Здраве

Какво е микробиом?

Все по-често чуваме думата “микробиом” – в изследвания, научни предавания и дори реклами, но знаем ли какво значи това и каква връзка има със здравето  ни?

Какво е микробиом?

В края на 1990-те години учените откриват, че ние, хората сме в огромната си част – микроби – над 100 трилиона от тях (това са 100  хиляди милиарда). Микробите в тялото са 10 пъти повече от всички клетки и повечето от тях живеят в корема, особено в дебелото черво. 

Съвсем просто обяснено микробиомът е генетическият материал на всички микроби – бактерии, гъбички, протозои и вируси, които живеят във и върху човешкото тяло, като  броят на гените на всички  микроби у човека е 200 пъти по-голям от броя на гените в човешкия геном. Средно микробиомът тежи около 2-2,5кг.

Бактериите в  микробиома ни помагат да смелим и усвоим храната си, регулират имунната ни система, защитават срещу други болестотворни бактерии и произвеждат витамини, включително от група Б – Б12, Б1, Б2 и витамин К, необходим за правилното съсирване на кръвта.

микробиом

Какво общо имат микробиомът и здравето?

Микробиомът е от ключово значение за човешкото развитие, имунитет и хранене – бактериите, които живет върху и във тялото ни не са нападатели, а полезни “колонизатори” с които живеем в симбиоза.

Автоимунни заболявания като: 

  • диабет Тип 1
  • рематоиден артрит
  • мускулна дистрофия,
  • множествена склероза и
  • фибромиалгия

се свързват с дисфунция на микробиома. 

Микробите, причиняващи болести, се натрупват с времето, променят активността на гените и метаболитните процеси и като резултат се получава абнормален имунен отговор срещу субстанции и тъкани, които нормално присъстват в човешкото тяло.

Това, което е интересно е, че се оказва, че автоимунните заболявания се предават в семействата не по линия на унаследените гени, а на наследяваето на семейния микробиом. 

микробиом затлъстяване

Няколко примера:

  • Микробиомът е различен в червата на близнаци, единият от които със затлъстяване, а другият с нормално тегло. Близнаците с излишно тегло имат по-малко разнообразие от бактерии и по-високо ниво на ензими, които означава, че техните тела са по-ефикасни при преработването на храната и усвояването на калории. Затлъстяването също се свързва със слаба/недостатъчна комбинация на бактерии в червата. 
  • Диабет Тип 1 е автоимунно заболяване, свързвано с по-малко разнообразие в чревния микробиом. При изследвания на животни, бактериите играят роля в това дали ще бъде развит диабет. 
  • Прах от дом, в който се отглежда куче може да намали имунния отговор на алергени или други фактори, отключващи астма, посредством промяна на състава на чревния микробиом.  Учените откриват, че бебета, които живеят в домове с кучета са с по-малка вероятност да развият детски алергии.
  • Трансплантация на фекален микробиoм (Fecal microbiota transplantation или фекална микробиотична трансплантация) е клинична процедура, която възстановява полезните бактерии в дебелото черво, като внася пречистени екскременти от здрав донор посредством колоноскопия или клизма. Потенциално смъртоносните инфекции с Clostridium difficile са били излекувани посредством трансплантация с материал от здрав донор. Фекалните микробиотични трансплантации се използват в лечението на колит, запек и синдром на дразнимото черво.  

Източник: The Center for Ecogenetics and Environmental Health, University of Washington

Допълнителна информация: 

 


Още полезни статии: