Ревюта, Уреди

Какво е важно при избора на фотоапарат за снимане на видеа? | Ревю Canon EOS M50 II

Искате да стартирате влог-канал и се чудите какво е важно при избора на фотоапарат за снимане на видеа? 

Днес разказваме какво е важно при заснемането на видеа и разглеждаме в детайли едно от най-добрите апарати, подходящи за начинаещи – Canon EOS M50 mk II – с малък размер и страхотна функционалност.

ревю Canon EOS M50 mk II

  От моите 8 години опит най-важните критерии при избора на фотоапарат за снимане на видеа и влогове са: 
 • обръщащ се екран – ако ще снимате сами
 • автоматичен фокус (и при движение)
 • жак за външен микрофон
 • стабилизация (ако снимате в движение)
 • сменяем обектив

фотоапарат за снимане на видеа

Когато избирах първия си апарат, се ориентирах по това какво използваха по това време влогърите, които харесвам и купих Canon EOS 650D, който беше отлично начало и използвах с удоволствие няколко години.  

Canon 650D има напълно завъртащ се екран – изключително удобство и улеснение. Когато снимам себе си, е обърнат изцяло към мен, когато снимам видео за готвене, например, го завъртам така, че да ми е удобно в конкретния ъгъл, в който съм застанала. (Имам друг фотоапарат, който е само с така наречения tilting екран и за мен няма място за сравнение.) 

Старият ми 650D, обаче, нямаше автоматичен фокус при видеа и това беше и причината да заменя Canon 650D с Canon 80D.

фотоапарат за снимане на видеа
Canon EOS 80D

Автоматичният фокус вече е функция, която присъства навсякъде и е незаменима. И докато любимият ми до момента Canon 80D има 45, то новото попълнение – Canon M50 mark II има 143 фокусни точки  и автоматичен фокус, който засича окото , така че винаги да сте на фокус, дори при движение. 

фокус Канон М50 2

Нека разгледаме подробно безогледалния Canon M50 II

Canon EOS M50 беше любима и силно препоръчван първи фотоапарат за влогъри и създатели на съдържание, дори година и повече след излизането й, а mark II  е новата му, подобрена версия.

Безогледалната камера има малък размер (116.3 x 88.1 x 58.7mm) – лек и супер удобен. Ако снимате само у дома и на статив, размерът няма толкова голямо значение, но ако държите апарата в ръка, тежестта бързо изморява.

Със сменяеми обективи е, като в стартовия комплект за влогинг EOS M50 II е включен чудесен 15-45mm. 

Малкият размер на апарат и обектив е отличен и при пътуване. Ако мога да ги сравня – Canon M50 II e подобрената версия на съчетание на любимия ми Canon 80D и на супер удобния Canon G7X mark II, с който снимах влоговете си. Любим е вече и на съпруга ми, когато снимаме навън, а кадрите винаги са страхотни. 

Безогледален срещу DSLR

За разлика от Canon EOS 80D, който е огледално-рефлексен фотоапарат, както споменахме Canon EOS М50 mark II е безогледален. Каква е разликата?

 • Безогледалните фотоапарати използват различна технология на заснемане, при която няма огледало, което да отразява светлината и предава образа върху сензора, затова и “безогледални”. 
 • Имат по-малки размери и по-добра чувствителност при ниска осветеност – това означава, че имате по-високо качество на снимките и видеата, дори когато е тъмно и няма толкова натрапчива зърнистост.
 • Допълнително безогледалните апарати са и по-тихи – няма го шумното ЩРАК при натискане на бутона за заснемане. 

Спецификации на Canon EOS M50 mk II

24.1МP APS-C CMOS сензор с размери 22.3 x 14.9mm – кроп фактор 1.6

Резолюция:

 • 4K – 3840 x 2160 (23.98, 25 fps)
 • Full HD – 1920 x 1080 (59.94, 50, 29.97, 25, 23.976 fps)
 • HD – 1280 x 720 (119.9, 100, 59.94, 50 fps)

HDMI изход за отлично качество при видео-конферентни разговори или Live stream. 

ревю Canon M50 2

Процесор DIGIC 8 за означава бърза обработка на файловете и страхотни снимки. 

Canon EOS M50 mk II има дигитална стабилизация – нещо, което ви е полезно, ако снимате влогове в движение. 

Цветовите профили са прекрасни-не е небходимо да правите допълнителна обработка за да имате по-наситени цветове, което пести  време при цветокорекция и е изключително подходящ за начинаещи.

