Здраве

Магнезиево олио | Трансдермален магнезий

Чудите ли се какво е магнезиево олио и за какво се използва? Дали е ефективно ли е за коригиране на дефицит на магнезий и как действа, ако не се приема вътрешно, а посредством намазване върху кожата?

В предходен пост си говорихме за изключителната важност на магнезия за организма ни и това, че всяка известна болест на света може да бъде свързана с дефицит на магнезий

Наред с дефицита на 

 • витамин Д3, от който страдат 75% от хората по света, 
 • на желязо – особено разпространен сред жените в репродуктивна възраст, както и сред вегани и вегетарианци, 
 • все по-често срещания дефицит на витамин B12

и недоимъкът на магнезий става все по-разпространен.

За съжаление не можем да си набавим достатъчно магнезий, дори да се храним изцяло с пълноценни, био, не-ГМО храни, защото почвите не съдържат същите количества хумус и минерали както преди 40-50 години – по времето, в което са правени повечето изследвания. Какви са ползите от приема на магнезий говорим ТУК.

Тук е мястото на хранителните добавки – витамини и минерали – за които сме говорили как да изберете правилно и какви комбинации усилват взаимно усвояемостта си и кои мултивитамини са по-скоро маркетингов трик.

Магнезиевите йони в човешкото тялото най-често могат да бъдат открити в костите, а също така са важен елемент за ензимите, които превръщат храната в енергия. Магнезият помага на редица процеси в организма и понякога се оказва ключът към активирането на ползите от терапиии или лекарства, които първоначално не успяват да подействат.

Магнезият играе роля в синтеза на есенциални молекули като ДНК, РНК и протеини и заема значително място в структурната база на костите, клетъчните мембрани и хромозомите. Допълнително магнезият играе и важна роля в реакциите и взаимодействията на нутриентите, като подпомага усвояването и баланса им в тялото. 

За съжаление изследванията на магнезий най-често се правят от кръвен серум и не могат да бъдат ориентир за количествата магнезий в тялото, защото, както казахме, основното място на магнезия е в костите. Когато има под референтните стойности в кръвта, дефицитът е сериозен и вероятно от дълго време. С други думи – можете да имате симптомите и страничните ефекти на дефицит на магнезий, дори при нормални кръвни стойности.

Важно е да отбележим, че магнезият е ключов за усвояването на калция. Тези два минерала имат специална връзка един с друг в тялото. Ако имате дефицит или дисбаланс на калций, много вероятно е да имате и магнезиев дефицит. От друга страна често магнезиевият недоимък може да е предшественик на проблеми с калция, тъй като влияе на усвояването на калция. 

Дефицитът на магнезий носи със себе си редица негативни последствия върху здравето, сред които: 

 • Хипертония и сърдечносъдови забоявания 
 • Коронарна болест на сърцето 
 • Метаболитен синдром/предиабет
 • Инсулт
 • Остеопороза
 • Намалена инсулинова чувствителност 
 • Астма
 • Мигрени и главоболие 
 • Системно възпаление в организма (постоянно, нелокализирано възпаление)
 • Проблеми с вътрешната покривна на кръвоносните съдове (ендотелна дисфункция) 
 • Недобро представяне при физически упражнения
 • Проблеми със стомашно-чревния тракт

магнезиево олио

Какво е магнезиево олио?

Въпреки името си, магнезиевото олио не е “олио”. Названието произлиза от мазната текстура на кристалите магнезиев хлорид, разтворени във вода. Има много различни форми на магнезиево олио с различни концентрации, допълнителни съставки и, в зависимост от качеството на магнезиевия хлорид – различна кожна поносимост.

В далечното минало хората са използвани “древни минерали” за топични и трансдермални терапии в продължение на векове, въпреки, че са знаели малко за науката зад този процес. Терапиите са включвали  минерални бани, билкови компреси, кални бани, сауни и парни бани със специални изпарения. 

В наши дни вече знаем ползите от трансдермалните терапии – в този случай – ползите от проникването на магнезия през кожата, като по този начин се усвоява и действа по-ефективно, прескачайки стомашно-чревния тракт (където е възможно да има препятствия и фактори, които пречат на абсорбирането).

магнезиево олио

Инжекции магнезий често се използват при инфаркти и инсулти, но най-добрият начин редовно да коригирате нивата си на магнезий е трансдермално.

Според изследвания, трансдермалният магнезий (под форма на магнезиево олио) се усвоява по-добре, отколко при орален прием (таблетки, капсули, хапчета, гелове и течен магнезий), тъй като магнезият, приеман през устата се влияе от множество фактори по пътя си през стомашно-чревния тракт, които могат да намалят или възпрепятстват усвояването.

В едно изследване за магнезия, пациентите използващи трансдермален магнезий в продължение на 12 седмици са имали покачване на клетъчния магнезий, като средната стойност е била +25.2%, което е впечатляващо. 

Препоръчителният дневен прием на магнезий е около 300мг дневно, но за оптимални се смятат 400–420 мг дневно за мъже и 310–320 мг дневно за жени. Стандартната съвремена диета ни дава по-малко от 250мг дневно, и като имаме предвид, че не цялата част от това количество се усвоява, допълнителният прием на магнезий става наложителен.

Използването на магнезиево олио е един от най-лесните и ефективни начини за поддържане на оптимални нива на магнезий.   

магнезиево олио

Ползи за здравето от магнезиевото олио

1. Спортни постижения и възстановяване след тренировка

Спортистите имат нужда от адекватни нива на магнезий за да се представят на най-доброто си ниво. Изследвания на магнезия показват, че физическите натоварвания редистрибутират магнезия в тялото и това може да има негативен ефект върху постиженията. Атлети като гимнастици и борци, за които контролът на теглото е от изключително значение, обикновено за засегнати най-много. 

Хора, които са с дефицит на магнезий могат да усетят ползите от приема на магнезиеви добавки, а допълнително използването на магнезиево олио е естествен начин за отпускане на мускулите. Нанасянето му върху изморени мускули и претоварени стави може да успокои болката и напрежението.

2. Облекчаване на мигрени

Съгласно изследване, хората, които страдат от мигрени имат по-ниски нива на вътреклетъчен магнезий по време на епизода на атака. Ниски нива на магнезий повлияват на редица свързани рецептори и невротрансмитери, които причиняват мигренозни главоболия. Изследвания показват, редовен прием на магнезий може да намали честотата на мигренните атаки.

3. Грижа за кожата

Изследвания за употребата на магнезиево олио показват, че магнезият разгражда различни мазнини и олиа и по тази причина може да намали омазняването на кожата.  Допълнителните ползи идват от способността на магнезия да намалява стреса, както и да успокоява свързаните със стрес раздразнения на кожата, като акне и розацея.

4. Контрол на диабета

Ако не контролирате диабета си, големи количества глюкоза биват отделени с урината, а това, от своя страна, намалява нивата на магнезий и има огромно отношение към инсулиновата резистентност. Оптимални нива на магнезий са изключително важни за пациенти с диабет.

5. Контрол на хипертония

Суплементирането с магнезий може леко да нормализира кръвното налягане при пациенти с хипертония. Има редица допълнитлени фактори, които дават отражение върху кръвното налягане при тези хора, но изследвания потвърждават, че хранителните добавки с магнезий намаляват кръвното налягане

6. Намаляване на стреса и общо добро самочувствие

Отдавна е известно, че магнезият намалява стреса , а по време на стрес, по-големи количества магнезий се отделят с урината. Магнезият подпомага редица неврологични и физиологични прожеси, затова, когато тялото е под стрес, поддържането на нормални нива магнезий помага за естествено нормализиране на хормоните.

7. Подобряване на съня

Магнезият действа като естествен мускулен релаксант, затова много хора се кълнат в ползите му при проблеми със съня. Това е така заради способността на този минерал да успокоява GABA рецепторите в мозъка и нервната система – помага Ви да “забавите темпото” за да заспите. 

8. Способства за усвояване на витамин Д3

За да бъде правилно усвоен Д3 е необходимо не само да бъде съчетан с витамин К2 (100мг К2 на всеки 5000IU Д3), но и с магнезий. Ако сте от хората, които трудно достигат оптималните нива Д3, уверете се, че приемате достатъчни количества К2 и магнезий.

Магнезиевите добавки имат още ползи, сред които: 

Още за магнезия, проявите и рисковите групи за развитие на дефицит можете да прочетете ТУК.

Как се използва магнезиево олио

Щом веднъж започнете да използвате магнезиево олио, препоръчително е да го правите ежедневно – започнете с малки дози (1-2 помпички или впръсквания), които да увеличите постепенно, според това как толерирате продукта. За да достигнете до оптимални нива на магнезий в организма (вкл. костите), особено ако започвате от сериозен дефицит, ще ви е необходим дълъг период на употреба, затова уверете се, че имате правилния продукт, който да използвате с удоволствие. 

Различните употреби включват:

 • Спрей магнезиево олио: Най-честата употреба на магнезиево олио е за напръскване на кожата, за предпочитане веднага след душ, когато кожата е чиста и леко влажна. След напръскване, масажирайте, докато попие и по възможност оставете кожата да “диша” за около 30 минути. Можете да напръскате върху корема, прасците, ръцете си, или където предпочитате и където кожата не е толкова чувствителна. След 30 минути, ако искате – можете да изтриете с кърпа.
 • Вана: Разтворете кристали магнезиев хлорид във ваната си и останете в нея за поне 20 минути. Сложете достатъчно кристали (спазвайте указанията на опаковката) – твърде малко кристали ще направят концентрацията на магнезия твърде ниска, следователно не особено ефективна за набавяне на необходимите количества магнезий трансдермално.
 • Масаж: Масажът подобрява крвоображението, а с него и абсорбирането на магнезия. Магнезиевото олио може да се използва директно върху засегнатата зона, например при крампи или схванати мускули. 

Рискове и странични ефекти

 • При някои хора, със съществуващи заболявания или чувствителности може да се наблюдават странични ефекти. Например – ако имате ниско кръвно налягане, използвайте магнезий като започнете от малки дози и се уверете, че пиете достатъчно течности. Подгответе си сол под ръка, в случай, че кръвното ви падне (отлична напитка за балансиране в такива случаи е айран със сол).
 • Ако приемате медикаменти против генерализирана тревожност или страхова невроза, комбинацията им с магнезий може да свръх-коригира нервната система и да станете твърде отпуснати. 
 • Хора, които имат много чувствителна кожа трябва да започват употребата на магнезиево олио постепенно и внимателно. Ако усещате силно щипане, измийте кожата, и при следващото нанасяне, разредете с малко количество вода. Обикновено след няколко нанасяния щипането намалява и изчезва и можете да продължите без да разреждате. Никога не нанасяйте върху рани, пъпки или раздразнена кожа. 

Нашият опит с магнезиево олио

Първото ни магнезиево олио използвахме през 2015-та. Мажехме стъпалата на Анастасия за няколко седмици, за да сме сигурни, че освен компенсирането на витамин Б12 и желязо, не й липсва и магнезий и искахме безопасен начин без риск от предозиране и/или странични ефекти.

Тогава купихме магнезиево олио, което намерихме в аптеката, а във времето купуваме различни видове и в зависимост от марките, има различна поносимост. Има марки, които щипят повече, и други, при които няма кожно дразнение. 

Преди няколко месеца FloraVit ми изпратиха за тест различните видове продукти с магнезиево олио на Better You:
магнезиево олио
Продуктите на  Better You открих случайно през май 2020-та година, докато търсех витамин Д3 по аптеките и в една от аптеките имаше само техния спрей 3000UI Д3+75mg К2. Страхотен и бързодействащ, силно препоръчвам.

Към момента това е любимият ни вариант на Д3, а на Better You е и вече любимият ни витамин B12 (1200мг метилкобаламин, с аромат на кайсии), за който споделям ТУК, разкошен. Защо редовно приемам витамин B12, разказвам ТУК.

Първо използвахме магнезиевото олио (вече празна опаковка):

магнезиево олио

 • Във всеки 10 впръсквания има 200мг магнезий с отлично абсорбиране.
 • Използвахме го и аз, и съпруга ми. На него му прави впечатление, че когато се напръска с магнезиево олио след тренировка, на следващия ден няма мускулна треска.
 • Продуктът има атестат Informed-Sport – сертификат за качество и чистота на продуктите; знак, че са преминавли през строги проверки и тестове, които да гарантират безопасност

 • Както споделих по-рано, имаме опит с магнезиево олио и това на Better You бихме класифицирали като “нежно към кожата”, защото с него нямаме щипане, дори при високите дози, както с най-масово разпространените продукти.

магнезиево олио

 • В момента използваме лосиона за тяло с магнезий, който има 120мг магнезий в 4 помпички.
 • Още по-нежен към тялото, в допълнение на магнезиевия хлорид, има триглицериди, глицерин, масло от карите, които да направят кожата мека и гладка.

Другите 2 продукта, които имаме са маслото за тяло и лосиона, който комбинира магнезий с калций:

магнезиево олио better you

По  информация от производителя, лосионът с Магнезий и Калций се използва често при болки в гърба ( толкова често оплакване), при болки в костите/мускулите (болки на растежа при децата).

магнезиево олио

Това, което е специфично е, че всички продукти на Better You са подходящи и за бременни (период, в който естествено имаме нужда от повече магнезий). Марката има и изключително нежни варианти, подходящи и за деца, за чувствителна кожа, за отпускане преди сън, както и под формата на гел. Можете да разгледате цялата гама продукти с магнезиево олио ТУК.

Продуктите на Better You можете да намерите в аптеките или да поръчате онлай от сайта на FloraVit (можете да използвате код AGLEU10 за 10% намаление от стойността на цялата поръчка).

магнезиево олио, което не щипе

В заключение

 • Магнезият е жизненоважен минерал, отговорен за над 300 биохимични реакции и регулиране на здравето и доброто ни самочувствие.
 • Магнезиевото олио, което представлява магнезиев хлорид, разтворен във вода, е леснодостъпен и удобен начин за коригиране на дефицити и поддържане на нормални нива на магнезий в организма. 
 • Ползите от магнезиевото олио включват подобрени спортни постижения и възстановяване след тренировка; облекчаване на мигрени; грижа за кожата; контрол на диабета и високото кръвно налягане; помага за намаляване на стреса и за подобряване на съня.
 • Продуктите с магнезиево олио могат да са под формата на спрей, крем, мляко, както и соли и/или дезодорант


Автор: Christine Ruggeri

*Показаните продукти са ми предоставени като безплатни мостри.

 

Още от AGLEU