Здраве

12 Причини защо диетите се провалят

Независимо дали са по здравословни или чисто естетични причини  често започнатата диета има “склонността” да се провалят. Или по-скоро хората да се провалят в диетите и днес разглеждаме 12 причини защо това е така: 

диета
1. Диета “
Всичко наведнъж”

Започвате всичко наведнъж:

“от утре/ от понеделник/ от другата седмица/ другия месец или от Нова година спирам всичко сладко, мазно, газирано, глутен, казеин и млечни продукти”.

Проблемът тук е, че поставяте тялото и психиката си в шоково състояние – до вчера сте консумирали всичко, днес не консумирате нищо и ще Ви трябва цялата Ви воля за да мислите какво не трябва да правите. “Забраненият плод е най-сладък” и рано или късно напрежението под което сте ще доведе до издънка. Ще се пресегнете към шоколад към нещо любимо и вкусно и защото сте чувствали лишения може дори да се опитате да наваксате наведнъж като прекалите, защото сте решили, че след първия “провал” диетата приключва.

Съвет: Започнете бавно и постепенно, като може да си съставите план или да действате по интуиция – например първата седмица може да заместите всички сладки напитки с домашна лимонада с малко по-малко захар. Когато мине достатъчно време, Вие няма да приемате това като лишение и можете да преминете към другата стъпка, например да замените нещо сладко с плод.

диета

2. Търсите неправилни съвети

Ако сте  зряла жена няма да Ви бъдат полезни съветите от тийнейджъри, които, заедно с младите хора имат (в общия случай) бърз метаболизъм и понякога са им необходими съвсем малки корекции в диетата и леки упражнения, които да доведат до видим резултат, за разлика, например от  човек след 30 или 40 години. Същото е валидно при отслабването и при връщането на формата след раждане, защото хормоните са съвсем различни и водят до различни промени в тялото.

Съвет: Потърсете насоките на човек от Вашата “категория” – пол, възраст, със сходна структура на тялото и навици или, разбира се, на професионалист който има задълбочен поглед върху различни случаи.

диета

3. Опитвате “чудодейни” продукти

Много от тези магически средства за отслабване вървят с инструкции за употреба в които пише че освен да приемате това хапче/прахче/храна или напитка, трябва да увеличите приема на течности, да ограничите калориите до определен брой например 1500 калории на ден, да увеличите движението и да тренират три пъти седмично.

Съвет: Истината е че ако използвате само съветите, без прахчето ще постигнете същите резултати.

диета

4. Искате експресно отслабване

Не съществуват отлични светкавични резултати. Да, вярно е че може да свалите няколко килограма от течности в тялото си, ако например не ви достига съвсем малко за да закопчеете ципа на рокля за важен повод. От друга страна минус 30 кг за един месец, дори да е истина – това по килограм на ден. Кожата не може да реагира толкова бързо и ще увисне по такъв начин че може да бъде коригирана само с операция.

Съвет: Правилният и здравословен темп на отслабване е около 1-1.5кг. до 2кг на седмица (ако имате малко повече излишни) или това са между 4 и 8 кг месечно, за да нямате светкавичен йо-йо ефект и за да задържите постигнатото.

диета

5. Приемате твърде малко калории

Постигате екстремен калориен дефицит под 1200 калории на ден, които са ориентировъчния калориен минимум или, с други думи – минимумът от енергия необходима на тялото Ви да функционира – да се движите, да дишате, сърцето ви да изпомпва кръвта. Този минимум е различен за всеки и се изчислява индивидуално, но ако паднете под него организмът забавя метаболизма за да се адаптира към новите условия. А веднъж със забавен метаболизъм, означава че след като започнете да се храните нормално след края на диетата, ще напълнявате по-лесно дори при същите количества храна които сте консумирали преди ограниченията.

Съвет: Създайте умерен калориен дефицит, без да падате под минимума, като вместо това увеличите движението за да изгорите повече калории.

диета

6. Казвате си “После ще го изгоря”

По-лесно да не изядете нещо, отколкото да се опитате да го изгорите, например да не изядете един сладолед, отколкото да тичате един час за него.

Съвет: Ако все пак много искате лакомство, първо го изгорете, а после се наградете.

диета

7. Имате погрешна мотивация

Погрешна настройка за диета или отслабване е че искате да впечатлите или да се харесате на някого.

Съвет: Единствената правилна мотивация е да го направите са себе си,  защото Вие искате да се чувствате добре. Така дори външните стимули и мотивация да изчезнат, Вие ще продължите и няма да се отклоните от целта.

диета

8. Не пиете достатъчно вода 

Изключително често срещана грешка, при която организмът ви стопира отслабването, защото е дехидратиран. Или друг вариант – в който приемате течности, но течностите не са вода, а някаква газирана напитка и в нея има толкова захар че е невъзможно да отслабнете.  (Ако грубо пресметнем, че на 100 милилитра има 10 г. захар, за една бутилка от 0.5 л. вие консумирате 50 г. захар. А ако изпивате не 0.5л, а 2л. сладки газирани или енергийни напитки на ден се получават 200 грама захар или това е повече от седем пъти дневната норма. Трудно бихте отслабнали при такива количества захар.

Съвет: Опитайте се да пиете вода чешмяна, трапезна или филтрирана вода, грубо по около 30 милилитра на килограм от Вашето тегло. За тегло от 60 кг това са 1.8 литра или 9 чаши дневно.

диета

9. Следвате изцяло плодови диети 

В плодовете няма рафинирана захар, но все пак има плодова захар, която отново води до скачане на инсулина.Инсулинът е хормон, антагонист на растежния хормон.  Целта на инсулина е да складира запаси енергия или с други думи да превърне захарта в кръвта ви (гликогена в мускулите и червния дроб) в мазнини. Растежният хормон помага за изгаряне на мазнините, но той не се произвежда когато в организма ви има инсулин.  

Съвет: Опитайте да заместите плодовете и поне част от тях със зеленчуци.Една свежа комбинацията е нарязани ивички моркови, чушка, целина потопени в например кисело мляко с малко лимонов сок.

диета

10. Не спите достатъчно 

Когато сте недоспали организмът се опитва да си набави тази енергия, която му липсва (защото не отпочинал) като търси повече храна. Вие сте гладни и ядете за да се опитва да се държите будни, понякога машинално, често дори усещате вкуса на храната.

Съвет:  Ако е възможно, опитайте се да си дадете повече почивка Това не значи непременно 8 часа сън, защото някои имат нужда от 4, а други от 9.

диета

11. Имате дефицити или дисбаланси. 

В днешно време дефицитите са често срещани, не само заради диетата което имаме – пълна с преработено брашно, големи количества сол и захар. Дори плодовете и зеленчуците не съдържат същите количества витамини каквито са съдържали например преди 40 години, тъй като пластът хумус е значително по-тънък, почвите са изтощени и растенията имат 50% или дори 60-70% по-малко витамини и минерали от описаните и които използваме за справка. Ако имате дефицит на витамин Д (както повече от 75% от хората в България), ще сте склонни да трупате мазнини около талията. Ако не приемате достатъчно магнезий е възможно постоянно да Ви се хапва шоколад, за да си го набавите от какото. Ако имате дефицит на хром, ще ви се яде много сладко.

Как правилно да изберете мултивитамините си.

диета

12. Фокусирате се върху диета, а не промяна

Под “диета” обикновено се разбира ограничение в храненето за определен период от време с цел отслабване или коригиране на здравословен проблем, за да можем после да се върнем към предходния ти начин на живот. Такъв подход, обаче ни обрича на йо-йо ефект и всяка следваща диета води по-бавно до по-малки резултати и по-бързо до връщането на предходното стартово тегло.

Съвет:  Започнете да правите промяна в стила и начина си на живот плавно и постепенно, така че да ви е комфортно. Когато промените станат навик и втора природа, няма да им обръщате внимание няма да усещате лишение и психическо напрежение, а резултатите ще се запазят.

 

Вярвам, че информацията ще Ви е полезна и без диета успешно ще достигнете желаното тегло и оптимално здраве.

 

Поздрави и усмивки,

 

Този пост има чисто информативен характер и не бива да се използва като заместител на консултацията с лекар или като наръчник за самолечение.