Продукти, Ревюта

Почистващо олио за лице с хидратиращо действие PhytoEssence Biocosmetics

В последните 6 седмици тествам продукти на PhytoEssence Biocosmetics – “един малък български бранд за (не-просто-поредната) натурална козметика”, и днес разказвам за впечатленията си за тяхното Почистващо олио за лице PhytoClean в детайли, 

но нека първо споделя с вас част от писмото, с коeто се свързаха с мен преди няколко месеца: 

 “От 2017 година насам аз и моята съдружничка Диана влагаме цялото си сърце и любов в производство на натурална, ръчно правена козметика за лице.

Амбицията ни е не просто да бъркаме масла в бурканчета и да ги продаваме като „еликсири на красотата“, а да произвеждаме висококачествена, научно подкрепена, ефикасна натурална козметика

 Технологът, който прави формулите ни, е човек с дългогодишен опит в биотехнологиите и възприема работата си визионерски. Той напълно застава зад  желанието ни с Диана да създаваме не само чиста козметика, без съдържание на изкуствени химикали, синтетични оцветители или аромати (което и правим), но и да търсим най-иновативните методи за реализирането й.

 Ето защо всички наши продукти (макар и не многобройни на този етап) са създадени по наши, уникални формули, плод са на сериозни проучвания и са ориентирани към постигане на оптимални резултати с възможно най-новите и научно доказани методи, които щадят както човека, така и планетата.

 Тези ни усилия са оценени от френската асоциация Slow Cosmétique, която през април 2018 ни присъди Mention Slow Cosmétique  за етичната ни и екологична козметика. През лятото на 2019 пък успяхме да се класираме на финалния кръг на английските награди FreeFrom Skincare Awards.

(…)

Веднага уточнявам, че ще очакваме открито и напълно честно мнение, като сме абсолютно наясно, че изпратените продукти не Ви ангажират с нищо! Ние ценим експертното Ви мнение.”

Това е подходът, който високо ценя

и който споделя и моята философия на представяне на продукти, затова с удоволствие се съгласих да получа няколко продукта, които да тествам в продължение на минимум 30 дни  – което значи, че за поне месец ще използвам само PhytoEssence с единственото изключение на ретиноидите, които използвам от известно време. 

Любопитно е как тези продукти ще се отразят на сухотата и чувствителността на кожата, които привикването към този тип активни съставки предизвиква – известният ефект на сериозно опъване и лющене.


И започваме с основите – почистването на лицето, и два различни от обичайния измивен гел или мицеларна вода продукти:

Почистващо олио за лице с хидратиращо действие

 • Носител на златна награда за 2020-та година от UK 2020 Global Makeup Awards в категория най-добър почистващ продукт. 
 • Отлично масло за маслено или двойно почистване на лице (за метода разказвам по-долу).

Почистващо олио за лице

По описание: 

 • Почистващо олио за лице, с лека и лесно проникваща формула – напълно премахва грим, прах и нечистотии и оставя кожата чиста и свежа.
 • Уникална комбинация от щадящи измивни и овлажняващи съставки, изключително благоприятни за суха кожа. Ефикасен продукт, който почиства и едновременно с това хидратира кожата на лицето.
 • Специално формулирано да се отмива само с топла вода – няма нужда от допълнителни аксесоари като памучни кърпи и/или тампони.

Почистващо олио за лице

От години използвам маслено почистване или двойно почистване (маслено почистване, последвано от използване на продукт за измиване). Сама правя маслените си “блендове”, като смесвам рициново масло и друго базово масло – обикновено масло от гроздови семена, а тук имаме готов, балансиран продукт в удобна, пластмасова опаковка от 100мл,  с помпа за лесно дозиране. 

Маслените почиствания работят на принципа – подобното разтваря подобно – най-лесно обяснено е, че водата разваря водноразтворими вещества, а себумът или собствената мазнина на кожата не е такова – тя е мазнина, следователно и мастноразтворима.

Почистващо олио за лице

Почистващо олио за лице PhytoClean има лека консистенция и  деликатен натурален аромат, който ми напомня лайка. 

Лесно за нанасяне, не щипе на очите при сваляне на спирала.

Как изглежда маслото върху кожата, преди масаж и отмиване.

Методът “маслено почистване” стъпка по стъпка

Ви е необходим споменатата смес от масла, от която

 • нанасяте няколко капки на лицето си,
 • масажирате 1-3 минути с пръсти за да могат маслата да разтворят грима, себума и замърсяванията по кожата, след което
 • намокряте муселинова/тензухена, хавлиена или микрофибърна кърпа с гореща вода и изцеждате
 • слагате кърпата върху лицето си и я притискате за 10-тина секунди
 • с помощта на кърпата отстранявате остатъците от масло
 • можете да преминете към следващата стъпка от грижата си за кожата – тоник, серум, крем или да повторите почистването по същия начин или с друго средство – например измивен гел.

Какво е двойно почистване?

Почистването два пъти на лицето, обикновено с два различни метода, е “двойно почистване”, което осигурява не само сваляне на грима, но и допълнително почистване на кожата.

Състав: 

Съставка Функция Комедогенен индекс Дразнение Безопасност
Слънчогледово олио  Растителен екстракт, Антиоксидант, Емолиент 

0

0

1

Масло от камелина

1

Масло от лешник Аромат, емолиент, растителе екстракт, 

1

Polyglyceryl-4 oleate Емулсифициращ агент

1

Ленено масло Растителен екстракт
Масло от жожоба Овлажнител, Емолиент

2

0-2

1

Екстракт от ванилия  Растителен екстракт, аромат

1

Екстракт от листа на розмарин

1

Токоферол (витамин Е) Антиоксидант

2

2

1

Действие и ефект: 

Разтваря грима, включително спирала и почиства кожата без да запушва порите. Отличен за хора, които харесват дълбоко маслено почистване или двойно почистване.

Посочено е, че няма нужда от допълнителни аксесоари, но при мен не е така – върху кожата ми остава лек мазен филм, който би действал предпазващо за суха и чувствителна кожа, но който аз искам да отстраня при почистване. Споделих това с компанията и те предложиха за моя случай да комбинирам с иновативния и любим крем-стик за почистване на лице за суха кожа, за който ще разкажа в следващ пост.  

Предимства: Балансирана и лека формула в удобна опаковка с помпа-дозатор и количество, което ще ви стигне за месеци, ако не и години. Изцяло натурален състав с много нисък комедогенен индекс.

Недостатъци: Първоначална по-висока инвестиция в маслото, която обаче ще се отплати с дългото време, което ще го използвате.

Препоръчителна цена: 31.29лв

*Постът не е спонсориран; продуктите са търговски мостри.

Още от AGLEU: