Здраве

BioGaia® – пробиотици за добро чревно здраве

Десетки пъти във видеата и постовете си съм говорила не само за пробиотици за добро чревно здраве, но и за многото им допълнителни ползи, а от опита ни на родители приемът на пробиотици помогна за незрялата храносмилателна система и намали коликите и при двете ни деца.

Какво са пробиотици?

Пробиотиците са полезни бактерии и живи микробни хранителни добавки, които влияят полезно и благотворно на човека, подобрявайки и оздравявайки вътрешния микробен баланс. Те населяват стомашно-чревния тракт и кожата.

Полезните бактерии:

 • помагат на организма да усвоява хранителни вещества – макро и микронутриенти,
 • подкрепят имунитета и помагат на тялото да се бори с инфекциите и да държи болестотворните бактерии  под контрол (за да не  ни разболяват)
 • произвеждат витамин Б12 и витамин К2
 • стимулират секрецията на IgA и Т-клетки,
 • спомагат за красива и здрава кожа,
 • подобряват мисловната дейност и дори играят роля в борбата с депресията (благодарение на способността им да подобряват синтеза на невротрансмитери, особено в комбинация с пребиотици (храната на пробиотиците).  

пробиотици за добро чревно здраве

Началото идва с раждането

Пробиотиците стават част от нас в момента, в който се родим. Когато бебето преминава през родилния канал, то осъществява първия си контакт с бактериите на майката. Микрофлората на майката се пренася от нея към бебето при вагинално раждане и посредством майчиното мляко. Нови изследвания показват, че пренос също се осъществява и през плацентарната бариера, поради което се смята, че бременността е началото на бактериалното колонизиране на развиващия се плод.

Типове пробиотици

Типично има два основни вида пробиотици, включителни Bifidobacteria (бифидо бактерии) и Lactobacillus (лактобацили), с различни щамове или под-видове, като всеки от тях има своята насоченост, ефект и ползи:

 • Bacillus coagulans
 • Bacillus subtilis
 • Bifidobacterium bifidum
 • Bacillus clausii
 • Lactobacillus plantarum
 • Lactobacillus fermentum
 • Lactobacillus reuteri
 • Lactobacillus acidophilus
 • Lactobacillus gasseri
 • Lactobacillus rhamnosus
 • Lactobacillus sporogens
 • Saccharomyces boulardii

BioGaia® капки и таблетки

Съдържат пробиотичния щам Lactobacillus reuteriдобре поучена полезна бактерия, като 5 капки съдържат 100 милиона живи активни Lactobacillus reuteri Protectis.

Според мета-анализ (анализ на съществуващите до момента изследвания), проведен през 2018-та година от Pediatrics – Официалният журнал на Американската Педиатрична академия:

L reuteri DSM17938 е ефективен и може да бъде препоръчан на кърмени бебета с колики.” 

Нашият опит

Когато родих за първи път бях силно скептична към всичко “допълнително”, което трябва или може да се дава на бебето. В родилното чух че изписват BioGaia® на друго бебе против колики, но за себе си вярвах, че с кърмата ще получи всичко и няма нужда от добавки.

капки биогайа мнение

Разбрах колко греша, когато две седмици по-късно започнаха коликите на нашето бебе – непрестанен плач по минимум три часа дневно, всеки ден (беше като по график – от 20:30 до 23:30 и нищо не помагаше – затопляне на коремчето, бял шум, слагах Анастасия на краката си и леко полюшвах, пеех песнички, разхождахме се с нея на ръце). По препоръка за педиатъра изпробвахме различни капки, които за жалост без никакъв успех и решихме да опитаме BioGaia® – все пак беше препоръчана от неонатолог.

 • Капките действат с натрупване и ефектът започна да се усеща след около седмица – бебето ни определено се успокои, плачът намаля и бяхме толкова доволни, че ги използвахме и с второто ни момиче

биогая мнение

 • Първоначално 5 капки слагахме в лъжичка и добавяхме вода или кърма, но после внимателно накапвахме директно на върха на езичето. Вкусът е неутрален и бебетата ни не реагираха особено при прием.

 • Когато децата бяха вече по-големи и можеха да дъвчат, като профилактика и за засилване на имунитета ни предписаха таблетки BioGaia® (има с различни вкусове, любим до момента им беше ягода, а сега имат нов вкус на ябълка).

ползи от пробиотиците

Какво казва науката

Заключенията на изследване, публикувано в журнала Frontiers in Microbiolоgy гласят:

Пробиотици за добро чревно здраве

“В последните няколо десетилетия има намаление на честотата и количеството на L. reuteri  при хората, което вероятно се дължи на модерния начин на живот  (употребата на антибиотици, “западната диета” (богата на преработени храни, бяло брашно, захар, сол, хидрогенирани мазнини – бел.прев.), подобрената хигиена).

Такъв спад съвпада с по-високата честота на срещане на възпалителни заболявания в същия период от време. И докато липсват доказателства, които да докажат корелацията, може да бъде полезно да се увеличи колонизацията с  L. reuteri и/или да се използват функциите й на пробиотик като нова и относително безопасна стратегия срещу възпалителни заболявания.

В допълнение, посредством директната регулация или индиректната модулация чрез микробиотата на домакина (човека, който се изследва или третира – бел.прев.) L. reuteri играе впечатляваща роля в елиминирането на инфекциите и повлияването благоприятно на едновременно заболяванията на стомашно-чревния тракт, както и на заболявания в отдалечени тъкани.  Безопасността и поносимостта към  L. reuteri  е доказана в множество клинични проучвания.

При редовен прием на пробиотици децата ни боледуват по-рядко и по-леко, а според нашия опит пробиотиците за тях са задължителни и след боледуване с прием на лекарства, защото в периода до възстановяване на естествената чревна флора организмите им са отслабени и особено уязвими на следващо заразяване.

Още от AGLEU:

Този пост достига до Вас с любезната подкрепа на ТП “Еврофарма”.