Здраве, Съставки, Храни

При нацепени ъгълчета на устните

На всеки от нас се е случвало да има нацепени ъгълчета на устните, наричани още „хейлоза“. Започват като малка цепнатинка в ъгълчето на устните от едната страна на устата или симетрично-от двете страни, и постепенно растат. За да облекчим неприятното усещане имаме склонност да облизваме раничката, а състоянието продължава седмици или дори месеци – от малка цепнатинка стават по-големи рани, които се белят.

На какво се дължат?

Най-често нацепените ъгълчета са симптом на дефицит в организма на витамин В2 (рибофлавин), цинк или желязо. И докато първите две можете да купите без рецепта в аптеката, за суплементиране с големи дози желязо са необходими изследвания и проследяване от лекар.

нацепени ъгълчета на устните

Витамините и минералите се изчерпват в тялото ни поради болест; диета, богата на бяло брашно и захар; бременност и кърмене, както и при постоянен стрес.

Но как да разберете какъв е точно дефицитът?

Най-лесно е да започнете от най-често срещания, например да приемате няколко дни витамин В2 (наличен в аптечната мрежа без рецепта). Препоръчителната дневна доза е 1.1 mg  за жени и 1.2 mg за мъже. Терапевтичните дози са няколко пъти по-високи.

Ако до седмица нямате подобрение, опитайте да суплементиране с цинк. Дневната препоръчителна доза е 11mg за мъже и 9 mg за жени. Ако нацепването се дължи именно на дефицит на цинк, помагат и топично нанасяне на крем или маз с цинков оксид.

как преборих стрес-косопада си

От опит можем да препоръчаме задължително да приемате цинк след хранене и по възможност препаратът да е в желатинова капсула за да няма стомашно-чревен дискомфорт.

При избора си на препарат с желязо, имайте предвид, че най-добре се усвоява в присъствието на ко-фактори или синергисти, простичко казано, търсете желязо “в комплекс”.

как преборих стрес-косопада си

Когато откриете точната причина, нацепването и неприятните усещания ще изчезнат напълно за няколко дни.

Ако, обаче, предпочитате да не суплементирате (да не пиете таблетки),

можете да приемате храни богати на посочените нутриенти:

Витамин В2: Най-богати на рибофлавин са агнешкото и телешкото месо (100г. съдържат над 100% от необходимата дневна доза); една чаша кисело мляко съдържа 0,57mg или 34% от необходимата дневна доза

Цинк: Богати на цинк са стридите, (74mg или 493% от препоръчителната дневна доза цинк за  100 грама), телешкото (47% за 100г.), агнешкото (45% за 100г.), зрял фасул (19% за 100г., но по-трудно усвоим от животинския цинк), нахут (9% за 100г.)

Желязо: Най-лесно усвоимо е хемовото желязо. To e от животински произход, като при това няма страничните ефекти на железните препарати като оцветяване на изхожданията, запек и неусвоявани количества, които в свободния си вид стават храна за бактерии. Богати на желязо са черен дроб (23% от дневната доза за порция от 100г.), спанак (17,8% за 100г.,),  черен фасул, леща, сини сливи, жълтък, коприва.

Надявам се информацията да Ви е полезна.

  • Включените витамини и минерали се произвеждат от PhytoPharma.
  • Повече информация ТУК.

 

Поздрави и усмивки,

Зорница

 

Забележки:

  • Не приемайте големи дози витамини за дълъг период от време
  • Този пост носи чисто информативен характер и не следва да замени лечение или медицинска консултация
  • Въпреки, че витамините се предлагат свободно и без рецепта, преди приема се консултирайте с лекар, особено, ако приемате медикаменти или имате остро или хронично заболяване.
  • Постът не е спонсориран, снимките включват продукти – pr пратка за тест (по мой избор).