Кето рецепти

KETO ПЪРЖЕНИ КАРТОФИ от корен на целина

Това е храната, която ми липсваше най-много в началото на кетогенния режим – картофи. Заради картофи е и първото ми съзнателно излизане от кетоза – не можех да мисля за друго. И въпреки, че в сравнение с брашното и зърнените култури, картофите са далеч по-нисковъглехидратни и малки количества са “позволени” (които пресмятате към приема си на въглехидрати за деня) – от начина им на приготвяне зависи гликемичният им индекс и затова по-скоро не се препоръчват при кетогенна диета, но са приемливи при нисковъглехидратна, затова много хора търсят заместител, или кето пържени картофи, които да хапнат със съвсем малко повече лекота на съвестта.

На мен 15 месеца по-късно, обаче, картофите вече дори не са ми вкусни.

По принцип. Докато внезапно някой ден не ми се доядат.

Четох за варианти на пържен алабаш, но в момента не е в сезон. Пържена ряпа сайгон – няма я в магазините около мен, дори в Кауфланд. И някой наскоро спомена “пържен корен от целина”.

– Добре, защо не, ще опитам. Да видим.

Уточнявам, че не обичам целина под никаква форма – не на листа, не на стръкове, очаквах да е не и на корен. Но не можеш да имаш мнение за нещо, което не си опитал, затова искам да опитам.

пържен корен от целина

Купих корен целина, който цяла седмица стои у дома и с недоверие местя от едната на другата страна на плота в кухнята. Допреди малко.

Тръгнах да го беля и силната нелюбима миризма на целина изпълни пространството. Как, КАК от това ще станат пържени “КАРТОФИ” мисля си аз, но мълча, посветена на каузата на теста.

Беля, режа, пържа на тиган.

– Е, това не го очаквах. Наистина прилича!

Експериментирах с различни форми, дебелини и степен на пържене и потвърждавам – ако много, ама много Ви се хапват кето пържени картофи, това може да засити глада Ви с по-малък пик на кръвната захар.

“Тайната” да се получат “кето пържени картофи” е да нарежете корена от целина достатъчно тънко и да го запържите на умерено силен огън, докато вътрешната част омекне, а отвън получи характерният пържено-картофен загар. Ако пък и като руска рецепта, комбинирате с пържен лук, приликата ще бъде неоспорима.

В случай, че парчетата са по-дебели и останат леко хрупкави отвътре, а бледи отвън, ароматът на целина се усеща, но по деликатен, сладникав начин.

Нямаме фритюрник, но подозирам, че в него биха се получили най-добре.

кето пържени картофи

СУРОВ КОРЕН ОТ ЦЕЛИНА

  • Общи въглехидрати – 9.2 грама
  • Фибри – 1.8 грама (което прави нетните въглехидрати 7.4/100 в сравнение с нетни 14.8 за картофи)
  • Мазнини – 0.3 грама
  • Белтъчини – 1.5 грама
  • Енергия – 42 ккал

Нямам търпение да пробвам и другите варианти за кето пържени “картофи” за да мога да сравнявам резултатите по заместването.

Още нисковъглехидратни рецепти:

В поста Кето за начинаещи можете да научите основните принципи, храни и ползи от кетогенната диета.

Последвайте и @keto.agleu  в Инстаграм за повече информация за кетогенният режим на хранене и моят личен опит с него.

кетогенни рецепти

 

Вярвам, че информацията Ви е полезна.

 

Поздрави и усмивки,