Здраве

Направих си микробиомен паспорт | Какво представлява изследването

В редица свои видеа и постове говоря за ползите от пробиотиците (не само за здравето на стомашно-чревния тракт, но и против акне, за красива кожа, а още и излючително важно – за психическо здраве и щастие). Преди години открих колко полезен е кефирът и той стана основният ни начин да осигурим пробиотици в храната си.

С времето темата за микробиома започна да ми става все по-интересна – как в голяма част от случаите не гените, а унаследният ни микробиом обуславя начина ни на хранене, усвояване на макро- и микронутриенти, имунитета и склонността ни към определени състояния или заболявания и какви промени можем да направим за да “подобрим” (правилната дума би била по-скоро “балансираме”) микробиома, а с това и здравето си.

Но оставаше въпросът – ако всичко е индивидуално, то как мога да знам кое е правилното лично за мен? Това, от което се ръководя, е опит и анализ – така с изследвания и метода на проба и грешка открих това хранене, което ме кара да се чувствам най-добре – и повече от  3 години съм на нисковъглехидратен режим и кето диета. Но доказателствата винаги са ме вълнували и продължават да ме вълнуват.

Преди години ми попадна информация за изследване на Института Вайцман за индивидуалната реакция към храните или, както го наричат “единственият правилен начин на хранене“:

И докато всички можем да се съгласим за това, че храната трябва да е чиста от пестициди, хормони и добавки и трябва да бъде консумирана с минимална обработка, то макронутриентите им и индивидуалната ни реакция имат по-голямо значение от това дали продуктът е “масов/обикновен” или “био/органичен”. С други думи, захарта е захар, дори и органична, реакцията към глутен при хората с цьолиакия е еднаква, независимо от това дали житната култура е била произведена в тяхната собствена градина или от голям зърнопроизводител.

Две години след горното видео намерих анализ, който да ми каже какво е най-подходящо за мен, на база чревен микробиом и моментно състояние на организма и да ми даде отговори на ключови въпроси.

Но да започнем отначало:

Какво представлява един Микробиомен паспорт

По описание:

 • Микробиомен паспорт е анализ на видовете и количеството на микроорганизмите в червата на човека, съставящи неговия чревен микробиом. Тестът включва определянето на над 1 500 вида бактерии.
 • Изследването се извършва на базата на фекална проба. Пробата се взима удобно и дискретно в домашни условия. От микроорганизмите в нея се изолира и анализира генетичен материал за детекция и определяне на чревната микрофлора (индивидуален състав, брой и съотношение на микроорганизмите в нея).
 • В България тестът се предлага от NMGenomix, a пробите се изпращат за анализ в лаборатория към Медицинския университет във Виена, Австрия, като за извършване на изследването се използват най-модерните и най-надеждните технологии за геномно секвениране от ново поколение.
 • Като резултат от изследването получавате персонален доклад за Вашия микробиом (в PDF формат). Лесни за разбиране персонализирани препоръки, обяснени от детайлна допълнителна консултация с гастроентеролог и/ или диетолог.
 • Микробиомният паспорт“ ще ви покаже пътя към по-добро благосъстояние и качество на живот. Ще разберете кои бактерии живеят във вашите черва и какви функции имат те.
 • Анализът се извършва в първата в света двойно ISO сертифицирана компания за микробиом, с най-високите стандарти за качество.

Съдържание на кутията

Тестът пристига в картонена кутия, приблизително с размерите на калъф за DVD, която съдържа:

 1. Стерилна опаковка с пластмасова епруветка с капаче, която има клечка за вземане на пробата от ДНК и  специална течност.
 2. Хартиена лента, която да използвате при вземане на пробата, така, че да нама замърсяване.
 3. Хартиен плик (с балончета), в който да сложите и изпратите пробата.
 4. Инструкции за употреба на немски и английски език (допълнително получавате и инструкции на български).

В идеалния случай тестът трябва да бъде направен в период, който се храните по обичайния начин, не приемате антибиотици или други лекарства (ако те са част от ежедневието Ви, не е необходимо да ги спирате).

Вземане на проба за микробиомен паспорт

(прави се анализ на микробиом от фецес)

Разпечатайте хартиената лента и я залепете върху седалката на тоалетната чиния, както е указано.

микробиомен паспорт

 • След като се изходите, отворете стерилната епруветка и с помощта на пръчицата вземете малко количество (колкото 2 грахови зърна) и разбъркайте, докато се разтвори добре.

микробиомен паспорт

 • Счупете пластмасовата пръчка на отбелязаното място.
 • Затворете.

микробиомен паспорт

Анализ

Тестът анализира десетки хиляди данни посредством секвениране (точен процес, който отнема време) – от порядъка на 2-6 седмици, след които получавате готовите резултати – при мен обемът е 52 страници документ в PDF, с включени научни източници на информацията за анализа и препоръки.

Резултати и моя микробиомен паспорт

Вашите резултати ще бъдат преведени на български, моите са на английски, защото помолих да ги получа в оригинал.

Малко преди да направя теста имах стомашно неразположение, което се задържа няколко дни – бях предупредена, че това ще се отрази на резултатите, затова не се изненадах от някои не-оптимални показатели, но нямах търпение да ги обсъдя и с  нутриционист.

