Здраве

Кожна диета – какво е позволено и забранено по време на алергия

В момента от алергия е засегнат 1 от всеки трима души, като се очаква до 2050-та година да е всеки втори човек. Днес си говорим какви са видовете алергии, какви са рисковите фактори за развиването им, какво е “кожна диета”, как се провежда и защо е полезна.

Какво е алергия?

Алергиите са огромен конгломерат от състояния, които засягат кожата, белите дробове, ушите, очите, и представляват прекомерна или необичайна реакция/свръхчувствителност към чужди вещества (алергени), които традиционно се понасят добре от повечето организми, а при алергия биват неправилно идентифицирани от имунните клетки като заплаха.

Сред алергичните прояви са кожни обриви, както и астма, алергичен ринит, конюнктивит и в съвременния начин на живот се увеличават алергиите и алергичните прояви, защото се увеличават и контактите с алергени  – по-гъсто населени места, замърсен въздух, повече нови съставки и добавки в храни и козметика. 

кожна диета

Сред кожните алергиите са и екземите

(известни също под името дерматити, като “екзема” и “дерматит” са взаимнозаменяеми понятия)

  • контактна екзема (при досег с алергизиращо вещество или растение) или
  • атопичен дерматит (на границата между уртикария и екзема).

Контактните дерматити нямат генетична компонента, а сега по време на корона-вирус пандемията са изключително често срещани заради честите ежедневни дезинфекции на ръцете, които нарушават хидро-липидната бариера на кожата, оставят я суха, напукана, реактивна и уязвима на бактерии, вируси и контактни реакции с други вещества.

атопичен дерматит

Атопичният дерматит,

от своя страна, е с генетична предразположеност – обикновено някой от родителите или семейството има астма, сенна хрема или екзема, която при унаследяване води до предразположеност нарушена кожна бариера, като допълнително е открита връзка и с микробиома на човека.

Атопичният дерматит обикновено започва като кожна алергия при бебетата и децата, преминава в хранителна алергия, като е възможно да остане под формата на астма или алергичен ринит (сенна хрема) и за съжаление честотата на атопичните дерматити се увеличава през годините. 

алергия

Погрешно, обаче е схващането, че алергиите се дължат на “паднал имунитет”,

който трябва да се “засили”. Напротив, алергични прояви може да има и заради твърде силен имунитет, който започва да атакува собствените си клетки. Правилната насока е “модулиране/ремоделиране” или оформяне и насочване на имунната система така, че да реагира правилно, както на външните дразнители, така и на самия организъм, от който е част.

Себорейният дерматит

не е алергия, а се дължи на хормонален дисбаланс. Повече ендрогени и тестостерон водят до стимулация на мастните жлези и производството на повече себум, храна за липидофилна гъбичка, която води до себорейното лющене.

Въпроси и отговори

Имахте възможност да зададете въпросите си на доц. д-р. Жана Казанджиева, специалист-дерматолог, на които тя отговори по време на DermClass на La Roche-Posay, посветен на кожните алергии:

кожна диета

Как да направим разлика между алергична проява на кожата и проблемна, суха кожа?  

Факт е, че двете състояния могат да имат размити граници (сухата и проблемна кожа е по-уязвима и може да реагира бурно на дразнители), но главната разлика е, че при суха кожа, за разлика от алергия, няма обрив.

Сухата, лющеща се кожа, сама по себе си, не е заболяване или диагноза. Използвайте богат и хидратитиращ крем за да облекчите неприятните усещания, да възстановите хидро-липидния слой и да предпазите кожата от въздействието на околната среда.


пробиотици атопичен дерматит

Диетата и пробиотиците помагат ли при атопичен дерматит?

Много изследвания показват ползите от пробиотици за кожата, особено при децата. Мета-анализи откриват, че суплементирането с пробиотици е ефективно за превенция на някои от случаите на детски атопичен дерматит и бебешка екзема, но за съжаление не е ефективно във всички случаи.


розов лишей

Какво е най-ефикасното средство за борба с розов лишей?

Под понятието “розов лишей” обикновено се крият две състояния, които имат различно “лечение” и изход:

Pityriasis Rosea 

розов лишей
Close-up: Pityriasis rosea – herald patch – skin. Emory, Dr. Sellars
  • По същността си е вирусно заболяване и се причинява от вирус от вида на Херпес. Представлява плака с форма на медальон, която изчезва след около 40 дни и обикновено не се появява отново.
  • Не е заразен и няма нужда от лечение, тъй като организмът сам се преборва с причинителя, но фототерапията се счита за полезна.

Другият тип розов лишей е Lichen Planus – на илюстрацията по-горе.

При него има връзка между нервната система и кожата и силно зависи от нивата на стрес и дистрес, на които човек е подложен и които предизвикват появата му. Лечението му е дълго и комплексно – не само на ниво дерматология, но и на неврологично ниво.


кожна диета

Вредно ли е използването на слънцезащитен лосион при бебета под 6-месечна възраст?

При правилно подбран слънцепредпазен продукт от гледна точка съставки – в никакъв случай. Желателно, обаче е консултация с педиатър и/или дерматолог, който да определи фототипа, алергиите при родителите (които правят детето предразположено към алергични изяви), както и степента на затваряне на фонтанелата, тъй като витамин Д от слънцето е важен за организма.

(Това не означава, че бебето може да бъде извеждано в ярко и горещо слънце в часовете 12:00-16:00 с гола, открита кожа. Задължително му слагайте шапка и засенчвайте количката му, ако слънчевите лъчи са твърде силни).


кожна диета

Какво помага за летни ситни, червени и сърбящи пъпчици по ръцете? SPF не помага.

SPF е общото понятие за слънцепредпазен фактор срещу UVB лъчи – в него се включват както фактор 4, така и фактор 50. Допълнително важна е защитата срещу UVA лъчите, която се посочва на опаковката като PA и различен брой плюсове PA+/PA+++, и съгласно регулациите на Европейския съюз, защитата от UVA лъчи трябва да бъде поне 1/3 от тази за UVB лъчи. Ако продуктът изпълнява тези условия, той се означава с напис UVA, ограден в кръг:

За да бъде ефективна слънцезащитата за хора, склонни към фотоалергии, тя трябва да е с фактор над 30, желателно 50+ и да се нанася в препоръчителните количества (по-малко количество SPF крем/флуид/спрей не може да осигури посочения фактор на защита). Допълнително, трябва да се “освежава”/нанася отново на всеки 2-3 часа, тъй като ефективността й намалява с престоя под слънчеви лъчи, отмива се с потта и се изтърква от докосване.

Дори всички условия да са изпълнени, обаче, слънцепредпазния крем е опит за превенция, а не лечение или отстраняване на проблема със слънчевите алергии. Консултирайте се с дерматолог, който да Ви насочи към правилната линия на действие за конкретния случай.


фотоепилация атопичен дерматит
Може ли да се прави лазерна/фотоепилация на кожа с атопичен дерматит?

Да, може да се прави лазерна или фотоепилация в случаите на ремисия на атопичния дерматит (когато липсват обриви).


Кожна диета

Когато имам алергична реакция, трябва ли да използвам козметика или трябва да спра каквито и да било козметични продукти, докато не се успокои кожата?

Много добър въпрос. И нека се замислим – защо когато имаме хранителна алергия или стомашна реакция, спираме да консумираме всякакви продукти и постепенно въвеждаме тези, за които сме сигурни, че не са алергени, но при кожна алергична проява имаме склонност да нанасяме върху обрива всякакви “бабини рецепти”, които често водят до обостряне на състоянието или до забавяне на лечението му. Понякога сменяме над 10 различни козметични продукта (с общи съставки над 100), преди да се обърнем за съвет към специалист.

Интересно е, че понякога кожната алергия се дължи на използване на козметка за коса, например стилизанти или лак за коса, в който има алергизиращи кожата съставки.

При кожна алергична проява правилната линия на действие е преминаването на “кожна диета”, която изключва:

  • етерични масла, които са силни алергени сами по себе си, а някои видове предизвикват и засилена фоточувствителност или фототоксичност;
  • продукти с парфюми или силни активни съставки (алфа или бета-хидрокси киселини, ретиноиди и други)
  • “бабини” рецепти, особено, ако включват екзотични съставки

Оставете кожата да диша и да се регенерира. Използвайте лек крем с хипоалергенни съставки, който се продава в аптека, до изчезване на всички симптоми.


La Roche-Posay работи в тясно сътрудничество с дерматолози от целия свят за да създаде продукти, които да отговарят на нуждите на различните типове кожа и състояния и да бъдат използвани като самостоятелно средство или в допълнение към назначената медицинска терапия. Такъв е и

Toleriane Ultra Creme

толериан крем мнение

Той съдържа само необходимото за ултра успокояване на кожата – без парфюм и алкохол; с термална вода La Roche-Posay и с една специална иновативна съставка – Neurosensine, която нежно обезболява – създадена за моментите на силно дразнение на кожата, когато да Ви донесе облекчение.

кожна диета

По описание:

ЕФИКАСНОСТ

Бързо успокояващо действие: кожата е успокоена за 1 минута и раздразнението е овладяно.
24ч. хидратация*: дълбок и продължителен хидратиращ ефект до 24 часа.

РЕЗУЛТАТИ ОТ ТЕСТОВЕТЕ
След 4 седмици**

Намаляване на реактивността на кожата
– 94% усещане за щипане

Намаляване на признаците на дискомфорт
– 61% усещане за изгаряне
– 79% изсушаване
– 40% опъване

Представлява нежен и лек крем в стабилна херметична опаковка от 40мл., с удобна помпа-дозатор.

кожна диета

Нанася се лесно и гладко, като оставя съвсем леко охлаждащо и успокояващо усещане и лек, кадифен защитен филм.

кожна диета

Състав:

Съставка Безопасност
Aqua 1
Isocetyl Stearate 1
Squalane 1
Butyrospermum Parkii Butter 1
Dimethicone 13
Glycerin 1-2
Aluminum starch octenylsuccinate 1-2
Pentylene Glycol 1
PEG-100 Stearate 13
Glyceryl Stearate
Cetyl Alcohol 1
Dimethiconol 1
Sodium Hydroxide 14
Acetyl Dipeptide-1 Cetyl ester 1
Acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer 1

Toleriane Ultra Creme е създаден с грижа към най-чувствителната и реактивна кожа и за епизодите на алергични прояви, които да успокои и деликатно да обезболи. Перфектно се вписва в една кожна диета и може да бъде използван самостоятелно или в комбинация с назначена терапия.

 

*Останалите въпроси, свързани с кожата и здравето й бяха специфични – такива, които не би могло да се отговори като онлайн въпрос, дори по снимка, защото кожните промени, образувания и обриви трябва да бъдат прегледани лично (и наживо) от дерматолог, тъй като много от тях си приличат и се различават по дребни аспекти – цвят, релеф, плътност и други важни детайли.  От значение е светлината, на която се разглежда. Допълнително е необходимо обсъждане и на родословното дърво и оценяване на предразположеностите, заболяванията, стила на живот и хранене, използвана козметика и други за да може да се даде диагноза и насоки за лечение или облекчаване.

 

**Информацията в този пост достига до Вас с любезната подкрепа на La Roche-Posay и техният Derm Class, насочен към кожните алергии, воден от доц. д-р Жана Казанджиева.

Още от AGLEU: