Здраве

Цистит – причини и лечение

Днес си говорим за цистит какво представлява, как се лекува и няколко съвета как да го избегнете или намалите броя на проявленията или епизодите му.

Да започнем с това какво е цистит, и,  ако не знаете от личен опит, значи сте една от щастливките.

Цистит е възпаление на лигавицата на пикочния мехур, което може да засегне и  други слоеве на мехурната стена. Когато възникне внезапно говорим за отстър, а когато е неправилно лекуван и се повтаря с кратки промеждутъци между епизодите – за хроничен. 

Симптоми на цистит са

болка и парене при уриниране, съпроводена или не с температура и отпадналост. Бива

Бива също така първичен и вторичен – ако, например, страдате от камъни в бъбреците, при излизането им от организма,в зависимост от типа и формата им, те могат да надраскат стените на пикочния мехур и да го възпалят (вторичен цистит).

цистит

Диагностика на цистит

Диагностицира се с изследвания на урината, със или без ултразвуков преглед. Лекува се съобразно причинителя – ако има наличие на бактерии, с антибиотик, при гъбички с антимикотични средства и т.н. Съветът ми е, ако имате остър цистит да се консултирате веднага с лекар и да пуснете обикновена урина – струва не повече от 3-5лв и ще ви даде информация за това дали имате бактерии и белтък в урината. 

Лекар ще Ви насочи и кога е неободимо да пуснете стерилна урина. Винаги е препоръчително да направите и урокултура и антибиограма, но в зависимост от сериозността на епизода, понякога лекарите директно стартират с широкоспектърен антибиотик. Има и наистина ефективни антибиотици, които са само с един единствен прием. Пият се еднократно вечер, преди лягане, като целта е да не ходите по малка нужда до сутринта за да има антибиотикът достатъчно време за убиване на бактериите.

Причините за цистита са комплексни и разнообразни, но като заболяване, той е по-често срещан при жените, отколкото при мъжете заради спецификата на пикочно-половата ни система. По-точно заради по-късата уретра или пикочен канал и заради близостта на ануса и влагалището до изхода на пикочния мехур.

Днес, обаче, говорим за нещо по-различно – за типичните или нетипични, както и често игнорирани причини, които могат да повишат риска от цистит или да имитират симптомите му. Да започнем със стандартните или очаквани причини за цистит: 

Преохлаждане, стрес, отлагане на изпишкването или системна дехидратация 

могат да доведат не само до остър, но и до хроничен цистит с удебеляване на стената на пикочния мехур. Тогава лечението е сложно и продължително, а вероятността за обостряне (или епизоди на “остър цистит”) се увеличава. Стресът води до спад в имунитета, преохлаждането също намалява съпротивителните сили. 

цистит

Системното  “стискане”

може да доведе до удебеляване на стените, а системната дехидратация до раздразнения от концентрираната урина или до по-лесно размножаване на бактерии, заради липсата на редовното им “измиване”, така да го наречем. 

Носенето на бельо, тип стринг или прашка увеличава риска

от преминаване на бактерии от ануса към влагалището и пикочния мехур. За предпочитане и профилактика са бикини или боксерки, които намаляват шанса за пренасяне на бактерии от ректума към изхода на пикочния мехур и влагалището. От друга страна, носенето на

бельо от изкуствена материя,

създава предпоставки за “спарване” и развитие на патогенни бактерии и гъбички. Дори да използвате бельо от полиестер или микофибър, платката им трябва да е от дишаща естествена материя, например памук или бамбук.

Дефицити на витамини, минерали или микроелементи –

при дефицити на витамини от Б-групата лигавиците стават уязвими на разранявания – в устната кухина могат да бъдат афти, а в пикочния мехур чести възпаления. Други чести дефицити, които трябва да имате предвид са на цинк и витамин Д3.  

Следва

цистит тоалетна хартия

чувствителност към парфюм в тоалетна хартия, превръзки или ежедневни превръзки.

Напълно възможно е да реагирате на химикалите, от които се произвеждат ароматизиращите агенти. Етерични масла също са силен алерген, дори да са от естествен произход. В такъв случай избирайте неароматизирана тоалетна хартия, изпробвайте период без ежедневни превръзки (някои гинеколози напълно ги отричат). Нещо, което е различно от възпаление на пикочния мехур, е

сухота във влагалището –

случва се при промяна в хормоналия фон, която е реакция или заболяване, след раждане или в менопаузата. Симптомите понякога могат да наподобяват тези на цистит – дискомфорт и дори болка не само при сексуален акт, но и при движение или уриниране.

Алергия към латекс и респективно към 90% от презервативите.

Може да е временна или постоянна. Ако след използване на лепенка, тип левкопласт получавате зачервявания, които остават с дни и седмици, възможно е да имате чувствителност или алергия към латекс. В такъв слупай всеки сексуален контакт с употреба на латексов презерватив може да причини раздразнения за няколко дни. Решението е не-латексови презервативи. Доскоро имаше почти навсякъде, където се предлагаха Durex, вариантът им беше Real Feel, но от месеци не съм ги виждала в търговската мрежа. Друга марка са SKYN, които преди време се предлагаха в DM, но не съм ги виждала отдавна.

предпазване цистит

Как да се предпазите

Не се самолекувайте в остра фаза, защото инфекцията бързо може да се разпространи и усложни – да премине в пиелонефрит или по-тежка бъбречна инфекция. 

Освен гореизброените причини за цистит, които да избягвате, можете да подпомогнете здравето на пикочния си мехур, като:

  • Избърсвайте винаги отпред назад за да намалите риска от замърсяване с бактерии. 
  • При инфекции и за предпазване от такива отлични резултати има сертифицираният екстракт от червена боровинка, както и препарати с Д-маноза – вид захар, която пречи на бактериите да се закрепват за стените на пикочния мехур. 
  • Коригирайте дефицитите си – винаги е препоръчително да започнете с изследвания за да знаете началната точка и да можете да проследите развитието. 
  • Консумирате редовно храни, богати на пробиотици и пребиотици, като кисело зеле, кефир, комбуча или хранителни добавки с пробиотици.

 

 

Още полезна информация: