Красота, Процедури

10 неща, които трябва да знаете, преди да си сложите филър за устни

Преди 18+ месеца беше последната ми “сесия” с хиалуронов филър за устни, а днес искам да Ви разкажа с детайли какви са най-важните моменти, които трябва да имате предвид преди да се подложите на такава корекция, както и моя опит с процеса.

Ключовите въпроси, на които трябва да имате отговор

филър в устните

1.Какъв да е филърът

Понякога дамите отиват в салон или избират специалист без дори да попитат какъв е продуктът, с който работи или избират на база “най-евтиното и най-трайното”. Значителни проблеми тук създава използването на силиконово олио, което не се резорбира, остава на бучки или може да се капсулова и не може да бъде премахнато без операция. 

Хиалуроновата киселина е линеен неразтворим полимер. Тя е един от най-разпространените мукополизахариди (глиюкозаминогликани), синтезиран от всички живи организми, с изключение на водораслите. С други думи, тя е естествено съдържаща се в организма ни, затова и се разгражда по естествен начин. 

хиалуронов филър устни

 

2.Как да изберете специалиста?

Естетиката е арт-направлението в дерматологията, но за да бъдеш добър естет, трябва да бъдеш и добър дерматолог, например:

“Всички художници използват еднакви бои, но резултатите са различни, защото всеки от тях има неподправен, собствен стил!” споделя д-р Буеши.

Разгледайте снимки на предходните резултати на специалистите, към които сте се насочили. Обикновено всеки има собствен стил на работа и можете да получите представа за крайния резултат. 

При това е изключително важно да се насочите към сертифициран специалист – лекар-дерматолог или естетичен хирург за да сте сигурни в качественото и безопасно провеждане на процедурата. 

 

3.Колко филър Ви е необходим?

Няма еднозначен отговор на този въпрос. Зависи от големината, плътността и първоначалния обем на устните, резултатът, който се цели, индивидуалната реакция на организма, използваната техника и др.

Въпреки, че всички устни могат съществено да се подобрят като форма и обем, някои специалисти  препоръчват не повече от 2мл хиалуронова киселина, т.е. два мл. са оформящите и след тях следват само поддържащи “дози”.

Важно е и да има няколко дни до седмици между отделните процедури за да може да “слегне” филърът, т.е. да се адаптира към тъканите, като по този начин дава възможност за реална преценка от необходимите допълнителни корекции и количества.

4. Безопасно ли е?

ДА, ако се използва качествен и проверен хиалуронов филър и се поставя от правилния специалист. 

Подчертаваме, че дерматолозите и пластичните хирурзи са лекари, специализирали в определено направление. Те имат базовите, но критично важни познания за мускулатура, нервна система, кръвоснабдяване и мастна тъкан, както и каква интервенция води до определен резултат.

Рисковете от  това хиалуронов филър за устни да бъде поставен от нелицензирано лице, каквото е козметик са свързани със засягане на лицеви нерви, некроза на съдове, което усложнение може да доведе до трайни деформации. 

5. Кога са видими резултатите?

 • Корекцията на устните е цялостен процес и за него обикновено е необходимо да се направят повече от една процедура.
 • Първоначалните резултати са различни от резултатите на следващия ден, които пък се променят в дните напред.
 • В основни линии можете да се ориентирате за резулата след като минат поне 14 дни от процедурата. Тогава е и подходящо време за следваща корекция, ако такава е необходима.

филър в устните

6. Процедурата

Процедурата е лека, слабо инвазивна, защото има микро пробождане на кожата. Възможно е леко кръвотечение от убожданията, както и синини при хора, склонни към такива. (Вижте съветите по-долу за да намалите шанса да получите синини).

7. Масажът е задължителен

Болезнен е, но е задължителен в повечето случаи. Всяка сутрин или по няколко пъти на ден трябва да използвате подходящо масло или крем и да масажирате старателно устните си за да се проникне филърът хубаво в тъканите и да не остава на бучки или неравномерни натрупвания. 

8. Обратимо е

В случай, че не харесвате резултатите, можете да разградите поставената хиалуронова киселина със специален ензим, който се инжектира по същия начин и благодарение на който след 24-72 часа ще върнете устните си в изходна позиция. 

9. Трайност

 • Дори и да харесвате резултатите си, те са временни. В зависимост от използвания филър, количество, техника, както и индивидуалната реакция и склонност към резорбиране от организма, очаква се резултатите да се задържат средно между 3 и 6 месеца.
 • Според скорошни изследвания, обаче срокът на обратимост е ограничен до 12 месеца след процедурата, след което е потенциално постоянен.

Ето как изглеждат моите устни 18+ месеца след последната ми процедура:

10. Усещат ли се различно от естествените устни?

За разлика от силиконовите имплантанти и силиконовото олио, хиалуроновата киселина е естествено съдържаща се в организма. Тя се слива с естествената структура на устните и ако старателно сте правили масаж, няма абсолютно никакви удебелявания, уплътнявания и бучки. Устните са равномерно меки.

При правилно поставен филтър запазвате артикулацията си и абсолютно естественото усещане.

Моят опит с хиалуронов филър за устни

Целта ми беше абсолютно естествени устни, такива, които да не личи, че са били коригирани, но все пак такива, на които стои добре тъмно или червено червило, които са симетрични и в хармония с останалите черти на лицето. В отпуснат вид те бяха такива, каквито искам, но при говорене свивах горната устна, тя се обръщаше навътре и ставаше тънка като чертичка. 

хиалуронов филър устни

Филър

След предишния ми опит с Neauvia Organic, настоявах да е именно с този филър заради чистотата му – напълно органичен, от ново поколение и без никакви странични ефекти при мен. Свързах се с представителите на Neauvia за да попитам къде мога да намеря доверен техен дерматолог във Варна, защото не съм склонна да рискувам на случаен принцип. Именно те ме насочиха към д-р Буеши, като професионалист, на когото имат доверие. Процедурата е част от тестове на филърите Neauvia Organic (как се “държи” филърът при поставяне, след няколко дни, при корекции, колко издържа).

Специалист

Д-р Нора Буеши специализира естетична и лазерна дерматология от 2008г., паралелно с придобиването на специалност по Клинична дерматология и венерология.  Член на Българското дерматологично дружество.

Наживо  д-р Буеши е изключително мила, деликатна и харизматична личност. Около нея има един ореол на спокойствие. “Ще работим за да стане един прекрасен резултат, съобразен с естетиката и твоите виждания”.

ПРОЦЕС

Консултация

 • В началото на консултацията, д-р Буеши ми показва графики с реални резултати, които мога да очаквам след всяка процедура и след като спадне подуването. 
 • Обсъждаме и варианта с ботокс в основата на назолабиалните гънки, но той би довел до силно отпускане на горната устна и отдалечаване от желания резултат. Такава процедура е подходяща за хора с оголени венци при усмивка. 
 • Имам достатъчно обем в долната устна, но горната е несиметрична и значително по-тънка, затова първата стъпка е да оформим красив контур.
 • Д-р Буеши ми обяснява, че за да има оптимално добър резултат, трябва да се използват най-съвременни препарати, които да съчетаят пластичност и вискозитет. Ако има само вискозитет (течност), филърът ще се “разлее” по устните без да създаде форма, а ако има само пластичност (по-гъста/твърда консистенция), могат да се получат твърди участъци, които изглеждат неестествено.

Подготовка

 • На устните д-р Буеши слага обилно количество анестезиращ крем, от който ме предупреждава, че ще ми изтръпнат устните (и езикът), но и ще изглеждат още по-големи непосредствено след процедурата, но това е само усещане и ще изчезне с изчезването на анестезията.
 • После почиства крема и преминаваме към процедурата. 

филър за устни

Усещане при поставяне на хиалуронов филър за устни

Боли, но болката е абсолютно търпима и далеч по-малка от тази във върха на носа ми, можете да се ориентирате по очите ми, които не трепват. Боли по-малко и от перманентен грим. 

Веднага след процедурата

 • Устните ми се усещат чувствителни (като след слънчево изгаряне) и след часове подпухват. 

филър в устните

 • На втория ден изглеждат съвсем уголемени. 

хиалуронов филър за устни

филър устни втори ден

 • Имам синини само при първото поставяне, тъй като коригирахме и филтрума (разстоянието между устните и носа).

филър за устни

филър в устните

 • Тъй като нощем организмът задържа вода, сутрин устните ми  са значително по-обемни и през деня “намаляват”. Това е особено валидно в първите дни след корекцията, като след време става едва забележимо.

Възстановяване

Пълното възстанивяване отне около 14 дни до изчезване на малките синини и около 4 седмици до естествен (не твърде подпухнал) резултат на самите устни.

Корекция 

 • Първата процедура беше за корекция на контура и симетрията на устните ми. Втората беше за обем. 
 • Третата беше за финалните щрихи – имаше необходимост от попълване в средната част на горната устна.
 • Сега, 18 месеца по-късно е период, в който филърът може да се е разградил напълно, аз все още съм доволна от резултатите – горната ми устна има естествения си обем.

филър за устни

Бих ли повторила?

 • Да, за цялото изминало време никой наживо не се е усъмнил, че имам филър в устните, защото изглеждат хармонични и естествени. Личи си, ако гледате стари мои видеа и веднага след него пуснете скорошно видео.
 • Бих повторила по същия начин – с дискретна естетическа корекция.

филър за устни

Можете ли да постигнете същите резултати с неинвазивна процедура, например ампула хиалуронова киселина и ултразвук?

Категорично не. Споменатият тип процедури имат за цел интензивна хидратация и заглаждане на контурите на устните, но ефектът им е минимален и с много малка трайност.

Съвети:

 • За да намалите шанса да получите синини:
  • Минимум 2 дни преди насрочената процедура не приемайте
   • аспирин,
   • витамин Е,
   • рибено масло,
   • антикоагуланти,
   • аналгин, аулин, ибупрофен, беналгин и
   • други хранителни добавки, които разреждат кръвта.
  • Вместо тях приемайте витамин C, който укрепва стените на съдовете и намалява риска от кръвоизливи/в случая синини.
 • За да не станат “патешки” устни, не слагайте голямо количество хиалуронов филър на едно посещение.
 • Пийте достатъчно количество вода. Една единица хиалурон може да задържи до 1000-4000 единици вода. При постоянно дехидратиран организъм и резултатите от корекцията няма да Ви удовлетворяват.
 • Не пропускайте масажа – той гарантира добрите резултати на разнасяне.

 

Още полезна информация