Здраве, Съставки, Храни

Топ 12 ползи от приема на рибено масло (продължение)

В предходния пост споделих нашия опит с рибено масло за овладяване на “хиперактивност”, какви са критериите, които трябва да имате предвид при избора на качествено рибено масло, както и ревю на Rosita студено пресовано масло от черен дроб на треска. Тук продължаваме с повече детайли от  д-р Акс за най-важните дванадесет ползи от приема на рибено масло 

буйни деца рибено масло

 1. ADHD

Много членове на медицинските среди считат, че ниските нива на Омега 3 могат да доведат до симптоми наподобяващи ADD/ADHD (синдром на дефицит на вниманието с или без хиперактивност), както и до редица поведенчески или ментални проблеми през целия живот.

През 2012-та година е проведено изследване на деца от 6 до 12 годишна възраст с ADHD, лекувани с methylphenidate и стандартна поведенческа терапия за период от повече от 6 месеца. Родителите докладват липса на подобрение при използването на тези стандартни методи на лечение. Изследователите избират на произволен принцип деца, които да бъдат суплементитрани с Омега 3 и Омега 6, а останалите получават плацебо. Откритието е, че се наблюдава “статистически значимо подобрение” за групата, която е получавала Омега мастни киселини за критериите: хиперактивност , агресивност, довършване на задачите и академично представяне.

Друго изследване показва, че повишаването на приема на Омега 3, специално DHA, би могло да подпомогне учебния процес и поведението при деца с ADHD. Вярва се, че рибеното масло действа като повлиява мозъчната функция, което има логика, като се вземе предвид, че 60% от мозъка са мазнини.

ползи от приема на рибено масло 

 1. Болест на Алцхаймер

От няколко години изследванията на връзката между рибеното масло и болестта на Алцхаймер  показват постоянство в резултатите. Незаменимите мастни киселини от рибеното масло са от жизненоважно значение за функцията на мозъка и могат не само да забавят и намалят когнитивния регрес (оглупяването), но и да помогнат за предотвратяването на атрофия на мозъка у възрастните пациенти. Изследване, публикувано в FASEB Journal  разглежда здравните ефекти на суплементитране с Омега 3 мастни киселини и антиоксиданти за период от 4 до 17 месеца. Откритията още веднъж потвърждават потенциала на рибеното масло да бъде използвано като оръжие срещу развитие на болестта на Алцхаймер и свързаните когнитивни регреси.

Друго изследване, проведено от изследователи от Rhode Island Hospital разглежда връзката между суплементирането с рибено масло и индикаторите за когнитивен регрес. Участниците в проучването са възрастни индивиди: 229 с нормални когнитивни функции, 397 пациента с леки когнитивни затруднения и 193 пациента с болестта на Алцхаймер. Оценени са с невропсихологически тестове и електромагнитен резонанс на мозъка на всеки 6 месеца при прием на добавки с рибено масло. Изследването показва, че възрастните, приемали рибено масло (които все още не са развили Алцхаймер или нямат генетически рисков фактор, известен като APOE ε4) са имали значително по-малък когнитивен регрес и свиване на мозъка в сравнение с тези, които не са приемали рибено масло.

anxiety съвети

 1. Генерализирана тревожост (anxiety) и депресия

European Journal of Neuroscience публикува изследване през 2013-та година, което показва, че рибеното масло е отстранило всички симптоми, свързани със страхове  и депресия у плъхове. Това е интересно откритие, тъй като набляга на суплементирането с рибено масло в “критически периоди на мозъчно развитие”

С други думи добавките с рибено масло към диетата на децата в ранна възраст биха им помогнали да не развият страхове и депресия на по-късен етап в живота си.

И като говорим за плъхове, какво отношение има рибеното масло към тези симптоми у хората? Изследване, публикувано в журнала Nutritional Neuroscience оценява ефектите от суплементиране с рибено масло върху префронталните метаболитни концентрации при подрастващи със сериозни депресивни състояния. Учените откриват, че има 40% намаление на значителните депресивни симптоми в допълнение на сериозно подобрение в съдържанието на аминокиселини и хранително съдържание в мозъка, особено в десния дорсолатерален префронтален кортекс.  

ползи от приема на рибено масло 

 1. Подпомага лечението на рахит и ревматоиден артрит

В началото на 20-ти век, учените откриват, че рибеното масло от черен дроб на треска е естествено “антирахитично”, което означава, че хиляди майки започват да го дават на не особено очарованите си деца с цел избягване на болезнения рахит. Употребата на рибено масло от черен дроб от треска се свързва с намаление на болките и сковаността в ставите, както и подуване при пациенти с артрит и други възпалителни състояния.

ползи от приема на рибено масло 

 1. Предпазва и лекува от рак

Високите нива на витамин Д, получен едновременно от слънчево излагане и суплементиране с рибено масло от черен дроб от треска се свързват с намален риск от рак. Едно изследване показва, че витамин Д от слънцето и от масло от черен дроб на треска помага за предпазване от рак на гърдата при жени, тъй като има ефект на спиране на развитието и разпространението на раковите клетки в гърдите, като по този начин намалява гръдните тумори.

Научни изследвания показват, че рибеното масло може да предпази или унищожи различни видове рак, включително на дебелото черво, простатата и гърдата. Изследването не само доказва, че рибеното масло прави конвенционалните лекарства по-ефективни, но също така е ефективна натурална терапия сама по себе си.

Научно проучване публикувано през 2013-та година разглежда Омега три полиненаситени мастни киселини и връзката им с превенция на рак на простатата. Учените достигат до извода, че има сериозни доказателства за antiproliferative ефекти на рибеното масло, което означава, че то възпрепятства растежа на раковите клетки – в колонии, животински модели и хора. Като допълнение, директният ефект върху раковите клетки и индиректните противовъзпалителни ефекти върху имунната система допринасят за способността на Омега 3 мастни киселини да спира растежа на туморите.

Друго научно изследване от 2014-та година оценява ефектите на приема на Омега 3 мастни киселини за превенция и лечение на рак на гърдата, най-често срещания рак при жените. Проучването открива, че EPA и DHA, както и ALA (растителен Омега 3), могат значително да намалят развитието на тумори в гърдите. Съгласно изследването има значителни доказателства в полза на използването на Омега 3 мастни киселини като “хранителна интервенция в лечението на рака на гърдата, което да увеличи конвенционалните терапии или потенциално да намали ефективната доза на необходимите лекарства”.

Допълнително, изследване от 2016-та година открива, че “много високата консумация на риба в ранна възраст до средата на живота може да бъде свързано с намален риск от рак на гърдата”.

Рибеното масло може да бъде полезно и за друг вид “женски рак” – ендометриалният (рак на матката). Научно изследване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition показва, че “консумацията на дълговерижните Омега 3 се свързва с намален риск от ендометриален рак при жени с нормално тегло” .

ползи от приема на рибено масло 

 1. Сърдечно-съдови заболявания

Според Института за изследване на сърдечно-съдовата система в Маастрихт, Холандия, “Епидемиологичните изследвания показват, че заместването на мазнините с въглехидрати може да бъде дори по-лошо [от западната диета с високо съдържание на мазнини] и че различни полиненаситени мастни киселини (PUFA) имат полезен ефект върху заболяванията на сърдечно-съдовата система.” Това включва мастни киселини от рибено масло с противо-възпалителни свойства, които могат да предпазят и противодействат на редица заболявания на сърдечно-съдовата система.

Изследванията откриват още, че Омега 3 мастните киселини от рибено масло са свързани с повишени шансове за оцеляване на пациенти с инфаркт. Изследване, публикувано в медицинския журнал Circulation показва, че хората, приемали високи нива на рибено масло за период от 6 месеца след сърдечен удар, на практика са подобрили общото състоянието на сърцето си, както и имат намалени биомаркери за системно възпаление.

ползи от приема на рибено масло 

 1. Диабет

Изследване, публикувано в Brain Research  показва колко голямо значение може да има рибеното масло за хората с диабет. Учените откриват че рибеното масло може да намали риска диабетици да развият когнитивни дефицити тъй като предпазва клетките на хипоталамуса от разрушаване. Изследването показва също, че рибеното масло може да помогне за намаляване на оксидативния стрес, който играе централна роля за развитието на усложнения от диабета, едновременно свързани с кръвоносната мрежа и сърдечно-съдовата система.  

Друго скорошно изследване показва, че консумацията на мазна риба може да намали риска от усложнения и увреждане на очите, причинени от диабет. Учените проследяват консумацията на морски храни на окоо 3,600 мъже и жени с диабет на възраст между 55 и 80 години за период от близо 5 години. Откриват, че хората, които редовно консумират 500 милиграма от Омега 3 мастни киселини с диетата си (еквивалентни на две порции мазна риба седмично) имат 48% по-малка вероятност да развият диабетна ретинопатия в сравнение с тези, които консумират по-малко количество.

В комбинация тези изследвания показват ползите от консумацията на рибено масло и че то следва да бъде включено като част от плана за хранене на хора с диабет.

ползи от приема на рибено масло 

 1. Очни заболявания

Доказано е, че рибеното масло лекува заболявания, свързани със стареенето на очите. През март 2014-та година френски учени изследват 290 пациента със старческа дегенерация на макулата и откриват, че приемът на рибено масло и морски храни е значително по-малък при пациентите с макулна дегенерация. Заключението е, че благодарение на високите нива на EPA и DHA в рибеното масло то е особено полезно за тези с висок риск от неоваскуларна старческа макулна дегенерация.

Повишеното съдържание на полиненаситени мазнини, съдържащи се в рибата и рибеното масло също така намаляват риска от катаракта.

ползи от приема на рибено масло 

 1. Кожа и коса

 • Здравните ползи от рибеното масло могат да бъдат огромни за най-големия орган от тялото ни, кожата. Този източник на есенциални или незаменими мастни киселини подобрява здравето и красотата на кожата по няколко начина:
 • Подхранва кожата с мазнини и доставя мастно-разтворими витамини, които поддържат кожата гладка и еластична.  
 • Има доказателства, че рибеното масло предпазва от бръчки и забавя остаряването.
 • Дефицитът на EPA и DHA в диетата водят до състояния като пърхот, изтъняваща коса, екзема и псориазис, както и старчески петна и лунички.
 • Без незаменимите мастни киселини твърде голямо количество влага напуска кожата и тя става суха и дехидратирана.

Истината е, че вътрешното здраве се отразява на кожата, а вътрешният прием на суплементи може да бъде толкова добро или по-добро  от използването на кремове и лосиони за тяло.

В едно изследване участниците, които приемат рибено масло, еквивалентно на 1.8 грама  EPA имат значително подобрение на симптомите на екзема след 12 седмичен прием. Учените смятат, че ефектът може да се дължи на способността на рибеното масло да намалява leukotriene B4, възпалителна субстанция, която играе роля при екземата.

Допълнително, според Националната Фондация за псориазис в САЩ, рибеното масло може да спомогне за предотвратяване или забавяне на сърдечни заболявания, при пациентите с псориазис и псориазисен артрит са с по-голяма вероятност.  

Една от най-ключовите причини рибеното масло да води до по-здрава кожа е фактът, че намалява възпаленията. Изследване показва, че добавките с рибено масло могат да намалят възпалението след слънчево изгаряне и да донесат облекчение на хора, които са прекарали нездравословно много време под парещото слънце.

ползи от приема на рибено масло 

10. Репродуктивно здраве и бременност

Съвременни изследвания показват, че консумацията на рибено масло (или по-специално на съдържащото се специфично Омега 3) може да подобри фертилността при мъже и жени. DHA, компонент на Омега 3 мастните киселини играе ключова роля за мобилността и здравето на сперматозоидите при мъжете, като ниските му кръвни нива се свързват с намалена фертилност. Изследвания при животни откриват, че DHA от риба е от ключово значение за промяната на увредени сперматозоиди със закръглена главичка в силни “плувци” със заострена главичка с протеини, необходими за проникване в яйцеклетката.

Рибеното масло увеличава плодовитостта при жените посредством намаляване на възпаленията, балансиране на хормоните и регулиране на цикъла. Допълнително рибеното масло е ефективно при третиране на състояния като синдром на поликистозните яйчници и еднометриоза, които също могат да доведат до безплодие.  

Рибеното масло влияе добре още при:

Резултатите от изследване през 2003-та година, проведено в Университета в Осло, Норевегия, показват, че децата, родени от майки, които са приемали масло от черен дроб на треска по време на бременността и кърменето са постигнали по-високи резултати на тестовете за интелигентност на 4-годишна възраст, в сравнение с тези, чиито майки са приемали царевично олио.

ползи от приема на рибено масло 

 1. Отслабване

Австралийски учени публикуваха анализите от изследване на ефекта на рибеното масло за намаляване на теглото в комбинация с диета и упражнения в брой на  American Journal of Clinical Nutrition от май 2007г. Резултатите показват, че комбинацията между рибено масло като добавка към храната, заедно с редовни физически упражнения спомага за намаляване на теглото, както и за подобряване състоянието на сърцето и метаболизма.  Групата, която е приемала рибено масло е имала по-ниски нива на триглицериди, повишени нива на “добрия” холестерол, както и подобрено кръвооросяване.

 1. Още ползи от приема на рибено масло

IgA нефропатия е често срещано заболяване, което предизвиква бъбречна недостатъчност и изисква трансплантация. Иследване, публикувано през 2017 в Journal of Clinical Medicine открива, че  “назначаване на комбинирана терапия от EPA мастни киселини/аспирин за лекуване на  IgA нефропатия може да бъде обещаваща алтернатива на стероидната заместваща терапия.”

 

Повече за нашия опит с рибеното масло и какви са критериите за избора на качествено такова можете да прочетете ТУК.

Забележка: 

Целта на този пост е чисто информативна и не следва да замести консултация с лекар или назначено лечение.

 

Допълнителни източници (извън посочените като хиперлинкове в поста):

 

Още от AGLEU: