Curly Girl Method, Коса, Красота

Методи за дълбоко почистване на косата

Периодичното дълбоко почистване на косата е от огромно значение за вида й и резултатите от използването на всякакви продукти – от хидратация до стилизанти. Косъм, който е обгърнат от филм от натрупвания, не може да се повлияе от никаква терапия, независимо от качеството и цената й. Косата става матова, трудна за оформяне, склонна към сплъстяване, появява се неконтролируем frizz (пухкавост или разрошване, на шега някои дами го наричат “антени”).

Какви видове натрупвания има върху косата

 • Органичен филм – от мазнина, прах и продукти
 • Варовикови наслагвания – особено в райони с твърда вода, както и за плувци
 • Метални йони – отново в зависимост от спецификата на използваната вода

Методи за дълбоко почистване на косата

Премахване на органичен филм

Organic buildup на английски (не е задължително да е изцяло от органични съставки) можете да почистите с т.нар. clarifying или дълбокопочистващ шампоан, който съдържа по-силни пенители  които да отстранят натрупванията. Сам по себе си такъв продукт действа изсушаващо на косата и скалпа, затова трябва да се използва само при нужда – за някои хора е веднъж на два месеца, за други -веднъж на две седмици, в зависимост от използваните стилизиращи продукти и редовно използваните пенители (в най-често използвания измивен продукт).

Такива продукти обикновено съдържат SLS/SLES, който не бива да Ви плаши, дори да сте с чувствителен скалп, тъй като ще бъде използван рядко; но има и продукти, които са едновременно дълбокопочистващи органични натрупвания, но и  нежни и подходящи за честа употреба, като любимецът  на къдрокоските в Инстаграм –  Kinky Curly Come Clean (купувам от iherb):

Варовикови наслагвания и метални йони от твърда вода

Правилото е, че ако се натрупва по тръбите и крановете, натрупва се и по косата Ви и я уврежда.

Ако Ви се  е случвало да измиете косата си, да я стилизирате с обичайните продукти, но да не получавате очакваните резултати; косата Ви да е суха, без блясък и трудна за оформяне, една от причините може да е образувания минерален филм върху косата Ви.

Нежните шампоани, с пенители като Sodium Cocoyl Isethionate и Coco Betaine могат ефективно да почистят косата и скалпа Ви от мазнина и продукти, но не и да остранят минералните наслагвания.

Какво е „твърда вода”?

Твърдата вода съдържа значителни количества разтворени минерали като калций, магнезий, железни йони и др. Тези съединения могат да реагират със съставките на измивните продукти и да намалят тяхната ефективност, като Ви подтикват да използвате повече от продукта. По-важното, обаче е, че наслагванията се свързват с негативно заредената повърхност и пречат на достигането на продукта до косъма с, например, овлажняващи съставки.

Тези минерални наслагвания образуват филм, който привлича и задържа  органични материи като мазнина или замърсявания и прави косата изключително трудна за оформяне – матова, вместо бляскава; губеща къдриците си; склонна към заплитане и лесна за увреждане.

Как използването на твърда вода води до изтощаване?

Ето някои от начините, по които косата Ви може да се увреди, ако редовно използвате твърда вода.

 • Косата става прогресивно все по-суха и се усеща по-груба на допир.
 • Можете да видите цъфтящи, разделящи се връхчета, които независимо от използваните продукти ще останат разделени, докато не ги отрежете.
 • Косата придобива зелени, оранжеви или медни оттенъци, особено в краищата, които са с най-висока порьозност и най-дълго са били подложени на минерално натрупване.
 • Дори да използвате най-добрите продукти за коса, резултатите са незадоволителни, тъй като натрупванията пречат на действието им.
 • Косата е хвърчаща и трудна за оформяне, независимо от използването на балсам/маска и стилизращи продукти.
 • Тъй като косата Ви не изглежда и не се усеща добре, сте склонни да я миете по-често, което Ви въвлича в порочен кръг. Вместо да настъпи подобрение, изтощаването се задълбочава, а от там и резултатите, които не Ви радват.

Ефект върху къдрава коса

За хората с къдрици и вълни е от изключително значение за оформянето на дефинирани  извивки косата да е абсолютно чиста и с правилен баланс от протеин и влага.

Определено, независимо от текстурата на косата, такива натрупвания не бива да се разглеждат като тривиален проблем и трябва да избегнете наслагванията.

Как да премахнете минерални натрупвания от косата си

1. Превенция

Инвестирайте в пречистващ филтър за душа си. Целите отстраняване не само на хлора, но и на металните йони.

2. Изплакване с вода с оцет или лимонов сок

Помага за разтварянето на калциевите наслагвания, върпеки, че е със спорна ефективност за отстраняването на металните йони.

Как:

 • Смесете 1 част оцет или лимонов сок и 5 части вода.
 • Измийте косата си с шампоан, както обикновено.
 • Изплакнете и отцедете излишната вода.
 • Полейте старателно с приготвения киселинен разтвор. Масажирайте скалпа и дължините на косата си за да има време и възможност да подейства.
 • Изчакайте 3 до 5 минути и изплакнете.

Можете да използвате преди или след шампоана, препоръчителен е истински ябълков оцет.

3. Chelating шампоан*

такъв, който съдържа в състава си EDTA (например Disodium EDTA), оцетна, лимонова или друга плодова (AHA) киселина. Тези киселини се свързват с металите и се отмиват с водата, вместо да се натрупат по косата Ви. Трябва да имате предвид, че такъв тип шампоани могат да бъдат агресивни и твърде изсушаващи, затова задължително използвайте добър балсам или маска за коса след тях.

*Chelating или “хелиране” е свърването на тежките метали, в случая се свързват със съставката EDTA и се отмиват.

4. Mаска с хума

Чували сте, че хумата не бива да има контакт с метални предмети, тъй като взаимодейства с тях и въпреки, че ефикасността за отстраняване на метални йони и минерални наслагвания е спорна

 

 

Още няколко полезни съвета:

 

 

Източници:

All-about-water-filters.com

Naturallycurly.com

Още интересна информация: http://science-yhairblog.blogspot.com/2016/03/hard-water-and-your-hair.html