микробиомен паспорт

Попълних въпросник и след няколко дни проведохме видео-разговор с Панко Станчев, в който той до най-малки детайли разтълкува микробиомния ми паспорт. Увери ме, че временното неразположение по никакъв начин не влияе на ентеротипа и анализа на генетичните ми предразположености, а само на моментния “състав” и състояние на чревния ми микробиом.

Резултатите ми са отлични, като трябва да се има предвид, че микробиомът се повлиява от:

  • количеството и качеството на съня;
  • количеството и честотата на стрес;
  • физическата активност, която влияе изключително силно на цялостната композиция микроорганизми.

Споменавайки ентеротип – най-голямата ми и приятна изненада беше да разбера, че усещанията ми за хранене не са ме лъгали – на база анализ на индивидуален микробиом вече доказано знам, че нисковъглехидратното хранене е най-доброто за мен, тъй като според анализа тялото ми функционира най-добре на диета от протеини и мазнини с малко количество въглехидрати.

Типът хранене е строго индивидуален не само за отделния човек, но и през отделни периоди в живота му, като генетичното предразположение е кодирано от поколенията преди нас и ако трябва да го кажем максимално просто, то

Най-подходящите храни/хранителни групи за:

 • Ентеротип 1 са протеини и мазнини (предимно животински)
 • Ентеротип 2 са веган/вегетарианска храна
 • Ентеротип 3 са балансирана диета, златна среда между горните 2 ентеротипа

Моят микробиом

Като цяло пробиотиците в червата ми са на отлично ниво

и са оптимални като “богатство на видовете”, разнообразие и равномерно разпределение:

Редовно консумирам кефир и това е видно в анализа на видовете полезни бактерии:

Очаквано се отчитат неоптимална чревна мукоза и раздразнен стомах (заради стомашното неразположение, но отново – то не повлиява останалите индикатори, които са на база гени). Тук е видим и метаболитният синдром и инсулиновият баланс, нещото, заради което съм на кетогенна диета:

Имам нужда от малка подкрепа по оста “черва-мозък” (от нея зависи общото добро самочувствие и щастие, като при дисбаланс има страхови неврози, генерализирана тревожност, депресии и др.)

микробиомен паспорт

Отлична е оста ми “черва-сърце” с възможност за минимално подобрение.

Оптимална е оста “черва-кожа” (микробиомът определя състоянието на кожата ни, като при дисбаланс води до екземи, акне, алергии и други кожни състояния).

С изненада установих, че се отчита и склонността ми да образувам бъбречни камъни (години наред имах бъбречни кризи всеки месец), но след промяна на начина на хранене; водата, която пия, и с която готвим (вече само филтрирана); и коригиране на дефицитите ми, не съм имала криза от повече от 8 г0дини.

*Тук включвам само извадки от доклада, без допълнителната детайлна информация (целият доклад е 52 страници с източниците).

Следващи стъпки

В микробиомния паспорт, и в писмените препоръки на нутрициониста има на какви добавки (витамини и минерали) да наблегна и какво е най-доброто хранене за мен.


Микробиомен паспорт накратко

Детайлно изследване на видовете и количеството на микроорганизмите в червата на човека, съставящи неговия чревен микробиом.

Предимства:

 • Изключително подробни индивидуални резултати на база анализ на генома.
 • Изработва се от авторитетна и надеждна институция (Медицински Университет Виена)
 • Показва силните и слаби места в здравето по различни оси, дава конкретни насоки за подобрение
 • Подходящ за всеки, независимо от пол и възраст, но особено полезен за хора с метаболитни нарушения, синдром на Крон, хроничен улцерозен колит, стомашно-чревни проблеми,  за тези с кожни проблеми и др.

Недостатъци:

 • Би ми се искало да видя и производството/усвояването на витамин B12 сред анализираните нутриенти (включени са фолат (витамин B9), витамин B6 и др.).
 • Относително висока цена (казвам относително, защото съм си правила десетки други тестове, само единият от които беше 200лв и не ми даде отговори).

Бих ли препоръчала

Да, определено.

Привърженик съм и силно препоръчвам изследванията и информирания индивидуален подход в грижата за здравето, и този тест няма аналог с който и да е от тестовете и изследванията, които съм си правила в момента.  Всички близки, с които споделих изследването, реагираха с “О, колко интересно, и аз имам нужда от такъв тест за да знам кое е правилното за мен.

Вече знам, че начинът ми на хранене ми дава не просто субективно усещането за комфорт и лекота, а е точно онова, от което лично аз имам нужда, и това ми дава нова увереност и спокойствие, че съм на правилния път.

Допълнително NM Genomix предлагат генетичен тест – Life Nutrition, който представлява ДНК анализ на панел от гени, свързани с храненето и изследва как усвоявате хранителните вещества – макро и микронутриенти, и следователно – какви храни и добавки са най-подходящи лично за вас и какво може да подобри здравето ви.

Детайли за микробиомния паспорт

Забележка:

 • Този пост има чисто информативен характер и не следва да замести консултация със специалист.
 • Тестът ми е предоставен безплатно, за да мога да опиша своя опит и впечатления.

Още от AGLEU: