Здраве

Впечатляващите ползи от пробиотиците

Силен имунитет, редовен стомах, борба с депресията, по-красива кожа са сред впечатляващите ползи от пробиотиците, които днес разглеждаме подробно:

пробиотици за добро чревно здраве

1.Ползи от пробиотиците за чревно здраве 

Консумацията на храни, богати на полезни бактерии и приемът на добавки с пробитици може да създаде защитен филм срещу възпалителни заболявания на дебелото черво, включително срещу улцеративен (язвен) колит и болест на Крон. Доказателствата са по-силни за подобряване на улцеративния колит, докато болестта на Крон може да не се повлияе много. 

В допълнение, има текущо изследване, което проучва ролята на пробиотиците при проблеми с глутена, вкючително цьолиакия.

Големи обеми доказателства сочат, че пробиотиците са ефективни срещу редица форми на диария, включително диария, предизвиката от антибиотици, остра диария, диария на пътника, инфекциозна диария и други, свързани с диария симптоми. Едновременно с това осигурява и редовен стомах, като действа против запек. 

Мета-анализи показват също, че пробиотиците помагат да се намали болката и тежестта на синдром на дразнимото черво и да помогне в унищожаването на Helicobacter Pylori.

пробиотици антибиотици

2. Помагат да се намали разистентността към антибиотици 

Световната здравна организация счита резистентността към антибиотици “една от най-големите заплахи за здравето, сигурността на храните и развитието в глобален план в днешни дни”. Бактериите стават разистентни към антибиотици заради твърде свободното предписване на антибиотици, липсата на разнообразие сред лекарствените средства, както и неправилната употреба на антибиотици.”

С използване на пробиотици е възможно да се изгради наново нарушеното разнообразие от чревни бактерии, често срещано след антибиотичен курс на лечение, както и да се предотвратят стомашно-чревни проблеми, причинени от приема на антибиотици. В допълнение, пробиотичните добавки и храни могат да увеличат ефективността на антибиотиците и да предотвратят развиването на резистентни бактерии в организма ви.

ползи от пробиотиците

3. Пробиотиците могат да помогнат при психически проблеми 

“Вторият мозък” на организма са червата ни и това се превърна в главна тема на изследвания след като учените откриха връзката между червата и мозъка. Проучване от 2015-та година подчертава сложните взаимовръзки между стомашно-чревния тракт и мозъка: 

“Изглежда, че [различни чревно-мозъчни] взаимодействия повлияват на патогенезиса на редица заболявания, в които се подразбира възпаление, като промени в настроенията, заболявания от аутистичния спектър, синдром на дефицит на вниманието и свръх-чувствителност, множествена склероза и затлъстяване.”

Авторите обсъждат необходимостта от “психобиотици” (пробиотици, които въдействат на мозъчната функция), за да се контролира развитието на такива състояния, като най-интересно за учените са противовъзпалителните свойства на добавките.

И докато за момента няма изследвания при хората, ранни проучвания сочат, че при животни, приемането на пробиотични добавки може да облекчи симптомите на генерализирана тревожност (anxiety) чрез намаляване на възпалението, заедно с тази връзка черва-мозък.

Сред всички ползи от пробиотиците се нарежда и намаляването на симптомите на депресията според първия по рода си мета-анализ от 2016-та година. 

Един по-изненадващ резултат е, че изглеждам пробитиците могат да повлияят симптомите на аутизъм. Аутизмът и чревното здраве се обсъждат от дълго време, тъй като пациентите от спектъра обикновено страдат от голям брой стомашно-чревни проблеми. Изследвания при животни показват, че промяната на бактериите в червата може да помогне не само на храносмилателната система, но и на абнормално поведение при аутизъм.

През 2016-та година, е докладван случай на момче с тежък аутизъм. Докато е е приемал пробиотици за стомашно-чревни проблеми, пациентът спонтанно се подобрява по скалата ADOS, диагностична оценителна система за хората с аутизъм. Резултатът му пада с три точки от 20 до стабилни 17 и според доклада ADOS оценката му “няма спонтанни колебания във времето” и е “абсолютно стабилна”.

Заради резултати като този, започват изследвания върху  хора за да определят дали добавките с пробиотици могат да подобрят не само симптомите, свързани с храносмилателната система, които се срещат при аутисти, но и “ключовите дефицити на болестта, когнитивно и езиково развитие, мозъчна функция и свързаност”.

ползи от пробиотиците

4. Пробиотиците подкрепят имунитета 

Пробиотици и пребиотици (храна за пробиотиците) са тема, върху която продължават изследванията за връзката с имунитета. Когато се използват заедно, учените ги наричат “синбиотици”.

Едно проучване от 2015-та година твърди “Нашето мнение е, че Лактобацилите и Бифидобактериите, заедно с нови щамове (пробиотици) могат да бъдат допълнителна терапия и могат да имат потенциал за превенция на широка гама заболявания свързани с имунната система заради противовъзпалителния си ефект.”

Тъй като на хроничното възпаление се дължат много болести и състояния, фактът, че пробиотиците имат такъв ефект в корема, където започва 80% от имунната система, е от изключително важно значение. Подкрепата на имунната система, която пробиотиците дават може да е от особена полза за подобряване качеството на живот на възрастните хора.

5. Ползи от пробиотиците за здрава и красива кожа 

Много изследвания показват ползите от пробиотици за кожата, особено при децата. Мета-анализи откриват, че суплементирането с пробиотици е ефективно за превенция на детски атопичен дерматит и бебешка екзема.

Балансът и целостта на бактериите в корема се свързва и с акнето, въпреки, че механизмът, по който се случва все още е неясен.

Ползите от пробиотиците за кожата също са свързани с намаленото възпаление при здрава чревна флора. L. casei, щам лактобацили може да намали “антиген-специфичното възпаление”,  и действително, проучвания показват, че ако имате балансирани бактерии това дава резултат за здрава кожа.

ползи от пробиотиците

6. Защита срещу хранителни алергии

Знаете ли, че бебета с лошо качество на чревните бактерии имат по-голяма вероятност да развият алергии в първите две години от живота си? 

Причината, по която пробиотиците могат да помогнат за намаляването на симптомите на хранителни алергии е вероятно тяхната способност да намаляват хроничното възпаление и да регулират имунния отговор при деца и при възрастни.

ползи от пробиотиците

7. Могат да лекуват сериозни заболявания у новородените

На две опасни заболявания в новородените – некротизиращ ентероколит и неонатален сепсис може да бъде ефективно противодействано с правилно-подбрани пробиотични добавки. И двете състояния са често срещани при преждевременно родените бебета и са най-опасни при такива с ниско тегло при раждането.

Изследване потвърждава, че когато бременна жена приема висококачествени пробиотици по време на бременността си, бебето й има значително по-малки шансове да развие некротичен ентероколит или сепсис, особено, ако бебето е кърмено след раждането (и майката продължава приема на суплементи) и/или ако пробиотици са добавени към адаптираното мляко. Най-ефективни в този случай са добавки с множество щамове бактерии.

ползи от пробиотиците високо кървно налягане

8. Намаляват високото кръвно налягане 

Голям анализ разглежда наличните изследвания и определя, че пробиотиците помагат за намаляване на кръвното налягане като подобряват липидния профил, намаляват инсулиновата резистентност, регулират нивата на ренин (протеин и ензим, секретиран от бъбреците за намаляване на кръвното налягане) и активират антиоксидантите. Учените считат, че това са ценни насоки за лечението на високо кръвно налягане, защото нежеланите странични ефекти са минимални или няма такива.  

Този ефект е най-ясно изразен при хора, които имат високо кръвно налягане и се подобрява, когато пациентите приемат различни пробиотични щамове за поне 8 седмици или повече и добавките съдържат 100 милиарда или повече колонио-оформящи единици (CFUs).

пробиотици диабет

9. Пробиотиците могат да се борят с диабета

Няколко голями проучвания и два мета-анализа потвърждават, че отличните ползи от пробиотиците трябва да бъдат задължително обмислени при определянето на естествено лечение на диабет. В огромно изследване, което включва над 200.000 пациента и общо 15.156 случая на диабет тип 2, учените потвърждават, че по-високият прием на йогурт с пробиотици, се свързва с намален риск от развиване на диабет.

Съгласно мета-анализ от 2014-та година, пробиотиците носят ползи за хората болни от диабет посредством подобряване на инсулиновата чувствителност и намаляване на автоимунния отговор, който се среща при диабета. Авторите предполагат, че резултатите са достатъчно значими за провеждането на големи, рандомизирани, контролирани изследвания (златният стандарт в науката) за да открият дали пробиотиците реално могат да бъдат използвани за превенция или контрол на симптомите на диабет. 

Комбинирането на пробиотици с пребиотици може да помогне за контрола  на кръвната захар, особено когато нивата на кръвната глюкоза вече са повишени.

ползи от пробиотиците черен дроб

10. Ползи от пробиотиците за черния дроб 

Не-алкохолното омазняване на черния дроб (Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) засяга 80-100 милиона души само в САЩ. Характеризира се с натрупване на мазнини в черния дроб и може да доведе до цироза, чернодробна недостатъчности или смърт у някои пациенти. 

Мета-анализ от 2013-та година разглежда изследвания на пробиотици и NAFLD и открива, че приемът на пробиотици може да подобри редица важни фактори за пациенти с болестта, което води авторите до извода: “Модулирането на чревната микробиота представлява ново лечение на NAFLD.”

Сред начините за набавяне на пробиотици са достатъчната консумация на ферментирали храни – кисело зеле, кимчи, комбуча, кисело мляко, кефир:

 

Още от AGLEU: