обработка

Brave Plex технологията на Бонбонена терапия Brave New Hair е решение против увреждане и при боядисване и обезцветяване. Когато прибавите ампулата към боята или  обезцветителя, намалявате увреждането от химическо третиране и поправяте вече разрушените структури в косъма, като така увеличавате до 3 пъти здравината му, предотвратява накъсването и буквално съживявате косата си.

бонбонена терапия за коса

Опаковката на терапията съдържа:

 • BRAVE PLEX Technology сладки ампули (които можете да поръчате после и отделно)
 • Подхранващо “сладко” за коса с  масла от малини, червени боровинки, касис, смокиня и синя слива. 
 • Brave New Hair четка за разресване под душа.

По описание:

BRAVE PLEX Technology сладки ампули:

дълбоко възстановяващ продукт на базата на глюкоза, създаден за действие на молекулно ниво.

 • Действа в дълбочина и създава нови молекулни връзки, които укрепват кератиновата структура дълбоко в косата.
 • Оптимизира вече съществуващите молекулни връзки в косъма.
 • Повишава здравината на косъма до пълното му възстановяване.
 • Три пъти намалява увреждането при химично третиране.
 • Редуцира накъсването и улеснява оформянето на косата в прическа.

Съставки:

Aqua, Hydroxypropylgluconamide, Hydroxypropylammonium Gluconate, Polyquarternium-7, Diazolidinyl Urea, Iodopropynyl Butylcarbamate 

Подхранващо “сладко” за коса

с масла от малини, червени боровинки, касис, смокиня и синя слива:

 • Подсилва ефекта на ампулите, като ги затваря в косата и удължава действието им.
 • Уплътнява косата и я прави устойчива на външни влияния.
 • Придава огледален блясък и копринена мекота.
 • Подхранва и придава плътност на всяка фибра без утежняване.
 • Предпазва косата от образуване на двойни връхчета.

Съставки: 

Aqua, Cetearyl Alcohol, Glycerin, Cetrimonium Chloride, Dipalmitoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Ceteareth-20, Behentrimonium Chloride, Parfum, Diazolidinyl Urea, Iodopropynyl Butylcarbamate, Citric Acid, Rubus Idaeus Seed Oil, Vaccinium Macrocarpon Seed Oil, Ribes Nigrum Seed Oil, Ficus Carica Seed Oil, Prunus Domestica Seed Oil, CI 14720, Limonene 

Brave New Hair четка за разресване под душа:

 • Не некъсва косата при разресване на мокра и суха коса – любимата четка за коса на децата ни, защото не ги скубе. 
 • Спомага равномерното разнасяне на подхранващото “сладко” за коса и по-добри резултати при по-икономична употреба на продукта.

Начин на употреба:

При боядисване/обезцветяване:

 1. Пригответе сместа от боя или обезцветител и окисляваща емулсия. Добавете 5 мл (половин ампула) от сладките ампули и разбъркайте до образуване на хомогенна смес. Продължете с боядисването/обезцветяването, както е описано в инструкциите за употреба на боята или обезцветителя. Продуктът не влияе на процеса на боядисване/обезцветяване. След изтичането на определеното от инструкцията на боята/обезцветителя време, изплакнете косата до пълното отмиване на продукта.
 2. Поставете 5 мл (другата половина от ампулата) върху косата. След това без да отмивате ампулата нанесете подхранващото “сладко” за коса по целите дължини с помощта на четката за разресване в комплекта. Изчакайте 10 минути и изплакнете продукта.

За подхранване и възстановяване:

След измиване на косата с подходящ шампоан, попийте водата от косата с помощта на кърпа. Нанесете съдържанието на една от от сладките ампули по дължините на косата. Без да отмивате ампулата нанесете подхранващото “сладко” за коса с помощта на четката за разресване в комплекта. Изчакайте 10 минути и изплакнете продукта.

0%: Сулфати, добавена сол, Парафин, Силикони

бонбонена терапия за коса

Моят опит

Първата си кутия Бонбонена терапия за коса получих като PR пратка, но бях скептична. Знаех, че работи на принципа на Olaplex, но значително по-силно и без силикони. Имах предишен опит с Olaplex, защото момичетата в curly girl средите се кълнат в неговата употреба, но при мен ефектът не беше толкова впечатляващ, че да купя втора опаковка.

Изпробвах веднъж ампулите с маска (сладкото за коса мирише фантастично вкусно). Косата ми стана суха и хвърчаща и затова минаха седмици, преди да използвам отново. Оказа се, че ако косата ви е претоварена с протеин, е необходимо време за връщане на баланса (излишен протеин се компенсира с допълнителна дълбока хидратация) и едва тогава можете да оцените резултатите от терапията.

При повторно използване, нанесох според указанията на опаковката, на леко подсушена току-що измита коса, стоях 10 минути и отмих. Резултатът беше значително по-добър, косата плътна, подредена и блестяща, но истински впечатляващите резултати видях когато реших да направя три поредни използвания на ампула и сладко за коса (това са три поредни миения, при които използвам бонбонена терапия).

Косата ми буквално оживя. 15 месеца бях следвала curly girl method – бях се подстригвала при трима различни фризьори, но не можех да възстановя косата си, независимо от липсата на топлинна обработка, терапиите с протеин и интензивна хидратация, а с бонбонената терапия се случи като с магия. Поглеждайки назад виждам, че е можело да спестя рязане на коса и месеци чакане да порасне отново, но този път здрава и да смело да заявя, че от всички използвани продукти, този има най-голяма роля за възстановяването й.

Препоръчвам с 2 ръце, продължавам да купувам и използвам редовно (минимум 2-3 пъти месечно, понякога по-често).

Колко често може да се използва?

Можете да използвате на всяко миене, а когато резултатите Ви задоволяват можете да решите колко често да използвате – дали да продължите на всяко миене, дали да е на няколко миения, веднъж месечно, само при боядисване и т.н. Няма ограничения и във времето на престой на маската, като 10 минути са минимума, но можете да я оставите 30 минути за още по-добри резултати или дори да спите с нея, преди да измиете.

След като ампулите Ви свършат, можете да използвате сладкото самостоятелно, като маска за коса (силна е, и може да бъде тежка за фини коси, ако не се комбинира с ампули) или да поръчате допълнителни ампули (виж код за отстъпка по-долу).

Цена:

 • 49,90лв за цялата кутия – сладко за коса, 6 ампули, четка за коса
 • 29,90лв за допълнителни ампули (маската – “сладко за коса” е достатъчна за 4-6 комплекта ампули, което значително намалява цената на единичната терапия за коса).

От къде да закупите:

От сайта на Brave New Hair, където с код BRAVEAGLEU получавате 10% отстъпка от цялата поръчка (всички техни продукти, не само маската за коса). Кодът е постоянен, не е ограничен с период и може да се използва многократно.

За Бонбонена терапия за коса говоря и тук:

 

бонбонена терапия за коса

Update:

Нов вариант на Бонбонената терапия е с аромат на курабийки. За първи път беше наличен в коледната кутия на Кибрит (2020) и вместо с ампули е със сашета. При мен има абсолютно същия страхотен ефект, но малко по-лесно нанасяне. Сашетата са с желе, а не с течност, която е по-лесно да усетя, докато нанасям.

бонбонена терапия за коса бонбонена терапия за коса

 

*Статията съдържа афилиейт линкове.

Още от AGLEU: