Кетогенна диета

Има ли мозъкът нужда от въглехидрати?

Може би сте чували, че мозъкът има нужда от въглехидрати за да функционира и това навярно звучи като убедителен аргумент против кетогенната диета. Но изцяло вярно ли е ? Днес обсъждаме защо мозъкът продължава да работи, когато спрете да консумирате въглехидрати.

Мозъкът има нужда от постоянна енергия

Мозъкът е един от най-заетите органи в тялото ни. Позволява ни да вземаме решения, да четем, говорим и правим стотици други действия. Като допълнение е отговорен за редица неволеви процеси от критична важност за оцеляването, в т.ч. дишане, регулиране температурата на тялото и секреция на хормони. Действа като управляващ център на централната нервна система, получава и изпраща сигнали в тялото и Ви позволява да правите неща, като да натиснете рязко спирачки, ако пред автомобила изскочи животно, например.

Теглото му е едва 2% от общото тегло на тялото Ви, но мозъкът изразходва 20% от енергията Ви всеки ден.

Изследвания показват, че две трети от енергийният “бюджет” на мозъка се използва за функциониране на нервните клетки или за изпращане на сигнали. Останалата ⅓ е за “домакинството” или за поддръжка на клетките.

За да може да изпълнява важните си функции, мозъкът има нужда от постоянен достъп до енергия, като може да използва

два основни типа гориво – глюкоза и кетони,

като и двата типа преминават кръвно-мозъчната бариера.

При хората, които приемат средни до високи количества въглехидрати, основният енергиен източник на мозъка е глюкоза. При тези с нисковъглехидратен и кетогененен начин на хранене, основният енергиен източник са кетоните.  

въглехидрати мозък кето кетогенна диета

Какво се случва, когато не консумирате никакви въглехидрати?

Изчисления показват, че за да функционира оптимално когато се захранва с въглехидрати, мозъкът има нужда грубо от 110-145 грама глюкоза дневно (от разпадането на въглехидратите, които приемате с храната).

Повечето хора, които следват типичният съвременен високо-въглехидратен начин на хранене ядат грубо два пъти повече въглехидрати от тези използвани от мозъка, което им дава изобилие от глюкоза.  

Какво се случва, ако ядете далеч по-малко от 110 грама въглехидрати на ден, или дори никакви въглехидрати? Изтощен от глад ли е мозъкът? Абсолютно не!

Черният дроб и мускулите Ви съхраняват глюкоза под формата на гликоген. И въпреки, че варира от човек до човек, при средностатистическо тегло от 70кг, съхранявате 100 грама гликоген в черния си дроб.

въглехидрати кето мозък

Когато спрете да ядете въглехидрати за няколко часа, гликогенът в черния дроб бива разграден до глюкоза и се освобождава в кръвния ток за да предотврати твърде нисък спад на глюкозата (т.нар. хипогликемия). И въпреки, че далеч повече гликоген се съхранява в мускулите, отколкото в черния дроб, той остава там – в мускулите, за да посрещне техните енергийни нужди и не може да бъде освободен в кръвообращението за да вдигне кръвната захар.

След 24-48 часа без никакви въглехидрати, запасите на гликоген са изчерпани и кръвната глюкоза пада значително. В този момент черният дроб вдига нивата на производство на водо-разтворими съединения, известни като КЕТОНИ и получени при разпада на мастни киселини. Източникът на кетони идва или от мазнините, които консумирате, или от изгарянето на собствените Ви мастни депа (тлъстини). Получените кетони могат да преминат кръвно-мозъчната бариера и стават  алтернативен източник на енергия за мозъка, което означава, че той не гладува в периодите, в които няма достъп до глюкоза.

въглехидрати мозък кето

Може ли мозъкът да разчита единствено на кетони?

Мозъкът винаги ще има нужда от известно количество глюкоза. Въпреки това, учените откриват, че когато следвате стриктно кетогенна диета или сте в условия на пост или продължителен глад (бел.прев. – starvation), кетоните могат да покрият до 70% от енергийния разход на мозъка.  

За остатъка от нуждите на мозъка, черният Ви дроб може да произведе цялата необходима глюкоза, чрез процес, наречен глюконеогенеза (буквално “създаване на нова глюкоза”)

Съставните елементи, които черният дроб използва за глюконеогенеза/ да синтезира глюкоза / включват:

  • Амино киселини от консумация на протеин (или, при състояния с недостатъчен прием на протеини или в периоди на продължителен глад – от разграждане на мускули)
  • Глицерол (част от молекулата на триглицеридите) от разграждане на мазнини в тялото или от храната.
  • Пируват и лактат – които са молекули, създадени при разпадането на глюкоза по време на енергийния метаболизъм, които могат да бъдат съединени обратно за да се получи отново глюкоза.

По този начин мозъкът може да покрива всички свои енергийни нужди благодарение на черния дроб и посредством съхранена глюкоза, глюконеогенеза и производство на кетони, независимо от това дали консумирате каквито и да било въглехидрати.

На практика, в учебник на US Food and Nutrition Board’s от 2005та година “Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids,” се посочва, че:

“Минималните необходими въглехидрати, съвместими с живота, са нула, ако има достатъчни количества протеини и мазнини.” –  С други думи, за да съществувате и водите нормален живот не са Ви необходими никакви въглехидрати, ако другите групи матронутриенти са с адекватни количества.

