Здраве, Съставки, Храни

12 сериозни ползи от рибеното масло и как да го изберете

Не само Пипи Дългото Чорапче не го обичаше, съпругът ми също разказва как в детската градина в Москва са ги “строявали” в редичка и са им давали всеки ден рибено масло с лъжицата. Дълги години забравено или подценявано у нас, днес искам да Ви разкажа за 12 сериозни ползи от рибеното масло и как да го изберете, както и какъв е нашият опит с него.

Ползите от рибеното масло накратко:

 1. Облекчава или лекува симптоми на хиперактивност (ADD/ADHD)
 2. Предотвратява или забавя болестта на Алцхаймер
 3. Облекчава или лекува страхови неврози (anxiety) и депресия
 4. Предотвратява или лекува рахит и артрит
 5. Предпазва от рак
 6. Предотвратява или облекчава сърдечно-съдови заболявания
 7. Предпазва от или лекува диабет
 8. Спомага за репродуктивното здраве
 9. Спомага за добро зрение
 10. Засилва имунната система
 11. Грижи се за красиви и здрави кожа и коса, против акне
 12. Подпомага намаляването на теглото

Повече детайли и изследвания за ползите от рибеното масло можете да намерите ТУК.

рибено масло хиперактивност деца

Нашият опит:

След първите дни в детската градина, възпитателките на Анастасия ни повикаха за да ни кажат, че е хипер-активна и не могат да се справят с нея. Веднага записахме час за консултация със специалисти, защото това не е диагноза, която трябва да се дава с лека ръка. Междувременно проучване из медицинските портали показа изследвания за въздействието на Омега-3 върху поведението на децата и решихме да опитаме.

Резултатите бяха почти мигновени, 4 дни след началото на приема (точно така, 4 лъжички рибено масло) и имахме ново дете – кротко, усмихнато, способно да се концентрира. В детската градина ни попитаха какво сме направили за такова феноменално преобразяване в такива кратки срокове, искаха рецепта на лекарството за да могат да го препоръчват и за други буйни деца.

След седмица консултацията с психиатър потвърди “лечението” ни с думите “Едно време всички приемахме рибено масло и нямаше хипер-активни деца и толкова поведенчески проблеми, точно това е трябвало да направите.

Rosita студено пресовано екстра върджин рибено масло

На по-късен етап се включихме в изследване на Карин Дом за влиянието на храненето върху поведението на децата и още веднъж получихме потвърждение, че приемът на рибено масло е особено важна стъпка за адекватните количества Омега 3, витамин А и Д и в резултат за поведението, неврологичното и когнитивно развитие при децата.

От този момент до сега, не съм спирала да препоръчвам рибено масло на всеки, който се свърже с мен за палавото си или “тръшкащо” се дете. Обикновено е по линия на витамин Б12 “Дали ако има дефицит, ще се има такова буйно поведение?” При дефицит на  Б12 обикновено децата са вяли и отпуснати.

ползи от рибеното масло

След като разкажа за опита ни и колко вълшебно действа рибеното масло, следва въпросът – какво ще ни препоръчаш и ето

Как да изберем рибено масло:

Не всички рибени масла са създадени равни. Когато купувате, обърнете внимание първо на:

 • Какъв вид е рибата – треска, сьомга, аншоа, сардини – Маслата от някои видове риби оксидират (гранясват) бързо и им е необходим антиоксидант
 • Има ли сертификати за анализ и липса на тежки метали – задължителен за да сте сигурни, че помагате, а не вредите на здравето си
 • По какъв начин е добито маслото  – използването на топлинна обработка и/или химикали за извличане на маслото силно намаляват полезните му качества. Най-качествените масла са сурово и непреработено и/или ферментирало рибено масло.
 • Какви са допълнителните съставки – консумирането на големи количества витамин Е (използван за антиоксидант) могат да доведат до повишено вътречерепно налягане, което да причини главоболие и/или негативна промяна в поведението при деца

Днес си говорим за считания за най-добър вид рибено масло

Студено пресовано масло от черен дроб на треска

рибено масло

Марката, която тествахме е Rosita и предлага сурово рибено масло, добито от традиционна атлантическа треска и прясно бутилирано до фиордите на остров Донна в Северна Норвегия.

Най-важното при този тип масло е абсолютно естественото съдържание на витамините във вида, в който са били в черния дроб, без увеличаване или нарушаване на формата или нивата им, а резултатите от тестовете показват най-високa бионаличност (леснота на усвояване от организма без рискове от токсичност).

Кликнете върху изображението за увеличаване

Нашите впечатления:

Още когато започнах приема на рибено масло от децата (ние със съпруга ми приемаме редовно под форма на капсули), знаех, че най-доброто, което можем да използваме е студено-пресовано (екстра върджин) рибено масло от черен дроб на треска или ферментирало масло от черен дроб на треска, но въпреки всичко тествахме различни марки. Никоя до момента не ни беше станала фаворит.  

Както посочвам по-горе, важно е да изберете качествено рибено масло за оптимален ефект и задължително да следите съотношението между различните витамини в конкретната марка. При някои варианти витамин Е е в твърде големи количества, не е посочен тест за липса на тежки метали или самото рибено масло е смес от нискокачествени масла от различни видове риба.

Мой познат тества ферментиралото рибено масло, затова беше мой ред да тествам студено-пресованото масло Rosita (предоставено ми като PR мостра). И двата вида са на сходна цена, която отразява качеството на самото масло, а и на контрола, който се провежда върху всяка една от партидите. Няколко пъти по-скъпо е от масово предлаганото в аптечната и магазинна мрежа, но е и по-лесноусвоимо, с по-малко потенциални странични ефекти и следователно по-ефективно и икономично.

рибено масло

Какво представлява ЕКСТРА-ВЪРДЖИН РИБЕНО МАСЛО ОТ ТРЕСКА – EVCLO

Пристига в стъклена тъмна бутилка с пластмасова капачка. След отваряне се съхранява в хладилник, но преди това може да бъде транспортирано свободно от склад до клиента и без охлаждане.

Тъй като звучи специално, очаквах ароматът му да е твърде силен или, най-малкото различен от други масла, които сме тествали. Оказа се, че мирише точно на риба, нито повече, нито по-малко, и защото висококачествените масла не се опитват да маскират аромата, приемът му във вид на течност може да не е любим на всички и за тях са предвидени капсули.

Нашите деца, обаче, са свикнали с рибеното масло и макар вкусът да не им е любим, вкусна храна веднага след него им помага бързо да го забравят.

Ефект:

Както казах основната причина поради която започнахме приема на рибено масло не беше витамин Д, който преди това суплементирахме под формата на капки, а хиперактивността и “палавостта” извън рамките на нормалното за възрастта. Действа безотказно в случай, че това поведение се дължи именно на дефицит на Омега 3 (изключително често срещан в днешни дни, има изследвания за него, но са доста скъпи и не се предлагат във всяка лаборатория).

Допълнително, преди седмици се засякохме с майка пред кабинета на сестрата в детската градина, която разказваше, че детето й често боледувало и едва след като започнали да й дават рибено масло имунитетът й укрепнал. Само се усмихнах, от години имаме такива лични наблюдения.

Бих ли препоръчала?

От момента, в който видяхме ефекта на рибеното масло върху развитието и поведението на нашите деца не спирам да го препоръчвам на близки, познати, всеки който ме попита; говорила съм много пъти и за него във видеата си. Цената на качествения продукт е висока, но много родители предпочитат да заложат на най-доброто за децата си.

Повече информация за рибеното масло Rosita можете да намерите на сайта на вносителя им за България REALFOOD.bg

ползи рибено масло

На какво се дължи благотворният ефект на рибеното масло?

Един от най-богатите източници на Омега-3 мастни киселини в природата, източник на витамини A и D, играе огромна роля за сърдечно-съдовото здраве, хормоналния баланс, имунната система, репродуктивните способности, както и не на последно място, с великолепен ефект върху нервната система.

Рибеното масло съдържа две много важни незаменими полиненаситени мастни киселини (PUFA):

 • docosahexaenoic acid (DHA) и
 • eicosapentaenoic acid (EPA)

DHA и EPA понякога са наричани “морски Омега 3”, защото се съдържат предимно в мазната (дива) риба – треска, сьомга, херинга, бяла риба,  сардини и аншоа.

Омега 3 мастни киселини

Имат естествени противовъзпалителни свойства, които се използват за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания до лекуване на депресия или артрит. Помагат за облекчаване на автоимунни заболявания, намаляват риска от злокачествени заболявания, подпомагат здравето на кости и стави, подобряват съня, спомагат за по-добрия растеж и развитие при децата, намаляват менструалните болки, намаляват риска от макулна дегенерация (необратимо увреждане на очите), поддържат доброто здраве и красота на кожата.

Основният проблем е дисбалансът на Омега 3 и Омега 6 в съвременният начин на хранене. И въпреки, че Омега 6 не са лоши за здравето, те се консумират в огромни количества (на практика ги има навсякъде) и без правилното съотношение с Омега 3 предизвикват възпаления, които са причина за много заболявания.

Идеалното и здравословно съотношение е 2:1 Омега 6 към Омега 3 мазнини, но стандартната западна диета включва 5 до 10 пъти повече Омега 6 от Омега 3. Дефицитът на Омега 3 расте заради твърде голямата консумация на преработени храни, бързи закуски или пържени храни, които съдържат рафинирани растителни масла (соево, рапично, царевично и дори слънчогледово), които сами по себе си са с високо съдържание на Омега 6. Суплементирането с рибено масло от черен дроб на треска е един от начините за борба с възпаленията посредством постигане на баланса на мастните киселини с цел по-добро здраве.

Въпреки това трябва да подчертаем, че Омега 6 мастните киселини не са лоши за Вас. На практика, ако диетата Ви съдържа твърде много Омега 3, имунната Ви система няма да работи оптимално. Важен е именно балансът на двата типа мастни киселини. 

Важно е да отбележим и че определени храни като лененото семе и говеждото месо (на животни хранени с трева) съдържат Омега 3 мастни киселини, но тези Омега мазнини са alpha-linolenic acid (ALA) а не EPA/DHA, като тези от рибеното масло. Съгласно медицинските изследвания, при повечето хора ефектът от  EPA/DHA е далеч по-добър от ALA, или простичко обяснено – рибеното масло има значително повече ползи от лененото.

Съдържа изключително важния витамин D

Нееднократно съм говорила за Витамин Д, който в организма играе ролята повече на хормон, отколкото на витамин:

 • влияе на невротрансмитерните функции (начина на предаване на нервни импулси),
 • влияе на сърдечното здраве и на
 • имунния отговор на организма.

Синтезира се от кожата на човек при излагане на слънчева светлина, като най-добрият начин да си го набавите е да прекарвате 15-тина минути дневно в периода март-октомври (за нашите географски ширини) в интервала 10-14 часа, с непокрита кожа и без използване на слънцепредпазен крем, докато кожата леко се зачерви; както и да ядете храни, богати на витамин Д. Дори  и при тези условия, обаче, ако страдате от дефицит, какъвто имат 75% от населението в световен мащаб (и в България), това няма да е достатъчно да запълните депата си и/или да отстраните последствията от един хроничен дефицит.

Витамин Д е важен не само за здрави кости (профилактика и лечение на рахит и остеопороза), но и поддържа важни функции на клетките в целия организъм. Ниските му нива пречат на възможността на клетките ни да се делят и възстановяват, а дефицитът на витамин Д води до:

 • Влошен имунитет
 • Проблеми с кожата и акне, афти и лезии (ранички)
 • Надебеляване
 • Хормонални проблеми
 • Развитие на хронично автоимунно заболяване
 • Когнитивни, нервни и психични  заболявания
 • Аутистични симптоми
 • Високо кръвно налягане
 • Сърдечно-съдови заболявания
 • Диабет
 • Остеопороза
 • Туберколоза
 • Злокачествени заболявания и рак.

Високи дози от витамин Д могат да имат странични ефекти (след достигане на оптималните нива), затова е препоръчително да бъде приеман със синергиста витамин А и с Омега 3 мастни киселини, които са естествена съставка на маслото от черен дроб на треска.

Отличен източник на витамин А

Витамин А е важен антиоксидант, т.е. намалява оксидативния стрес (наричан също увреждане от свободни радикали) и следователно намалява нивата на възпаление. Свързан е с превенцията на заболявания на очите, подпомага функцията на мозъка, подпомага борбата с рака и е важен за производството на хормони. И докато повечето хора с балансирана диета получават достатъчни количества витамин А с храната си, хората, които консумират силно преработена храна или недостатъчно калории са пред реален риск от дефицит.

Наскоро започнаха дебати за суплементирането с витамин А, тъй като високите нива могат да бъдат потенциално опасни и токсични, предизвикващи състояние, наречено хипервитаминоза А. Тук, обаче се вземат предвид високи нива на витамин А в хранителни добавки, а не количеството, което се съдържа в супена лъжица рибено масло, което е около 90% от дневната необходима доза за организма.

Когато става въпрос за витамин А от черен дроб на треска, качеството на продукта има голямо значение. Много марки съдържат синтетични варианти на витамини А и Д, които не са лесни за усвояване, в комбинация с опасни съотношения съотношения между двата нутриента.

Докато консумирането на високи нива на витамин А от добавки е свързано с някои притеснения за здравето, витамин А от естествен източник  е отличен начин за засилване на имунитета, здравината на костите, нощното виждане, здравето на клетките, правилната функция на тестикули и яйчници и много други.  Отново трябва да обърнем внимание, че за разлика от животинския си “колега”, провитамин А или растителната форма на витамин А (в моркови, кайсии и др.) има много малък процент на усвояване.

Витамини А и Д са мастно-разтворими нутриенти и се срещат заедно в животинските храни. И двата витамина действат като прекусори (първична форма) на активни хормони и организмът произвежда определени ензими, които ги конвертират в активна форма за да могат да бъдат използвани от тялото. В този случай витамин А се преобразува в ретинол, като набавянето на витамини А и Д в комбинация е напълно естествено и  позволява тези процеси на преобразуване и усвояване да се случват естествено без риск от токсичност.

Каква доза?

Няма известни силни странични ефекти от приема на масло от черен дроб на треска, затова можете да изберете доза, в зависимост от ефекта, който целите. Типичните дози са между 500 и 4000милиграма EPA/DHA.

Противопоказания:

Маслото от черен дроб на треска може да разреди кръвта, затова бременни жени, астматици и хора, приемащи медикаменти за понижаване на кръвното налягане или антикоагуланти трябва да се консултират с лекар, преди започване на редовен прием на рибено масло.

Леките странични ефекти могат да включат оригване, лош дъх, киселини, ниско кръвно налягане, високи нива на витамин А и D и кървене от носа.  Всички тези ефекти могат да бъдат намалени до минимум или избегнати, ако приемате висококачествено рибено масло.

Повече детайли и изследвания за изброените ползи можете да прочетете ТУК.

 

Забележки:

 • Целта на този пост е чисто информативна и не следва да замести консултация с лекар или да служи като насоки за самолечение.
 • Този текст достига до Вас с любезната подкрепа на Real FOOD.

 

Вярвам, че информацията Ви е полезна.

 

Поздрави и усмивки,

Зорница