За живота

Коледно вдъхновение | #WhatReallyMatters

За нас като семейство празниците винаги са били не ден или дата, а емоция, топлина и времето прекарано заедно. Имахме едно светоусещане като млада двойка, но след раждането на децата и гледайки ги как растат пред очите ни, всичко се променя, затова днес искам да Ви  разкажа за нашето коледно вдъхновение.

Знаем, че сега създаваме спомените, моментите, към които момичетата ни ще се връщат и които ще разказват “Когато бях малка…”, затова искаме да им дадем правилните приоритети. Искаме да избягаме от консуматорството на “Ден за подаръци” и да им покажем, че това, което наистина има значение е близостта, подкрепата и опората, семейството, което имат и което винаги ще бъде до тях. Имаме си и такъв жест, който правим често – слагаме ръцете една върху друга, и правим “Раз-два-три-СЕМЕЙСТВО”, а децата винаги спонтанно подскачат “Ние сме семейство, ние сме семейство”.

Коледно вдъхновение

Но да се върнем на празниците. Човечетата ни са още малки и не могат да проследят датите в календара, затова се ориентират по декорацията. На всеки техен рожден ден декорираме с балони и надпис и когато се събудят сутрин им пеем песничка за да знаят, че денят е специален и е техният празник. Така е и с Коледа. Още в началото на месеца нареждаме коледните елементи и заедно, четиримата, украсяваме елхата. Любими са ни и коледните светлини, които придават някаква празничност дори на най-късия и мрачен зимен ден.

Отчасти трепетно очакване на празника, но повече събитие, само по себе си е Коледният календар – избираме различен от традиционния вариант със сладост за всеки ден, за да можем да го разнообразим и направим “наш” – в малките торбички редуваме различни изненади – дребен подарък, стихче, което да научим заедно или емоция и изживяване, което да споделим (например игра или дестинация за малка екскурзия за деня).

Обичаме да играем заедно, доскорошна традиция ни беше в Коледния ден да разпъваме детска палатка и да влизаме всички вътре, но децата вече са големи и не се събираме вътре, затова е време за нови любими занимания, като например да правим заедно сладки. За момичетата ни процесът на приготвяне и изрязване е едновременно игра и начин да се почувстват по-големи “Помагам ти, мамо.” Нова любима рецепта за изключително вкусни и ароматни безглутенови и нисковъглехидратни сладки, подходящи за диабетици можете да намерите ТУК.

Като говорим за игри, не знам дали съм споделяла за своя сантимент към дървените играчки. Още от преди да се роди Анастасия бяха първият ми избор – усещат се различно на допир, сякаш още носят характера на дървото; стабилни са, имат своеобразна автентичност и децата ни винаги ги предпочитат пред останалите.

Тук нашите девойки устроиха своеобразен ресторант – с пица със съставки по наше желание от шеф-готвач Анастасия, които можем да хапнем едва след като сме си платили на касата. Ресторант ли казах, повече закуска “на крак”.

 

И така, облечени в коледни пуловери, седнали заедно на пода, играем в дом с аромат на топла ванилия и детски смях за да създадем спомени за истински важните неща.

 

Надявам се и при Вас вече има Коледно вдъхновение и радостно очакване.

Цялата публикация и рецепта за сладките можете да намерите на страницата на Lidl България ТУК.

 

Поздрави и празнични усмивки,

 

*Публикацията е част от кампанията #whatreallymatters на Lidl Bulgaria.

ТУК са техните коледни предложения, а любимите ми продукти можете да разгледате във видеото: