Козметика, Съставки

Феноксиетанол

Много е говорено и писано за вредата от парабените, но тук споделям  рисковете от употребата на феноксиетанол –  съставка, която цели да замени парабените, но която се старая да избягвам, особено в детски продукти (включително мокри кърпички), както и в периода на бременност и кърмене.

За какво се използва

Феноксиетанол е гликолов етер, често получаван от натурални съставки и е широко използван като синтетичен антибактериален агент и консервант, стабилизатор на парфюми и сапуни; използван дори в натурални и органични козметични продукти, като бива изтъквано, че феноксиетанолът е извлечен от грейпфрут. Cocoamid DEA също бива извлечен от (натурален) кокос, но това не го прави по-малко токсичен.

Химически известен като ethylene glycol phenyl ether или ethylene glycol monophenyl ether, феноксиетанол е ethoxylated съставка, която може да бъде замърсена с карциногенния токсин 1,4-Dioxane.

Въздействие върху организма

Според Journal of Industrial Hygiene and Toxicology, при средновисоки дози феноксиетанолът засяга мозъка и нервната система на животни. През 1990г. Journal of the American College of Toxicology докладва, че феноксиетанол също така действа и като еднокринен дисруптор (нарушава правилната функция на ендокринната система) и причинява увреждане на пикочния мехур и води до остър белодробен оток при животните. Токсичен е и за бъбреци, нервна система, черен дроб, а продължителна употреба и по-големи дози водят до трайно увреждане на органите. Токсичните ефекти се проявяват при инхалация, нанасяне върху кожата и поглъщане. Ранни изследвания от 1980-та година също показват, че феноксиетанол може да доведе до мутации на ДНК – отново, само при животни, тъй като не е бил тестван върху хора.

Феноксиетанол е научно доказан дразнител за човешката кожа и очи (Comparison of objective and sensory skin irritations of several cosmetic preservatives. Lee E, An S, Choi D, Moon S, Chang I. Contact Dermatitis. 2007 Mar;56(3):131-6.) и е класифициран като дразнирел в Европейския Съюз.Забранен за употреба в Япония.

Независимо от изследедванията, показващи вредите от феноксиетанола, обаче, бива (погрешно) считан за безопасен в концентрации до 1%, което значи, че в една бутилка шампоан от 200мл има чаена лъжица чист феноксиетанол! При ежедневна употреба и използване на повече от един продукт с феноксиетанол, безопасните количества бързо биват превишени и може да се стигне до увреждания с неизяснен произход. С други думи, не можем да вярваме сляпо на етикетите “натурално”, “органично”, а сами трябва да проследяваме състава.

феноксиетанол бебе дете

Особено опасен е за

бебета и малки деца, които биват почиствани редовно с влажни кърпички, които дори при “реномирани” марки често съдържат феноксиетанол като втора по количество съставка след водата (което означава значително количество). При тях освен през кожата, феноксиетанолът навлиза в организма и през устата, тъй като лапат ръчичките си и предметите, почиствани с мокрите кърпички (лъжички, биберони, играчки и др.)

Допълнително, над 60% от химията в козметиката, която използваме достига почти веднага до кръвния ток, затова е силно препоръчително бременни и кърмачки да не използват продукти с висока концентрация на феноксиетанол (или повече от един продуки, съдържащи консерванта за да не става натрупване).

Как можем да намалим негативните ефекти?

  • Когато не мога да намеря продукт, който не съдържа феноксиетанол, гледам да е на едно от последните места в етикета (това означава по-малки количества).
  • Допълнително, ако има 1% концентрация в продукт за тяло и продукт за лице, общото количество и съответно натрупване от продукта за тяло е стотици и хиляди пъти повече, отколкото в очна линия, например. (Представете си колко квадратни сантиметра е очната линия и колко цялто Ви тяло, на което сте нанесли лосион с феноксиетанол).

 

Повече информация:

 

Последна промяна на