Здраве

Типове колаген

Какви са големите и реални ползи за здравето от приема на колаген, говорим в тази статия, а днес ще разгледаме типове колаген: 

Какви са най-добрите видове колаген и източниците му?

От какво е съставен колагенът? За начало про-колаген е “разтворим прекусор (предшественик) на колагена, образуван от фибробласти и други клетки в процеса на синтез на колаген” . Както се посочва в Журнала за Супрамолекулярна структура Колагенът в повечето тъкани на висшите животни и в много тъкани на по-нисшите взема формата на въже с висока степен на подредба. Като при въже, което има няколко нива на усукване, фибрилът на колагена има четири структурни нива, от които последните три са спирали. Полипепдидната верига, молекулата и микрофибрила са структури на намотки; фибрилът може да се състои от паралелни или усукани микрофибрили. 

Допълнително, според Wellcome Trust център за изследване на клетъчната матрица към Университета Манчестър. “Колагенът е съставката в най-голямо количество в тъканите на животните като много дълги фибрили с характерна аксиално периодична структура”. Фибрилите са това, което помага за оформянето и поддържането на формата на тъканите. Тази т.нар. “микрофибриларна структура е това, което изгражда колагена”.

типове колаген
Източник: https://cnx.org/contents/GFy_h8cu@10.53:rZudN6XP@2/Introduction

Малко известен факт е, че в човешкото тяло има поне 16 различни типа колаген.


Те включват колаген тип 1, 2, 3, 5 и 10. Въпреки това, с най-голям дял – между 80 и 90 процента са типове 1,2 и 3. Колаген тип 1, според някои източници може да бъде до 90% от необходимия за тялото. Има също така различни типове колаген в храните или в колагенови продукти и хранителни добавки.

Какви са най-добрите типове колаген?

Нека разгледаме какви биват – източниците им и главните им предимства за да можете сами да решите кой е най-подходящ за нуждите Ви

  • Тип 1/Тип I: Това е колагенът в най-голямо количество и считан за най-силният колаген в човешкото тяло. Изграден е от еозионофилни фибри и формира различни части от тялото, включително сухожилия, лигаменти, органи и кожа (дерма). Колаген тип 1 също помага за сформиране на костите и може да бъде намерен  като част от храносмилателния тракт. С голяма важност при зарастването на рани, придава еластичност на кожата, поддържа тъканите здрави за не се разкъсват (вид такова разкъсване са стриите).
  • Тип 2 2/Тип II: Колаген тип 2 основно спомага за изграждането на хрущялите. Здравето на ставите ни зависи от хрущялите, изградени от колаген тип 2, затова приемът на такъв е важен за предотвратяване на болки от износване на ставите и различни симптоми на артрит. 
  • Тип 3/Тип III: Колаген тип 3 е изграден от ретикуларни влакна и е главен компонент на извънклетъчната матрица, която изгражда органите и кожата ни. Обикновено се среща в комбинация с Тип 1 и придава на кожата еластичност и тургор. Също така оформя кръвоносните съдове и тъканите в сърцето. По тези причини недостиг на колаген тип 3  се свързва със спукани кръвоносни съдове и преждевременна смърт, според резултати от някои животински изследвания.
  • Тип 4/Тип IV: Колаген тип 4 има важната задача да оформи базалната покривна тъкан, която се намира в ендотелните клетки, които сформират тъканите около органите, мускулите и мазнините. Базалната покривна тъкан или т.нар “ламина” е необходима за различни фънкции на нервите и кръвоносните съдове. Тя покрива повечето храносмилателни органи и дихателни повърхности. Базалната ламина може да бъде открита в разстоянията между най-горния слой кожа/тъкан и най-дълбокия слой. Представлява тънък слой от гелообразна течност, която осигурява омекотяване или подплатяване на тъканта над нея.
  • Тип 5/ Тип V: Този тип колаген е необходим за изграждане повърхността на клетките, също както и косата и тъканта, която се намира в плацентата при бременност (органът се развива в матката след забременяване и осигурява кислороди и хранителни вещества на бебето, и изхвърля отпадъчните вещества).
  • Тип 10/Тип X:  Колаген тип 10 помага за сформирането на нова костна тъкан и хрущяли. Включва се в процеса на ендохондрална осификация, което е сформирането на костна тъкан при бозайниците. Изследвания показват, че помага при зарастване на счупени кости и за възстановяване на стави.

Когато става въпрос за източници на колаген в диетата ни, основните са храните с високо съдържание на белтъчини – включително телешко, птиче месо, риба и колаген от яйчни мембрани.

Mалко повече информация за разликата между тези видове колаген и ползите им: 

  • Едър рогат добитък (говежди или телешки): Този тип колаген се произвежда от крави, особено от техните кожа, кости и мускули. Съдържа предимно колаген от тип 1 и 3, което е добре, като се вземе предвид, че това е колагенът, който се произвежда и намира в най-голямо количество в човешкото тяло. Богат е на глицин и пролин и следователно полезен за производството на креатинин, изграждането на мускули и подпомагащ тялото да произведе свой собствен колаген.
  • Пилешки колаген: Колагенът с най-голямо количество при пилетата е от тип 2, най-добър за изграждане на хрущялна тъкан. Полезен за здрави стави, особено защото този тип колаген осигурява хондроитин сулфат и глюкозамин сулфат – и двата от които имат противостареещи ефекти. 
  • Колаген от риба: Колагенът, получен от риба е лесно усвоим и предимно тип 1, с аминокиселини глицин, пролин и хидроксипролин. Тъй като колаген тип 1 е в най-голямо изобилие в човешкото тяло, приемът на повече рибен колаген се свързва с ползи за ставите, кожата, жизненоважните органи, кръвоносните съдове, храносмилателната система и костите. Хидроксипролинът е важен компонент от тройния хеликс на колагена и ниските му нива се свързват с дегенерация на ставите и симптоми на остаряване. Хидроксипролинът е необходим за стабилността на колагена и се създава при модифициране на нормалните аминокиселини пролин след като се изгради колагеновата верига.  Тази реакция изисква витамин С (за да спомогне при добавянето на кислород) и затова недостиг на витамин може да доведе до изменения в нормалните нива на колаген в организма.
  • Колаген от мембраните на яйчени черупки: Яйчният колаген, който се намира в черупките и белтъците на яйцата е колаген от предимно тип 1. Има още и типове 3, 4 и 10, но в най-голямо количество е тип 1, точно както и у човека  (приблизително 100 пъти повече е колаген тип 1, в сравнение с колаген тип 4) Осигурява глюкозамин сулфат, хондроитин сулфат, хиалуронова киселина и различни аминокиселини, които имат ползи при изграждането на съединителната тъкан, заздравяването на рани, изграждането на мускулна маса и намаляване на болка и скованост.

Какво са колагенови пептиди? 

Междувременно, голям шум в средите за здравословно хранене и фитнес има около колагеновите пептиди и не без причина.  Колагеновите пептиди съдържат същият набор от аминокиселини и хранителни вещества, но са преминали процес, наречен хидролиза, който ги накъсва на по-къси протеинови вериги. Хидролизираният колаген не само може да бъде разтворен и в гореща и в студена вода, но също така е много по-лесен за храносмилане и усвояване. Има висока бионаличност и може да бъде абсорбиран в кръвния ток по-лесно от стандартния колагенов протеин, по този начин даващ ви повече полза за парите ви, що се отнася до хранителни добавки. Най-доброто от всичко е, че има същите ползи от колагеновите пептиди, както от колагеновия протеин, което значи по-добра кожа, красива коса, облекчаване на ставни болки и подобряване стомашно-чревното здраве.

Имаме ли нужда от колагенови добавки за да сме сигурни, че в диетата ни има достатъчно колаген? С други думи, действат ли колагеновите суплементи? Отговорът и на двата въпроса е ДА. Заради по-късата дължина на веригата си, различните видове приложения (добавяне към храни и напитки) и високата си бионаличност, колагеновите пептиди са отличен вариант, ако искате да започнете суплементиране на диетата си с колаген. Търсете на етикета “колагенови пептиди”, “колаген хидролизат” или “хидролизиран колаген” за да сте сигурни, че купувате търсения продукт.

 

Автор: Rachael Link, MS, RD

Още от AGLEU: