Здраве

Първи данни за връзката между тежестта на COVID-19 инфекциите и нивата на витамин Д

Витамин Д e не само витамин и про-хормон, но и фактор от изключителна важност за поддържането на здрава имунна система. Най-просто казано – не можете да имате оптимален имунитет при ниски нива на витамин D3, като това важи с особена важност за дихателната система.

Миналия месец Институтът за проучвания на хранителните вещества Grassroot Health публикува доклад “Доказателства, че суплементирането с  витамин Д може да намали риска от свързани с инфлуенца и COVID-19 инфекции и смърт”, който подробно показва същестуващите проучвания в подкрепа на високи серумни нива на витамин D (кръвни изследвания) и връзката им с намалените случаи на дихателни заболявания, причинени от вируси. 

В писмото преди публикуване (докладът подлежи на научна рецензия – “peer review” са представени данни от 212 COVID-19 пациента, хоспитализирани в три отделни болници в Южна Азия. Това са първите публикувани данни, които сравняват тежестта на симптомите със серумните нива на витамин D.

витамин Д грип

Всички случаи са потвърдени коронавирус заболявания, и са групирани, както следва: 

 1. Леки – леки клинически симптоми (неразположение, болки в мускули, стави и др.), без диагноза за пневмония 
 2. Обичайни – симптоми като висока температура, дихателни симптоми и потвърдени случаи на пневмония 
 3. Тежки– случаи с хипоксия (недостиг на кислород) и дихателни проблеми 
 4. Критични– случаи с дихателна недостатъчност, която изисква интензивна грижа (обдишване, интубация, апарати за дишане) 

Нивата на витамин D са групирани по следния начин:

 1. Нормални – нива на витамин D от 30 ng/ml (75 nmol/L) и нагоре
 2. Недостатъчни – нива на витамин D между 21-29 ng/ml (51-74 nmol/L)
 3. Дефицит – нива на витамин D под 20 ng/ml (50 nmol/L)

Какво открива изследването? 

Средното ниво на витамин Д за всички 210 случая е 24 ng/ml (59 nmol/L).

От всички случай на COVID-19 

 • 49 (23%) случая са категоризирани като леки със средни нива на витамин D от 31 ng/ml (78 nmol/L)
 • 59 (28%) са категоризирани като обичайни, със средно ниво на витамин D от 27 ng/ml (68 nmol/L)
 • 56 (26%) са категоризирани като тежки със средни нива на вирамин D от 21 ng/ml (53 nmol/L)
 • 48 (23%) са критични, със средно ниво витамин D от 17 ng/ml (43 nmol/L)
 • 86% от всички случаи сред пациентите с нормални нива на витамин D са леки, докато 73% от случаите на пациенти с дефицит на витамин D са тежки или критични 
 • За всяко стандартно отклонение в увеличението на нивата на витамин D, шасовете за лек случай в сравнение с тежък са 7.94 пъти повече, а шансовете за лек случай в сравнение с критичен са 19.61 по-високи
 • Всички изходи са статистически значими

витамин Д коронавирус

Авторът заключава, че: 

“Това означава, че серумните нива на (OH)D в тялото могат да са причина за клиничния изход на пациентите, инфектирани с COVID-2019. Повишаване на серумните нива на витамин D – (OH)D в тялото  може или да подобри клиничния изход или да предотврати най-лошите (тежки към критични) изходи. От друга страна, намаляването на нивата на серумния витамин (OH)D в тялото може да влоши клиничния изход от инфекция с Covid-2019.”

витамин Д

Друг лекар говори за суплементирането с витамин Д: 

“Да приемате 800 UI витамин Д орално (през устата) е да не правите абсолютно нищо за нивата си на витамин Д.

(UI сa “интернационални единици” – обичайното измерване на витамин D3, 1000 UI са еквивалентни на 25мкг (микрограма) – бел.прев)

Когато бях педиатър (в момента е диетолог – бел. прев.), предписвах по 50000 UI витамин D седмично (около 7150 UI дневно – бел.прев.)  на деца с дефицит на витамин Д и проверявахме отново нивата им след 8 седмици. Учудващ брой оставаха с дефицит и след това, въпреки, че някои от тях се връщаха към нормални нива на витамин D. 

Ако нямате добро стомашно-чревно здраве и имате хронично възпаление, няма да усвоявате добре нутриенти. Ако диетата ви е богата на  въглехидрати и бедна на мазнини, отново няма да усвоявате добре мастно-разтворимите витамини.”

! Имайте предвид, че за правилното усвояване на витамин D3 е необходимо да се приема и витамин К2.

 

Статията има чисто информативен характер и не следва да замести консултация с квалифицирано медицинско лице, както и да дава насоки са самолечение.

 

Още от AGLEU