За живота

Мили момичета – или какво искам дъщерите ни да знаят

Казват, че момичетата неусетно се превръщат в майките си – някои цитират 31 годишна възраст, други – раждането на първото дете. Като майка на момичета ми се иска да им дам насоки, които са били положителни в моя живот – неща, които аз самата съм научила, и днес с Always Platinum си партнираме за да споделя какви уроци бих искала нашите дъщерите да научат.

Дадохме началото с първа част във видео:

а днес продължаваме:

Мили момичета,

Бъдете независими – емоционално и финансово 

Връзката ви с човек,  трябва да е базирана на любов, а не на съзависимост. Трябва да сте с партньора си, защото искате точно това, а не защото няма кой да ви издържа или да издържа децата ви. Трябва да сте заедно, защото и двамата го искате, а не защото другият няма да се справи сам.

Мъжете и жените не са еднакви, но са равни и равноправни. Не е необходимо да се омъжвате за лекар или предприемач, в търсене на престиж и социален статус – сами станете лекари, инженери или започнете свой собствен бизнес. Ако искате рокля, бижу, екскурзия или автомобил – не очаквайте някой друг да ви го купи – работете за да можете да си го купите сами. 

Скоро след като се оженихме, свекърва ми ни дойде на гости, дръпна ме настрана и даде ми малка сума пари, като каза – “Скрий ги”. “Не, Р., аз не крия нищо от Гена.”, отговорих аз. “Скрий ги, защото една жена винаги трябва да има свои пари и свои спестявания. Когато в някой момент един мъж няма пари, той се чувства непълноценен, започва да се затваря в себе си, депресира се – тогава е време жената да извади свои скътани средства и да “спаси положението”. Знам, че не искаш да криеш нищо от него, но послушай ме за това”. 

12 години брак и мога да потвърдя, че това е тайна, която съпругът ми оценява и пази спокойнствието вкъщи. Мисля, че майка му я е казала и на него, обаче. 

Мили момичета

Внимавайте кого допускате в своя малък свят

Приятелите се познават не само в нужда, приятелите се познават и в хубави моменти. Ако някой не може да се зарадва искрено за вас, значи не ви е приятел. 

В сърцето и душата си винаги трябва да има едно тихо и непристъпно място, до което да не допускате никого да опетни – има неща, които не бива да позволявате, думи и действия, които не трябва да търпите, независимо от отношенията или чувствата си към някого.

щастието обича тишината

Щастието обича тишината

Щастието е кротко и спокойно, като огромна, бавна река – не бърза за никъде, не се сравнява, не държи да се покаже. Не не разказвайте и не се хвалете с това, което ви е най-ценно, пазете го за себе си.

мили момичета

Мили момичета, избирайте битките си

Не само физически, но и емоционално невъзможно е да застанете зад всички каузи, които намирате за добри. Изберете тези, които са наистина важни за вас за да им посветите внимание и енергия.  

не благодаря

Научете се да казвате “НЕ”

Без извинения и без оправдания.

Никой не може да ви кара да вършите нещо против волята ви. Не позволявайте емоционално изнудване – “ще ти се разсърдя” или “ако ме обичаш, ще направиш това или онова”. Никой не ви е длъжен, а и вие не дължите нищо на никого – Вие сте отделни, самостоятелни личност, които трябва да заявяват и отстояват границите и позициите си. Спазвайте правилата, но  не правете нищо, което ограбва личния ви мир, което не чувствате свое, което не ви носи радост, удовлетворение или смисъл. 

Не бързайте

Научете се да живеете в настоящия момент и да отваряте съзнанието си за това, което се случва сега.

Това, което ви изглежда като забавяне или грешка, има свой смисъл и нещата се подреждат точно така, както трябвa да бъдат. 

Можете да свържете точките само в минало време и едва тогава ще разберете защо се е случило по определен начин.

мили момичета
Четете

Четете много, четете разнообразни книги, четете за да научите, четете за удоволствие, четете за успокоение. Четете за да знаете сами повече, за да имате нови идеи, но и да видите колко други вече са били открити. Четете за да сте интересни събеседници, четете за да имате какво да споделите и обогатите и другите.

мили момичета

Мислете критично и анализирайте

Не всички мнения са създадени равни и не всяка информация заслужава внимание – научете се да оценявате кой го казва, в качеството си на какъв го казва, защо го казва, къде го казва, какви доказателства има в своя полза, какво отвърля твърденията му – може ли да бъде потвърдено, какво би спечелил някой от тезите си?

Сравнявайте източници преди да си съставите мнение.

Мили момичета

Мили момичета,

“Дори да сте най-прекрасните и сочни мандарини, винаги ще има някой, който не обича мандарини” 

Не се опитвайте да се харесате на някого, защото така ще изгубите себе си и ще заглушите вътрешния си глас. Бъдете това, което сте, търсете цел и смисъл, а не внимание. 

мили момичета

Влюбване/увлечение и любов са две различни неща

И ако първото може би трае месеци или “3 години”, то любовта започва тогава. Любовта е дълбоко чувство на посвещение и свързаност на две независими личности. Докато при влюбването, съзнателно или несъзнателно затваряте очите си за грешките на другия, при любовта ги познавате, и приемате партньора си такъв, какъвто е. Любовта не е сляпа емоция, любовта е избор – избирам този човек, отново и отново; в трудни моменти и в радост, с достойствата и недостатъците му.

Ако искате щастлив брак, омъжете се за щастлив човек 

Жените имаме склонност да виждаме потенциала на хората и нещата и да си мислим, че можем да ги променим и тогава биха били перфектни и такива, каквито ги искаме. Психолози казват, че ключът към щастливото семейно съжителство е да се съберете със щастлив човек, защото никой не може да направи друг щастлив. Можете да бъдете опора, подкрепа, съмишленик, довереник и най-добър приятел, но щастието идва само отвътре.

Мили момичета,

знайте, че никой не обича така, както родителите ви и никого не обичате така, както своите деца. 

 

С цялата си любов,

Мама