Здраве

КАК ВЪРНАХМЕ ЗАГУБЕНОТО ОБОНЯНИЕ след прекаран ковид

Преди седмица споделих в Instagram Stories, как Гена успя да си върне загубеното обоняние и сега получавам много въпроси  за рецептата.

ЗАБЕЛЕЖКА:

  • ДА, няма никакви научни изследвания и научна подкрепа за механизма на действие и никакви медицински потвърждения за ефекта 
  • ДА, четохме преди да го направим (а и когато споделих получих лични съобщения) че било “спомен за аромата”
  • НО, фактите са факти – докато “тренирането” на носа с различни силни миризми (включително силен оцет и ацетон), както и вдишване на различни етерични масла по 2 пъти на ден за поне 20 секунди за всеки вид не даде никакъв ефект, след като изяде портокала, обонянието на съпруга ми се върна – вижте по-долу
  • И НАЙ-ВАЖНОТО – според принципите на медицината – “първо не вреди” – няма нищо особено в топъл портокал и  дори да не помогне – хапнали сте топъл портокал…

ДОМАШНА РЕЦЕПТА КАК ДА СИ ВЪРНЕМ ЗАГУБЕНОТО ОБОНЯНИЕ:

Попадна ми още в началото на изолацията, после гледах много хора, които го пробват и споделят в социалните мрежи. Представлява стара африканска рецепта (поправете ме, ако е от конкретна държава):

ОВЪГЛЕН ПОРТОКАЛ

  • Ако готвите на газ, най-равномерно се овъглява директно в пламъка. 
  • Ако имате жар – на жар.
  1. Ние нямаме нито едното, нито другото, затова използвах обикновена касерола на котлона (празна и суха). Включих на степен 9 и сложих портокала – за секунди се овъглява на едно петно, после завъртам – и така, докато се овъгли възможно най-голяма част от кората. Виждате на снимката, колко успях – отне ми около 30-тина минути. За хората с обоняние не е най-приятната миризма на изгорели етерични масла, но с аспирация и проветряване бързо се разсейва.
  2. Още горещ, обелваме портокала с нож (стана бързо и лесно).
  3. Месестата част поръсваме с малко захар (около 2 чаени лъжички)

Изяжда се още топъл. 

Веднага след като го хапна, съпругът ми каза, че има някакво далечно усещане за аромат на портокал – той го оцени като 2%. На следващия ден очарован заяви, че вече усеща аромати на 50% (и усети миризма на чесън – аз хапвах чеснов сос в другата стая и нямаше как да “си спомни” нещо, което не знае, че се е случило). Седмица по-късно обонянието и вкуса му са възстановени на 100%.

Винаги тествам(е) рецептите, преди да ги споделя с вас – и, да, тази звучеше абсолютно без никаква логика, но подейства. Дано е полезна и за други. 

Бъдете здрави!

Още от AGLEU: