Здраве, Кетогенна диета

Може ли кето диета да помогне при акне?

Повечето хора спазват нисковъглехидратна или кето диета с цел да свалят килограми, да регулират кръвната си захар, и/или да намалят кръвното си налягане. В повечето случаи, точно това са и реалните резултати.

Има случаи, обаче, в които придържащите се към този начин на хранене имат и неочакван положителен страничен ефект: подобрение на състоянието на кожата, включително по рядко появяване на акне и по-бързо заздравяване на пъпките и лезиите.

кето диета акне

Как се развива акне?

Acne vulgaris имат почти 90 % от тийнейджърите и младежите, но също така често се среща и при възрастни. Според изчисления, в западните страни около 50 % от хората между 20 и 40 години се борят с акне. От друга страна, акнето е  рядко срещано в много култури които следват (специфичната си) “традиционна диета”.

Акнето се развива като резултат на сложни процеси в самата кожа. Мастните жлези, които се намират във външния слой на кожата са свързани с фоликулите. Тези жлези произвеждат себум – мазна субстанция, която омазнява и поддържа косъмчетата и клетките на кожата. Когато тази стройна система от процеси е с нарушен баланс, един от резултатите е акне.

Завишени нива на ендроген (мъжки хормон) водят до повишаване секрецията на себум, което от своя страна до по-мазна кожа. Допълнително, започват да се произвеждат повече кожни клетки, но мъртвите клетки не могат да се излющят и отделят с необходимата скорост. 

И така мъртвите и непремахнати  клетки се смесват с допълнителния себум за да се получи запушване на порите или себумни тапи. Докато се случва този процес, бактериите, които се хранят със себум, също се включват в картинката.

кето диета против акнеПодобно на чревния микробиом, кожата също поддържа собствен баланс на бактериите. Един от типовете бактерии, позната като P. Acnes живее дълбоко във фоликулите на косъмчетата  и обикновено може да бъде намерена във външния слой на кожата в малки количества.

При хора с акне, концентрацията на P. Acnes се увеличава значително, причинявайки “бели връхчета”, кисти и пустули.

Ролята на храненето при акне

До 60-те години на 20-ти век, базирано на предварителни проучвания се е вярвало, че храненето с захари и рафинирани въглехидрати влошава акнето. Проведени са изследвания, които целят да намерят връзка между определени храни и акнето, но такава не е намерена. Поради тази причина се приема че диетата не влияе на появата на акне.

Днес, мнението е различно. Вземайки предвид увеличаващите се изследвания през последното десетилетие сочещи че въглехидратите може да са основния виновник за появата на акне, заради отрицателния им ефект върху регулирането на хормоните.

кето при акне

Пример: Контролирано проучване от 2007 година сред 43 млади мъже предразположени към акне, показва че диета с ниско гликемично натоварване води до понижаване в броя на лезиите на акне в сравнение с диета с високо гликемично натоварване.

Допълнително при групата с ниско гликемично натоварване са наблюдавани понижени нива на андроген и инсулин, подобрение в чувствителността към инсулин и загуба на тегло. Тъкмо обратното се наблюдава в другата група, които наддават на тегло, увеличават нивата на инсулин и задълбочават инсулиновата си резистентност.  

Важно е да се посочи че диетата не е била наистина нисковъглехидратна; само около 44 % от дневния прием е бил с ниско гликемично натоварване (грубо това са 220 грама въглехидрати при хранене с 2000 калории дневно). Вероятно е да има по-голямо подобрение с реално нисковъглехидратна диета или кето диета, които да осигуряват по-малко от 10 % от нужните калории от въглехидрати (останалите 90% от енергията идват от мазнини и протеини).

Нисковъглехидратно хранене при акне

Нисковъглехидратна и кето диета при акне

Въпреки че контролирани изследвания за влиянието на ограничения прием на въглехидрати върху акнето предстоят, много хора отбелязват че кожата им се изчиства в резултат от нисковъглехидратна диета или кето диета.

Разбира се, има логична причина защо намаляването на приема на въглехидрати би помогнало на страдащите от акне.

В статия от 2012 италиански учени обсъждат потенциалните ползи от кетогенна диета при акне :

  • Намаляване на нивото на инсулин: Повишеното ниво на инсулин стимулира производството на кожни клетки,себум и андрогени – всичко нужно за образуването на акне, а кетогенната диета значително намалява нивата на инсулин.
  • Противовъзпалителни ефекти: Възпалението задвижва разрастването на акне. Нисковъглехидратната и кето диети доказано намаляват възпалението.
  • Намаляване на IGF-1 (инсулино-подобен растежен фактор 1): Кетогенните диети намаляват нивата на IGF-1. Също както инсулина, IGF-1 увеличава производството на себум и оказва се, има голяма роля за акнето.

кето при акне

В интересно проучване от 2013-та година, което разглежда терапевтичното приложение на кетогенните диети при различни състояния, Паоли и екип твърдят, че въпреки, че има доказателства, че кето диетата е обещаваща при акне, са необходими рандомизирани контролни изследвания за да потвърдят ползите. 

Кето или нисковъглехидратна диета: Коя е по-добра при акне?

Тъй като към момента няма изследвания за това дали стриктно нисковъглехидратните режими или кетогенните диети са по-добри при акне, е трудно да се определи какво ниво на ограничаване на въглехидратите би донесло най-добрите резултати. Подобно на отслабването и намаляването на кръвната захар, количеството въглехидрати, необходимо за потенциален контрол на акне може да се различава сред различните хора. Възможно е по-стриктните диети да са по-ефективни. 

без акне

Съвети за максимални ползи от кето или нисковъглехидратна диета при акне 

Споделяме някои допълнителни промени в диетата които могат да са полезни (а могат и да не са). Базирани са на предварителни данни и малки по обем изследвания, които трябва да се повторят за да знаем дали са реални доказателства.

  • Консумирайте често мазна риба (или добавки с рибено масло): Дълговерижните Омега-3 мастни киселини, част от рибата имат противовъзпалителни качества и потенциално повлияват положително акне. Най-добрите източници на такива незаменими мастни киселини са сьомга, скумрия, сардини, херинга и аншоа. 
  • Яжте нисковъглехидратни зеленчуци: Листните зеленчуци, броколи, карфиол, аспержи могат да спомогнат за регулацията на хормоните и подобряване състоянието на кожата.  Известен учен в сферата на дерматологията Бодо Мелник препоръчва палео диета, богата на зеленчуци за овладяване на акне.
  • Избягвайте или намалете млечните продукти: Има данни, че млечните увеличават нивата на инсулин и IGF-1. Въпреки, че обезмасленото мляко изглежда има най-силна връзка с акнето, кашкавалите и меките сирена също могат да бъдат потенциален проблем.

зелен чай акне

  • Пийте зелен чай: Зеленият чай е най-добрият източник на антиоксиданта EGCG (Epigallocatechin gallate). Изследване от 2016-та година открива, че зеленият чай може значително да намали лезиите от акне при зрели жени със средно до тежко акне. 
  • Избягвайте или намалете черния шоколад: Въпреки, че предходни изследвания показват липса на разлика между шоколада и други сладости, изследване от 2016-та година нпоказва, че дори на практика шоколад с 0% захар (99% съдържание на какао) може да влоши пъпките при кожа, склонна към акне. По тази причина можете да искате да намалите шоколада…за всеки случай.
  • Дайте предимство на пресните, нисковъглехидратни храни: Дори ако не консумирате храни със захар или скорбяла, все пак може да приемате съставки, които да водят до кожни проблеми. Някои деликатесни салами често съдържат захар, царевичен сироп, пълнители и други добавки, които повишават нивата на инсулина и потенциално водят до възпаление. Придържайте се към пресните храни, винаги когато е възможно и четете етикетите на преработените меса и други пакетирани храни.
  • Дайте на диетата известно време за да подейства: Парадоксално, някои хора споделят за влошаване на акнето непосредствено след започване на кето или нисковъглехидратна диета. Това, обаче е за кратък период и е част от процеса на кето-адаптация. За болшинството от хората пъпките и акнето намаляват при дългосрочно намаляване на консумацията на въглехидрати.

Накратко

Въпреки, че данните все още са предварителни, има много причини да вярваме, че нисковъглехидратният начин на хранене и кето диетите могат да повлияят положително на акнето. 

Когато избирате богати на нутриенти нисковъглехидратни, пълноценни храни, които намаляват отделянето на инсулин и успокояват възпаленията, правите крачка към по-чиста и здрава кожа. 

Нисковъглехидратната диета е безопасна, и като изключим сумата, която плащате за хранителните продукти, е безплатна. Затова защо не я изпробвате за няколко седмици и сами да видите как се отразява на кожата Ви?

Автор

Още от AGLEU