Здраве

Епикор

Открих го съвсем случайно – беше в Trial секцията с мостри в iherb – опаковка от 10 капсули, която подхвърлих някъде и забравих за нея. Но, знаете какъв е животът с малки деца – задължително поне 2 пъти месечно бивате снабдявани с нова доза вируси. Всички имат право да боледуват, но не и мама – мама е стожерът, стълбът, на който се крепи всичко. И за щастие, мама обича да пробва нови неща. На опаковката пише – действа до 2 часа след прием. Кихам и се чувствам зле, пия една капсула Епикор и …толкова. Няма боледуване. Всички са с прозрачна хрема, задна хрема, зелена хрема, кой с каквато хрема може, но аз съм здрава. Хм. Втори опит дава същите резултати; трети до пети, и те. Проверено е от мен, значи е време да тества и съпруга ми. Действа и при него, само една капсула и при първи симптоми и остава здрав! 

Излишно е да разказвам последните години на тестове и успешни опити, чували сте десетки пъти за тях. За мен Епикор е магия против разболяване и при това абсолютно натурална магия – съдържа единствено ферментат на мая. Не парацетамол, не подтискане на симптомите, а реално спиране на настинките в зародиш. 

В последните месеци дойде ред на следващия тестващ – Анастасия. Вече е достатъчно голяма за да пие хапчета и първата й среща с Епикор беше след здраво кихане и текнал нос. Взех една от капсулите за възрастни, изсипах 2/3 от съдържанието и й я дадох да я изпие. Не се разболя. Поръчах детски Епикор (125мг и малки капсулки, лесни за преглъщане) и всяка сутрин, когато е на детска градина й давах по една капсула, ако говори носово (“гъгне”), по две. Дозировката е според килограмите.  

 епикор на български
Резултатът беше –  5 седмици. Цели 5 седмици без отсъствие от детската градина. Без температура, без хрема, без нищо. Дори стомашно-чревния вирус на сестра й не я докосна. (После имаше известен период в който Епикор беше труден за намиране, а сега отново се появява в iherb, понякога за ограничено време, друг път с по-висока цена).

Но нека започнем отначало с какво е Епикор – текстът е преведен от официалната им страница.

Наблюдение на ферментацията

В края на 19-ти век C.W. Bloomhall, младеж, който живее в семейна ферма, забелязва, че животните, които са хранени с остатъците от храната на хората, ферментирала с кисело мляко (sour milk) били по-здрави от животните, хранени само със зърнени култури.  

След като през 1943 се пенсионира и прекратява работата си в мелничарската индустрия, Блумхал решава да подложи теорията си на тест  да провери дали ферментиралите храни носят уникални предимства за здравето. Стартира компанията Diamond V за да развие специален ферментационен процес за създаването на дрождева култура за имунно модулиране, която да подобри здравето и продуктивността на добитъка.   

Diamond V все още е собственост на семейство Блумхал и се е разрастнала до размерите на най-големия и уважаван производител и маркетолог на уникална микробна ферментация за подобряване здравето на селскостопанските животни по целия свят.

Откритието на EpiCor

Прескачаме до 1998-ма година. Работниците във фабриките на Diamond V, които ежедневно са изложени на дрождевите култури не отсъстват често по болест.  Мениджмънтът на компанията също осъзнава, че боледуванията на човек са по-малко, отколкото в други сходни компании в региона.

Защо работниците във фабриката взимат по-малко болнични дни в сравнение с техните колеги в офиса? Сигурно има нещо извънредно, което се случва в самата фабрика. За да открият какво, Diamond V започват пилотни изследвания, сравняващи работниците във фабриката с подобна група от колегите им в офиса.  И, както можем да предположим, работниците във фабриката, които имат контакт с дрождевите култури, имат по-силни имунни системи

Резултатите от изследванията на имунната система са изключителни – в сравнение с колегите си, работниците във фабриките са увеличили активността на белите кръвни телца, наречени Естествени клетки убийци, по-високи нива на важни антитела IgA (sIgA)  и по-ниски нива на възпалителни имунни комплекси. Компанията е решена да създаде нов, естествен и супер-концентриран продукт за подкрепа на имунната система.  

След още няколко години на клинични изследвания, които да потвърдят безопасността и ефикасността на хранителния ферментат за хората, се ражда EpiCor. И трябва да отбележим, че е Епикор не е един единствен продукт, а съставка, част от вече много и различни марки хранителни добавки за подкрепа на имунитета.

епикор

Какво е пълноценен хранителен ферментат (Whole Food Fermentate)?

Всички знаем, че естествената храна е по-пълноценна от силно преработените и рафинирани продукти. 

Пълноценен хранителен ферментат е естествена съставка, която е изградена от протеини, фибри, полифеноли, витамини, аминокиселини, бета глюкан и много полезни метаболити, които работят съвместно на различни нива за да подкрепят и засилят имунната система.  EpiCor е единственият такъв ферментат и има редица публикувани изследвания за безопасността и ефикасността му. Съвсем просто казано – Епикор е единствен по рода си.

А какво е “ферментат”?

Ферментат е пълноценен хранителен продукт, произведен при уникален, специализиран ферментационен процес. При този ферментационен процес се използват дрожди за производството на полезни и хранителни вещества  и метаболити, които стават част от хранителния ферментат Епикор. 

EpiCor се счита за пълноценен хранителен продукт, защото има минимална обработка и рафиниране.  По-точно, EpiCor се произвежда при употреба на натурални съставки, които преминават през ферментация за да се превърнат в пълноценен, натурален продукт. Това не е екстракт, химично синтезиран продукт или отпаден продукт.  

Епикор, една от най-добрите добавки за подкрепа на имунната система е щателно проучван и тестван за безопасност и ефикасност. Епикор е безопасен и съвместим с хора, които избягват глутен, както и за диети, базирани на растителна храна – вегетарианци и вегани и цели цялостно укрепване на имунната система, а не само временен ефект. 

Защо ферментатът Епикор е уникален

EpiCor – пълноценен хранителен ферментат е съставка, произведена при употребата на естествени дрожди  (“Saccharomyces cerevisiae”), която преминава през ферментация и изсушаване. 

Седем публикувани клинични изследвания показват как Епикор не само подкрепя имунната система, но я и засилва.

Как се прави Епикор: Ферментация 

Епикор се произвежда чрез специален процес на ферментация, заложен като стандарт в хранителната индустрия вече повече от 70 години. При този процес се създават се създава уникална палитра от метаболити, които носят хранителни ползи. 

Епикор започва от хлебна мая – безопасен естествен микроорганизъм съществуващ в природата и използван от хиляди години за производството на бира, вино, хляб и други храни. Специализираният процес на Ембрия стартира с лишаването на маята от кислород, което кара дрождите да произвеждат подкрепящи имунната система съставки и метаболити като протеини, пептиди, антиоксиданти, полифеноли, органични киселини и нуклеотиди. Този естествен, уникален ферментационен процес съдържа също полезните съставки от клетките на дрождите като 1-3 1-6 бета глюкани и манани. Този уникален продукт се отличава от често срещаните бирена мая или пречистени бета глюкани.  

Последната стъпка от производствения процес включва специфично и нежно изсушаване за да се уловят специфичните нутриенти, създадени по време на ферментацията. Ембрия смила дехидратирания ферментат и го пакетира в контейнери за съхранение и обработка. Целият процес се ръководи от строги стандарти, които да гарантират високо качество и безопасност. 

Как действа Епикор

4  нива на имунна защита 

За разлика от други витамини или съставки, които са прости имуностимуланти, Епикор е пълноценна хранителна добавка, която клинично доказано подкрепя и засилва имунната система по няколко различни начина:  

Имунен щит: Първа и втора линия на защита

Първа линия на защита: Епикор подсилва мукозния щит като значително увеличава секрецията на имуноглобулин А в слюнката (sIgA). sIgA е ключово антитяло в слюнката и другите мукусни мембрани. (1) sIgA антитела се намират в очите, носа и другите мукусни мембрани в цялото ни тяло за да помогнат улавянето на патогените преди да могат да ни навредят. (2)

Втора линия на защита: Епикор подкрепя друго и ниво на имунна защита, като увеличава активността на клетките-убийци. Тези клетки са тип бели кръвни телца, които циркулират в кръвта и органите ни и са бързи и ефективни в откриването и унищожаването на лошите клетки още при самото им възникване или навлизане.(3) Клетките убийци нямат нужда от други клетки за да разграничат “добрите” от “лошите” клетки.  (4) Това ги прави много по-бързи в реакцията си да опазят тялото здраво.  

Антиоксидант

Антиоксидантите циркулират в кръвта и тъканите и помагат за предпазването на клетките от оксидативни увреждания, които в дългосрочен план могат да се отразят на имунната система. (5) Публикувани изследвания показват, че Епикор помага да се сили имунния щит посредством увеличени антиоксидативни сили в кратки срокове – около 2 часа.

 

Здраве на корема и червата
Все повече хора приемат хранителни добавки не само за подкрепа на храносмилателната, но и за имунната си система, защото храносмилателната система играе огромна роля за функционирането на имуннната. На практика, десетки трилиони полезни бактерии в храносмилателния тракт са важна част за това да сте здрави. За да помогнете на бактериите в червата си да оцелеят и живеят, те се нуждаят от храна, наречена пребиотици, която поддържа добрите бактерии като bifidobacteria и lactobacill здрави и в оптимални количества. Епикор действа като пребиотик в сложни модели на храносмилателната система като увеличава bifidobacteria и lactobacilli и важните за чревното здраве късоверижни мастни киселини, наречени бутират.
Научете повече от инфографиката за силна имунна система. Download PDF

За какво помага Епикор?

Публикувани изследвания показват, че Епикор помага на хората да имат повече “здрави дни”, като:

 • Целогодишна подкрепа за дихателната система и здравето на синусите
 • Поддържане комфорта на носните пътища
 • Поддържане на имунна защита срещу ежедневни предизвикателства
 • Подкрепа за здравето на храносмилателния тракт

Открийте популярни марки, които съдържат EpiCor ТУК.

Безопасност и изследвания 

Безопасността е нашият основен приоритет

В Embria искаме хората да живеят дълъг живот, изпълнен със здраве. Затова да произвеждаме безопасни и висококачествени съставки за суплементи като ферментатът Епикор е от първостепенна важност за нас. Епикор е преминал през редица изследвания за безопасност, публикувани в Международния Журнал по Токсикология. Администрацията за храни и лекарства на САЩ (FDA) също е оценила клиничните тестове и изследванията за безопасност и процеса на производство и дава на Епикор статуса на нова хранителна съставка. 

Изследвания, носители на награди

Не всички изследвания са създадени равни. Embria Health Sciences гради върху 70 години наука и проучвания на здравето и съставките на суплементите. … Изследванията на Епикор включват: 

 • Седем публикувани изследвания с хора
  • Пет на произволен принцип, двойно слепи, контролирани с плацебо (Златният стандарт при изследванията)
 • Две публикувани серии от ин-витро изследвания
 • Публикувана статия с обобщение на множество изследвания за безопасност

 

Още информация и детайли за Епикор можете да намерите в официалния им сайт

Всички изследвания на Епикор са достъпни за производителите на хранителни добавки, здравни лица и други професионалисти в индустрията и могат да бъдат намерени на сайта на Embria Health Sciences. Производителите използват тази информация за да направят описанията за ползите от Епикор, като спазват всички приложими правила на различни правителства по света.

Епикор е патентована съставка, която можете да намерите с различни марки. Аз лично купувам от iherb.

В България съм го срещала като част от съставките на Natrol – Immune Boost (около 40лв за 30 капсули), а в детски вариант – Резиста Кидс сироп (гранули, които се разтварят с вода и сиропът се използва в рамките на 10 дни) – около 12-14лв за опаковка.

 


Източници

 1. Delacroix DL et al..” IgA subclasses in various secretions and in serum,”  Immunology 1982 Oct;47(2):383–385
 2. Marcotte, H., Lavoie, M.C., “Oral Microbial Ecology and the Role of Salivary Immunoglobulin A,” Microbiology and Molecular Biology Reviews, 1998 March; 62(1): 71–109. <http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC98907/>
 3. Pediatr., J., “Natural killer cells and immune surveillance,” Jornal de Pediatria, 2008 Aug; Vol. 84 no.4 suppl.0
 4. Vivier, E., Raulet, D.H., Moretta, A., Caligiuri, M.A., Zitvogel, L., Lanier, L.L., Yokoyama, W.M. & Ugolini, S.. “Innate or Adaptive Immunity? The Example of Natural Killer Cells”. Science 2011; 331: 44–49. doi:10.1126/science.1198687
 5. Uttara, B., Singh, A.V., Zamboni, P., Mahajan, R. T., “Oxidative Stress and Neurodegenerative Diseases: A Review of Upstream and Downstream Antioxidant Therapeutic Options,” Current Neuropharmacology, 2009 March; 7(1): 65–74

 

Още от AGLEU: