За живота

7 лесни решения за по-малко отпадъци

Разглеждайки която и да е ситуация на принципа “всичко или нищо”, обикновено оставаме във втората част. Капанът на перфекционизма – “Ако не го направя изцяло перфектно от първия път, няма смисъл изобщо да го правя”  спира в зародиш всяка идея, защото реалността е несъвършена. Истината обаче е, че всяка, дори миниатюрна стъпка напред има значение. С ефекта на натрупването, всяко малко усилие, повторено и умножено в голям мащаб дава значителен резултат. Така е с навиците ни, така е със спестяванията, така е и с намаляването на човешкия ни отпечатък върху околната среда, затова ще си поговорим за няколко лесни решения за по-малко отпадъци в ежедневието ни.

по-малко отпадъци

Ще оставим за друг път задълбочаването в периоди на разпад на пластмасата (можете да ги видите ТУК), за това как е навсякъде, как замърсява морета, океани, плажове и почви, как влияе на здравето на фауната и на нас хората. 

по-малко отпадъци

Днес ще разгледаме как да намалим въздействието си върху природата, като не само ограничим отпадъците, но и повлияем благотворно на самочувствието и на финансите си. Помислете – директният резултат е по-малко пари за еднократни опаковки, а индиректният – по-малко разходи за почистване, по-приятни преживявания в чистата среда и по-добро здраве заради липсата на замърсявания.

Основата, както винаги е Reduce-Reuse-Recycle или


Намали употребата – Използвай повторно – Рециклирай


Нека бъдем конкретни. Какви малки промени в начина на живот може да направи всеки от нас почти без усилие, но които да дадат реални резултати?

Първи стъпки за по-малко отпадъци

1.  Найлонови торбички

Една от най-лесните промени, толкова популярна, че вече е политика не само в много страни на Европейския Съюз, но и в целия свят. Заменяме с такава за многократна употреба. Вече има изобилие на различни варианти на тъкан или нетъкан текстил, като някои материали и принтове все повече се налагат и като стилно решение. И нещо още по-лесно. Използвайте всички торбички, които имате у дома отново и отново, докато здравината им позволява, а после ги използвайте за изхвърляне на битовите отпадъци.

Може би най-комфортни за използване са торбичките от памук, лен или коноп, а най-добри за околната среда са торбите, произведени от рециклирана пластмаса, както и LDPE торбичките, използвани поне два пъти. За съжаление найлоновите торбички не подлежат на рециклиране по стандартния начин.

многократна торбичка

Ако не искате да обикаляте Европа като моя милост в амплото на Пощальона Печкин , сгънете торбичката за многократна  употрежа и я сложете в джоба, чантата или колата си. Съвсем лесно решение, което може да спаси стотици и хиляди животни, които се оплитат или задушават в найлоновите пликове.

А торбичките, които са биоразградими? 

Да, те са по-добрият вариант. Въпреки, че се разпадат при определени условия, обаче, някои от биоразградимите материали имат своя негативен отпечатък под формата на малки частици пластмаса, които навлизат в почви и води, в коремите и тъканите на морски обитатели и други животни и под една или друга форма (дали като физически частици или химикали от типа на Bisphenol А влизат в организма ни, влияят на на еднокринната система, хормоналния баланс и са активни още при сформирането на ембриона в корема на бременните).

Най-добрите торбички от този тип са изработени от нишесте и вода и при разтваряне са абсолютно безобидни и могат дори да бъдат изпити от човек. (Дано скоро се наложат и на нашия пазар): 

2. Многократни бутилки за вода

Отново вариант, набиращ популярност (а и придобиващ собствена естетика). Стъклена, метална или бутилка за вода от подходяща безопасна пластмаса, която пълним у дома, където пък използваме кана за филтиране, която прави големите бутилки излишни. Тук не само мислим за природата (и себе си, като част от нея), но и сериозно облекчаваме бюджета. Обръщали ли сте внимание, че бутилираната вода е на цена по-висока от тази на бензина?

по-малко отпадъци

Има десетки сполучливи варианти с различни цени или “първоначална инвестиция”, започващи от бутилка на напитка, която Ви се струва удобна (така или иначе сте платили за напитката, което прави бутилката безплатна), през няколко лева до луксозни варианти за по-значителни суми.

по-малко отпадъци

3. Сламки

В повечето случаи дори нямаме нужда от тях. Ако все пак са част от ежедневието ни (за да не се оцветява емайла на зъбите от оцветени храни, например), можем да заложим на такива от метал, които са устойчиви и на практика – вечни.

по-малко отпадъци

4. Прибори

Както и при найлоновите торбички, достатъчно е да носим комплект метални или от подходяща пластмаса за многократна употреба.

бамбукова чаша

5. Чаши за напитки за из път

Съвсем лесни за избягване, ако пием кафето си на място в керамична или стъклена чаша и пестим отпадък за около 10-минутното удоволствие от изпитата напитка. За случаите, когато плановете ни са свързани с движение, има бамбукови, керамични и стъклени чаши за из път или метални термочаши и термоси. Има дори чаши, които можете да изядете след употреба.

6.Хартиени сметки и писма

Лесно е да се откажем от хартиената фактура в полза на електронна такава – заявете го при доставчика си на услуги.

Бих искала да мога да се откажа и от рекламни брошури в пощенската кутия.

7. Опаковки от дребни храни или закуски

Да, бонбони, чипс или снакс не е най-полезното нещо за хапване, но в подобни опаковки се предлагат и “здравословните” им алтернативи. Решението е да ги приготвяме сами  у дома или да залагаме на цял плод или зеленчук, когато сме в движение. А опаковките, които не можем да избегнем – да изхвърляме разделно. 

 

Какво да направим, ако ние сме решени да намалим отпадъците, но близките и семействата ни го считат за неудобство?

Изслушайте доводите, които имат против промените и заедно потърсете подходящи решения.

  • Аз, например харесвам стъклена бутилка, но за хора от обкръжението ми това е ангажимент, който не искат да поемат, защото, според тях тежи повече (не само пълна) и трябва да бъдете внимателни, когато я носите. Решението за тях е лека метална бутилка.
  • В случай, че торбичките за многократна употреба изглеждат твърде големи, има леки и тънки варианти, които се сгъват до размер на кибритена кутийка.
  • Сламките са неизменна част от ежедневието ви, за да не оцветите зъбите или да не развалите червилото си?  Изпробвайте различни варианти за многократна употреба – бамбукови, метални, стъклени.
  • Ако керамичната чаша за из път не е предпочитан вариант, можете да разгледат стабилните термос-чаши или леките, но устойчиви чаши от бамбук. Или да използвате всяка, според повода. 

Ако създадете достатъчно (и удобни) варианти, които подкрепите с личен пример, с времето и у близките ви ще се оформи навик за използване на многократни алернативи на използваните изделия от найлон или пластмаса.

Фокусираме се върху личната, но къде е и корпоративната отговорност?

Радва ме, че все повече не само се говори, но и започва да се прави по въпроса за по-малко отпадъци. През лято 2019 Fairy стартира инициатива за по-чисто Черно море, а фактът, че компания с мащаба на P&G започва подобна кауза, и като производител поема своята социална отговорност, сочи за промяната на нагласите за  наболелия проблем със замърсяването на природата с пластмаса.  

На 14 септември 2019, доброволци от цялата страна ще изчистят един от най-мръсните плажове, а именно така наречения Шофьорски плаж (Алепу) в близост до Созопол. Сборният пункт ще е бара при Св.Тома в 9:00 сутринта, където ще се раздават ръкавици и чували за отпадъците. Това ще бъде първата стъпка, която се надявам да бъде последвана от редица други, и да бъде допълнително съпътствана с промени и в потребителските навици.

Ако и Вие искате да подкрепите каузата, можете да се включите в почистването на плажа в Созопол или да споделите своите начини за намаляване на пластмасата за еднократна употреба в ежедневието си.


Всяка стъпка има значение.

 

Списък с типовете пластмаса  и възможността за рециклиране можете да видите ТУК.

 

Вярвам, че информацията Ви е полезна.

Поздрави и усмивки,

*Този пост достига до Вас с любезната подкрепа на Fairy.