Козметика, Съставки

Трябва ли да избягвате алуминий в дезодоранта против изпотяване? (Какво казва науката)

Търсенето ми на чиста и натурална козметика и избягването на…почти всичко, в т.ч. и на алуминий в дезодоранта ми против изпотяване започна когато забременях с първото ни дете. Знаех за това, че използваната от майката козметика може да причини склонност към алергии у детето, дори още преди раждането и исках да се презапася, буквално до степен на вманиачаване – спрях да използвам даже спирала за очи от страх “да не натровя” нероденото си дете. 

agleu бременна анастасия

Стриктното избягване продължи и по време на кърменето, на втората ми бременност и на втория период на кърмене. През цялото време споделях в каналите си за начините по които замествам конвенционални продукти и как проверявам съставките на козметиката си. Грижата ми за кожата е различна както преди първата бременност, така и сега, 5 години след втората и към момента избягвам и съм стриктна към далеч по-малко съставки отколкото преди 7 години, когато стартирах каналите си. 

Междувременно и информацията започна да се променя. Намесиха се учени, които оборват други учени, дерматолози, които оборват блогъри и в един момент не започнахме да осъзнаваме, че реално…не знаем нищо за нищо. Че вазелинът е любима съставка на дерматолозите (и козметичният е абсолютно пречистен и няма рисковете, които се цитират), че алуминият от алуминиевотото фолио и кенчетата за безалкохолни напитки може да има по-голямо въздействие от дезодоранта против изпотяване. 

дерматология

Когато говорим за опасни съставки (изключваме индивидуална непоносимост), не можем да говорим в черно-бяло. Щипка сол в супата придава вкус, супена лъжица разваля ястието. Така сайтовете като EWG/skindeep могат да причинят в някои случаи повече вреди, отколкото ползи, защото създават страхове и невротичност за всеки продукт, който използваме, докато реалността е, че дозата прави лекарството или отровата. И дозите са стриктно регулирани. Другата сериозна вреда е заради липсата на достатъчно добра алтернатива на козметика за проблемна кожа – за алергии, дерматити и чувствителност. Тук можем да говорим с часове, но да оставим темата за друг пост и да се върнем на днешния дневен ред: 

Алуминий в дезодорант против изпотяване

Забележка: Ако предпочитате да използвате дезодоранти без алуминий и се чувствате достатъчно защитени от петна и миризма, разбира се, можете да продължите с удоволствие да използвате това, което ви действа най-добре. Около 2 години бях изключително доволна от тази домашна рецепта: 

Но за съжаление после развих чувствителност към содата бикарбонат (подмишниците ми ставаха на червени петна, сърбяха и се раздразняваха рани):

Постът е за тези, които изпитват страх или вина да се върнат или да продължат да използват продукти против изпотяване с алуминий.

Защо има алуминий в дезодоранта против изпотяване?

Активни съставки в дезодорантите против изпотяване са съединения на алуминия, като алуминиев хлорхидрат (aluminium chlorohydrate) . Те взаимодействат с водата за да оформят тапа, която блокира потната жлеза, която да предотврати потта да излезе от нея (тази тапа пада сама с естественото обновяване на клетките (*затова дезодорантът има ограничено време на действие).  Това запазва подмишниците ви сухи, и тъй като потта съдържа химически вещества, които съчетани с размножаването на бактерии, предизвикват образуването на миризми.

алуминий рак на гърдата

Алуминий и рак на гърдата 

Има редица причини, по които хората посочват алуминия като вреден. Най-стряскащата от тях е, че се свързва с рака на гърдата. Но почти всички авторитетни източници казват, че няма такава връзка: 

“Няма доказателства, че употребата на дезодоранти против изпотяване увеличава риска от развиване на рак на гърдата…няма връзка между алуминия и риска от рак на гъдата”.  – Канадско Раково Общество

Ракът на гърдата се причинява главно от фактори, извън вашия контрол, като:

 • женски пол 
 • напредване на възрастта
 • европеидна раса
 • фамилна обемененост (майка ви, баба ви или някой в рода е имал/а рак) 
 • някои генетични фактори (например мутация на гени BRCA1 и BRCA2)
 • първа менструация преди да навършите 12 
 • настъпване на менопаузата след 55-годишна възраст 
 • не сте раждала 
 • късно раждане на първоро дете
 • повишена плътност на гърдите

Има някои фактори на околната среда и начина на живот, които също

увеличават риска от развиване на рак на гърдата,

които са в контрола на всяка от нас: 

 • застоял начин на живот (без достатъчна физическа активност) 
 • нездравословно хранене
 • консумация на алкохол
 • наднормено тегло или затлъстяване
 • йонизираща радиация в областта на гръдния кош 
 • хормоно-заместителна терапия 

Тези фактори, разбира се, са по-трудни за промяна от подмяната на дезодоранта с такъв без алуминий, затова и теорията, че една съвсем малка промяна може да ни помогне значително да намалим риска си, звучи изключително привлекателно, дори и науката да не може да я подкрепи. И, за съжаление, тази удобна лъжа ни прави самонадеяни и отклонява вниманието ни от трудните стъпки за промяна на рисковите фактори, които реално имат значение.  

Други митове за алуминия 

Въпреки, че има причини за избягване на дезодорант с алуминий, това е реалността: 

Един широко разпространен мит е, че защото дезодорантите блокират потта, така те спират и механизмите на тялото да отделя токсините. Но:

 • Тялото ви отделя токсините главно с отделителната система – през бъбреците (уриниране) и през черния дроб и дебелото черво (изхождане). Потта играе по-малка роля. 
 • Основната функция на потта е да охлажда тялото, не да отделя токсини. 
 • Не се повлиява потенето по цялото тяло (дори и подмишниците да са с дезодорант).

Понякога този мит включва дискусии за блокиране на лимфни възли от извеждане на токсини, върпеки, че лимфните възли не са свързани с потните жлези.

Кой трябва да избягва алуминий? 

Има няколко причини да избягвате алуминий в дезодоранта си: 

 • Ако имате чувствителност към алуминий (например предизвиква сърбеж или обрив), не използвайте такива продукти 
 • Ако предпочитате естественото потене – не използвайте дезодоранти против изпотяване с алуминий
 • Ако никой дезодорант против изпотяване, независимо от силата си, не е достатъчен, може да разгледате други варианти за справяне с изпотяването, като ботокс.
 • Ако имате сериозни проблеми с бъбреците, може да искате да избягвате допълнителен алуминий. 
 • Ако ви предстои скенер на гърдите (мамограма), лекарите препоръчват да избягвате алуминий, тъй като може да бъде засечен при изследването и да даде объркващи резултати. Това не е риск от употребата на продукти против изпотяване с алуминий, като цяло.

Постът включва материали от LabMuffin
Допълнителна научна информация на английски език можете да намерите ТУК

Още от AGLEU:

 

Image courtesy: 
People photo created by ViDIstudio