Направи си сам, Трикове

УАУ желе против петна

Имате ли деца, имате петна. Точка.

Дори не си и помисляйте, че ще ядат чистичко, ще играят кротичко и ще бъдат спретнати, като в реклама (ако е така, 90% от майките тайно и явно Ви завиждаме).

Накратко, колкото по-малки децата, толкова повече (и разнообразни петната).

Как да ги премахнете: 

  • Перете протеинови петна (като кръв) само със студена до хладка вода. Белтъкът коагулира при високи температури, което прави петното трудно или невъзможно за отстраняване.
  • Перете петната от плодове с много гореща вода преди третиране с желето (за най-добри резултати).

През годините изпробвах най-различни препарати против петна, с различен успех, докато един ден не попаднах на тази рецепта (добре, беше почти тази, защото я промених за да е по-ефикасна и ефективна)

СЪСТАВКИ:

  • 2 части течен препарат за съдове (за предпочитане прозрачен)
  • 2 части кислородна вода 3% (от аптеката)
  • 1 част сода бикарбонат

Смесете в неметален съд и разбъркайте с пластмасова или дървена лъжичка, за да избегнете реакция с метални части. Старателно измийте ръцете си след употреба.

Нанесете върху петното и оставете да действа минимум 10-15 минути, но не повече от 2 часа. Изперете, както обикновено. Желето е подходящо и за цветни тъкани и действа най-добре на пресни петна и е частично ефективно при стари петна (такива, които сте изпрали вече, но не са били премахнати). У дома забравихме за всички други препарати и използвам само това – пере всичко от шоколад до доматен сос, от плодов сок до мазни петна. Вълшебно!

Ето и видеото:

Надявам се петната по дрехите Ви да са по-малко, а ако тествате рецептата, ще се радвам да споделите впечатленията си.

 

Усмихвайте се повече и бъдете здрави,

Зорница