Козметика, Съставки

Трябва ли да избягвате алуминий в дезодоранта против изпотяване? (Какво казва науката)

Търсенето ми на чиста и натурална козметика и избягването на…почти всичко, в т.ч. и на алуминий в дезодоранта ми против изпотяване започна когато забременях с първото ни дете. Знаех за това, че използваната от майката козметика може да причини склонност към алергии у детето, дори още преди раждането и исках да се презапася, буквално до… Още Трябва ли да избягвате алуминий в дезодоранта против изпотяване? (Какво казва науката)

Козметика, Съставки

Алкохол в козметиката – необходим или опасен?

Една от най-спорните съставки в козметика е алкохолът  (етанол, етилов алкохол, SD алкохол или денатуриран алкохол (alcohol denat), спирт). Може да сте чували, че води до преждевременно остаряване, убива кожни клетки и води до възпаления, а днес си говорим за това какво казват изследванията по темата “алкохол в козметиката”? Какво е алкохол? В химията, алкохол е… Още Алкохол в козметиката – необходим или опасен?

Козметика, Съставки

Какво е СКВАЛАН и защо е кожата Ви ще го обикне?

Сквалан – вероятно сте чували за тази налагаща се съставка в грижата за кожата, но знаете ли какво представлява? Съвсем простичко обяснено скваланът (squalane*)  е олио с хидратиращи и успокояващи свойства, идентичен със себума на кожата; без дразнение, и без запушване на порите;  подходящ е за всеки тип кожа, от суха и чувствителна до склонна… Още Какво е СКВАЛАН и защо е кожата Ви ще го обикне?

Козметика, Съставки

Aлфахидрокси киселини и BHA – прилики и разлики

Алфахидрокси киселини и бетахидрокси киселини са активни съставки за грижа за кожата, които имат отличен ефект и добиват все повече популярност. Прилики и разлики Докато има различни видове алфахидрокси киселини, бетахидрокси киселината е само една – салицилова киселина. AHA са водно-разтворими и по-подходящи за борба със стареенето като фини линии и бръчки. BHA е мастноразтворима… Още Aлфахидрокси киселини и BHA – прилики и разлики

Козметика, Съставки

Бронопол | 2-бромо-2-нитропропан-1,3-диол

Първата съставка, която някога започнах да избягвам, много преди дори да знам за феноксиетанол или SLS/SLES беше бронопол или срещаният в етикетите като 2-бромо-2-нитропропан-1,3-диол. Не съм говорила досега за него, защото е консервант, използван масово главно в продукти, произведени в България. Тъй като е забранен за употреба в много страни от Европейския Съюз*, след като и ние… Още Бронопол | 2-бромо-2-нитропропан-1,3-диол