Здраве

ЦИНК за редовен цикъл

Имате нередовен или болезнен цикъл и търсите простичко и ефективно решение с минимални или никакви странични ефекти? Преди да посегнете към витекс, мака или да потърсите хормонален препарат, обърнете внимание на влиянието на минерала цинк за редовен цикъл.

Цинкът е ефективна терапия при акне, синдром на поликистозните яйчници, болки при менструация, нередовен цикъл и други. Заедно с магнезий (при крампи и за успокояване), цинкът  е един от най-важните елементи за женското здраве.

7 ползи от приема на цинк

Разказвала съм Ви за отличния си опит  с цинк при косопад от стрес ТУК, а ето и още допълнителни ползи от допълнителния прием на цинк, специално при жените:

болезнен цикъл

1. Намалява възпаленията и облекчава болката по време на цикъл.

Цинкът има мощни анти-възпалителни свойства и затова намалява спазмите и болките в корема и кръста по време на менструация.

2. Нормализира хормоните

Блокира излишните количества андрогенни/мъжки хормони (тестостерон). Цинкът е един от естествените начини за намаляване влиянието на андрогените, които причиняват акне и хирзутизъм (нежелано лицево окосмяване).

Забележка: Цинкът никога няма да намали нивата на тестостерон под нормалните.

3. Цинк за редовен цикъл

Цинкът “подхранва” яйчните фоликули (яйцеклетките) и подпомага овулацията (яйчниците “обичат” цинк).

Забележка: Необходим Ви е редовен прием от поне 3 месеца или 100 дни за да подейства.

4. Изчиства кожата

Цинкът регулира нивата на андрогените, убива бактериите и отваря порите, като намалява производството на кератин (и образуването на черни точки). Перфектното естествено “лекарство” за чиста кожа.

5. Запазва колагена

Цинкът поддържа здравината на колагеновите влакна в съединителната тъкан на косата и кожата, и е особено подходящ при косопад, свързан със заболявания на щитовидната жлеза.

6. Подкрепя щитовидната жлеза

Заедно с йод и селен, цинът е от изключително важно значние за синтеза и активацията на тироидния хормон. Цинкът влияе на хормоните на щитовидната жлеза, които, от своя страна, водят до по-доброто усвояване на цинка. (И затваряме кръга.)

7. Намалява нивата на кортизол и стресовия отговор

Цинкът влияе на хипокампуса (част от мозъка), и намалява нивата на стрес в организма, като Ви дава шанс да реагирате по-спокойно на окръжаващата среда и събития.

цинк за редовен цикъл

Кой страда от дефицит на цинк?

Дефицит на цинк има всеки трети, като основните рискови фактори са:

  • веганска и вегетарианска диета – защото най-добрите източници на лесно усвоим цинк са стриди и червено месо vegetarian 
  • консумация на алкохол, медикаменти за стомах или противозачатъчни средства (тъй като всеки от тези фактори намалява усвояването на цинк) 
  • имате намалена функция на щитовидната жлеза (тъй като това влияе на абсорбцията на цинк) 

Имам ли дефицит?

Стандартните кръвни тестове не могат да потвърдят или отхвърлят дефицит, затова можете в лаборатория да изследвате “плазмен цинк” с референтни стойности 11-23 umol/L или 70-150 ug/dL.

Сред симптомите на недостиг на цинк в организма са:

Ако имате един или повече симптоми, може да искате да пробвате с прием на цинк и да проверите как се усещате. Особено валидно е в случаите, когато попадате в рискови групи на веган/вегетарианство или прием на противозачатъчни таблетки.

цинк за цикъл

Дозиране и безопасност

  • Цинкът е безопасен при дози от 30мг за продължителна употреба (или до 80мг дневно) за кратък курс.
  • Най-добрата форма на цинк при суплементиране е zinc citrate (цинков цитрат) или picolinate (пиколинат) приеман веднага след храна. (Не приемайте на гладно, защото предизвиква силно гадене).  
  • Не приемайте повече от 80мг на ден за период по-дълъг от 3 месеца без да се консултирате с медицинско лице.

Къде да намерите

Цинк на таблетки можете да намерите без рецепта във всяка аптека, обичайно по 10 или 15мг. Има го дори в ДМ и Лили, като най-честата форма е цинк глюконат – 30 капсули за около 8-10лв. Аз купувам цинк пиколинат от iherb  – 60 капсули 25мг за около 6лв.

 

Още за цинка можете да прочетете ТУК.

Как правилно да изберете мултивитамини научете ТУК.

 

Вярвам, че информацията Ви е полезна.

 

Поздрави и бъдете здрави,

 

*Информацията в този пост има чисто информативен характер и не следва да замести консултация със специалист, както и да даде насоки за самолечение.

 

Източник