кетогенна диета вредна ли е

Използване само на глюкоза в сравнение с използване на глюкоза и кетони за гориво на мозъка

Ако храненето Ви включва средни до високи количества въглехидрати, мозъкът Ви НЕ Е приспособен към употребата на кетони. По тази причина основното гориво на мозъка Ви във всички случаи ще бъде глюкоза. Когато нивата на глюкоза паднат, мозъкът Ви запчова да изпраща силни сигнали, че има нужда от още глюкоза: глад, раздразнителност, световъртеж и замайване, объркване.

Щом веднъж тялото Ви се адаптира към консумирането на нисковъглехидратни и безвъглехидратни храни, мозъкът лесно използва кетони за голямия дял на енергийните си нужди, а черният дроб произвежда глюкоза за да компенсира останалата част.

Като последствие, нивата на кръвната захар остават стабилни, дори когато не консумирате въглехидрати, а симптоми на ниска кръвна глюкоза са избегнати.

ловци кето

От еволюционна гледна точка това има голям смисъл. Знаем, че ловците (не само на животни, но и тези, които събират гъби и ядивни растения) са излизали за часове или дори за дни без да се хранят, докато са в търсене на храна. Способността да използват комбинация от кетони и глюкоза за да захранват мозъците си, е била от ключово значение за оцеляването.


Полезни ли са кетоните за здравето и функционирането на мозъка?

Някои експерти смятат, че използването на комбинация от кетони и глюкоза може да е отлична за мозъка, особено при хора с неврологични заболявания или психични разстройства.

Изследвания показват, че в определени ситуации тази комбинация е изключително благотворна:

  • Епилепсия: Въпреки, че не е напълно лишена от въглехидрати, класическата кетогенна диета и модифицираната диета на Аткинс ограничават приема на въглехидрати до под 20 грама на ден – като по този начин са далеч под необходимите за мозъка 100+ грама глюкоза.  Добре планирани опити показват, че стриктното ограничаване на въглехидратите може да бъде много ефективно за намаляването и в някои случаи дори елиминиране на припадъците у деца и възрастни. (1) (2)
  • Психични разстройства: Въпреки, че изследванията все още са в началото си, има доказателства, както и нарастващ брой изследвания в основната неврохимия, както и няколко обещаващи клинични теста, които водят до данни за контрол на симптомите за някои психични състояния, по-специално за биполярно разстройство, което според проучванията има някои споделени черти с епилепсията. (1) (2) (3)
  • Травматично увреждане на мозъка: Травма на мозъка може да наруши способността му ефективно да използва глюкоза и да доведе до повишени нива на кръвната захар. Според някои изследвания, безвъглехидратна или кетогенна диета може да предостави алтернативно гориво на мозъка, докато той се възстановява, по този начин действа благотворно на хора с травми на мозъка, въпреки, че към момента най-обещаващите резултати са в изследвания на животни.  (1) (2) (3)
  • Алцхаймер: При Болестта на Алцхаймер, има документирана инсулинова резистентност на мозъка, която го възпрепятства да използва глюкозата за енергия до такава степен, че някои учени наричат Алцхаймер “Диабет Тип 3” . Още в началото на 80-те години на миналия век посредством PET скенери се разбира, че мозъчният метаболизъм на глюкозата е намален с до 40% у хора с Алцхаймер и проблемът е видим в образната диагностика години преди да започнат когнитивните проблеми.  Изследванията показват, че въпреки, че използването на глюкозата е нарушено в ранните стадии на Алцхаймер, използването на кетони за енергия от мозъка обаче не е. Две значими скорошни изследвания, едно през 2012-та година и едно през 2017-та година показват предварителни, но обещаващи резултати при използването на кетогенната диета за хора с Алцхаймер. (1) (2) .Подготвят се още две клинични изследвания.
  • Контрол на глада: Има данни, че диета без въглехидрати потиска “хормона на глада” грелин, който се секретира главно от стомаха. Грелин има редица въздействия върху тялото, но едно от тях е да стигне до хипоталамуса за да регулира и упражни контрол върху апетита. Също така отива до амигдалата, центърът за награди в мозъка. Това означава, че в тяло, което гори кетони, мозъкът получава и отговаря на намалени сигнали за глад, което влияе отлично при отслабване и контрол на диабета.  Важно е да отбележим, че макар и да са проучвания на високо ниво, изследванията са много малки. И въпреки това дават клинични доказателства, които потвърждават защо много хора докладват, че след като започнат безвъглехидратно хранене изпитват много по-малко чувство на глад.  

 

Накратко

Консумацията на въглехидрати за мозъка е възможност, а не изискване.  Вярно е, че мозъкът не може да функционира единствено на кетони – има нужда и от известни количества глюкоза. Но благодарение на глюконеогенезата, мозъкът Ви не е в никаква опасност при нисковъглехидратни и безвъглехидратни режими. Черният дроб осигурява всички необходими количества глюкоза при адекватна консумация на мазнини и протеини.

Някои идеи за нисковъглехидратни храни и кето рецепти можете да разгледате ТУК.


 

 

Още по темата: 

Кето диета за начинаещи


Вярвам, че информацията Ви е полезна.

Поздрави и бъдете здрави,

 

Автор