Допълнително има много креативни режими на използване, достъпни с няколко докосвания – не е необходимо да имате никакви предватителни знания и умения за да създадете страхотно видео или прекрасна снимка.

Камера за снимане на видеа

 

Отново удобство, което прави работата с фотоапарата лесна и интуитивна е напълно функционалният тъч-екран, в който можете да навигирате цялото меню с докосване. 

Менюто е интуитивно и с подсказки за да се ориентирате с един поглед и за секунди. 

 

Сред допълнителните функции са 

 • бутон за запис на видео както върху самия апарат, така и върху екрана, което, когато снимате много е супер удобно
 • общо 9 бутона за бърз достъп, които можете да настроите според предпочитанията си и да отваряте функция без да я търсите
 • жак за външен микрофон – за да можете да контролирате качеството на звука.  
 • HDMI кабел за директно свързване с компютър или телевизор
 • отделен (супер удобен) бутон за свързване с WiFi, Bluetooth компютър или друго устройство
 • функция Timelapse за онези страхотни видеа в които няколко часа минават за секунди 
 • вградена светкавица
 • hot shoe, който възможност за закрепяне на външна светкавица или микрофон

Какво още е необходимо за да започнете да снимате видеа?

Освен апарат и подходящ обектив (например 24mm би бил удачен за пейзажни кадри, то за заснемането на видеа от типа “говореща глава” оптимални са 35/50mm), са необходими още:

каква карта памет за видеа

Карта памет

Добра и достатъчно голяма.

 • Какво означава добра – означава качествена и проверена марка, за да няма загуба на данни – снимали сте всичко, било е чудесно и прекрасно, опитвате се да свалите файловете и те са повредени или ги няма. 
 • Означава също и достатъчно висок клас и висока скоростта на запис на данни върху картата. Колкото по-висока е резолюцията, толкова по-голям е размерът на файла, например на снимката, затова е необходима карта, която има възможност за бързо записване на големи материали.

Ако вземете неподходящ клас карта за видеа – картата няма да успява да запише това, което заснемате достатъчно  бързо и могат да се получат засичания, спиране на записа или повредени кадри. 

 • Размерът – колко гигабайта е картата – определя дължината на записания върху нея файл, в зависимост от качеството. От моя опит по груби сметки 32GB карта има около 100-120минути FullHD видео при 25 кадъра в секунда. Ако са повече кадъра в секунда,  качеството е по-добро, но размерът на файловете е по-голям, и следователно дължината на записа става по-малка. 
 • 32GB e чудесен вариант за начинаещи и средно-напреднали.

Микрофон

 • Външният микрофон не е задължителен елемент, но със сигурност е от голяма важност за качеството на видеото.
 • Зрителите биха простили недобре осветено видео или по-ниска резолюция, ако има отличен звук, но дори и най-доброто качество на видеото го прави негледаемо, ако е необходимо усилие за да разберете какво се говори в материала.  

 • Отличен вариант е Rode Video Micro.
 • Имам такъв от години и е супер удобен, има много добро качество на звука, и, нещо важно – няма нужда от отделна батерия, която да забравите да заредите или да ви изостави по време на важен запис.  

 

Статив

Ако следите някои от най-известните влогъри в ютюб, като например Casey Neistat, Peter McKinnon, използват супер популярния Guerilla pod заради стабилността, гъвкавостта му и възможностите да го закрепите на всякакви места. 

И това е събрано в комплекта за влогинг EOS M50 mark II на Canon, който съдържа всичко необходимо за да започнете да снимате страхотни видеа още днес:

Накратко

Canon EOS M50 mark II е фантастичен избор за първи фотоапарат за снимки или видеа или за ъпгрейд от компактна непрофесионална камера. С отлична ергономия – малка, лека и удобна при пътувания. Използва се изключително лесно и интуитивно, с минимални настройки и прави страхотни снимки и видео-материали, а в комплекта за влогинг получавате всичко необходимо за да започнете да снимате или влогвате още днес – фотоапарат, карта, микрофон и статив. 

Въпреки, че имам други 3 фотоапарата, това е този, към който посягам най-често, особено когато бързам.

➤ Разгледайте различните варианти и изберете влогинг комплект за вашите нужди ТУК.

➤ Повече информация за Canon EOS M50 Mark II ТУК.

*Това видео достига до Вас с любезната подкрепа на Canon.

Още от AGLEU: