Здраве

Добавки при стрес и умора | ВитаДинамик

Ако и вие търсите подходящи хранителни добавки при стрес и умора, този пост може да Ви е полезен. 

Преди да започнете приема на хранителни добавки или медикаменти, уверете се, че няма друга причина за хроничната ви умора или намалена толерантност към стрес, например дефицит на витамин B12; на витамин D3 или на магнезий, намалена функция на щитовидната жлеза, диабет или инсулинова резистентност или други.

Но ако всичко друго е наред и бихте искали да подкрепите тялото си при ежедневния стрес и умора, един от най-добрите начини е с адаптогени.

Какво са адаптогените?

“Нека храната ви бъде лекарство и лекарствотохрана!” Хипократ

Хората от векове използват храната като лекарство и един такъв пример е употребата на адаптогенни билки, или накратко “адаптогени” – средства, които да помогнат на тялото ви да се адаптира към стреса.

Както знаем, в отговор на стреса, тялото ни отделя хормони, които да ни подготвят за реакция (бий се или бягай) и един от тези хормони е кортизолът. Повишени нива на кортизол за продължително време, обаче, както се случва при хроничния стрес, могат да се отразят на всяка система в организма, включително на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези. 

Кортизолът е известен още и като “състаряващия хормон”. Когато се отдели кортизол, автоматично се задейства механизма на повишено внимание “бий се или бягай”. Това стимулира симпатиковата нервна система и в отговор получавате учестено сърцебиене и стесняването на кръвоносните съдове; допълнително се повишава кръвното налягане, намалява се образуването на храносмилателни сокове, забавя се стомашно-чревната перисталтика, разширяват се дихателните пътища, разширяват се зениците. Представете си усещането, когато шофирате и колата пред вас внезапно набие спирачки.  

Обичайно, когато реагирате на събитието, нивата на кортизол (и другите хормони на стреса) се връщат към нормалните и тялото възстановява обичайното си състояние. За съжаление, хората, които задействат механизма “бий се или бягай” ежедневно, по няколко пъти на ден, могат да усещат постоянно напрежение, което да изтощи надбъбречните жлези, да натовари стомашно-чревния тракт и да доведе до преждевременно състаряване. В рисковата група влизат родителите на новородени и на малки деца, студентите и хората, които се грижат за болни хора, като медицински сестри или членове на семейството на хронично болни.

Пагубното действие на продължителния, хроничен стрес може да бъде намалено с  приема на адаптогени.

Как действат адаптогените?

Сред инструментите на фитотерапията са билките  – растения, които имат лечебни свойства за подкрепа при балансиране, възстановяване и защита на тялото. Според натуропата Едуард Уалас, адаптогените нямат специфично действие – те подкрепят отговора на организма към това, което причинява стрес, като нормализира физиологичните функции. (2)

Терминът адаптогенни билки или субстанции е използван за първи път през 1947г. от Н.В. Лазарев – руски учен, който го използва за описание на неспецифичния ефект на увеличаване на толерантността на организма към стрес.

Дефинирани от други двама руски учени през 1958г, адаптогените “трябва да са безопасни и да предизвикват минимални промени във физиологическите функции на организма, трябва да имат неспецифично действие и обикновено имат нормализиращо действие, независимо от посоката на патологичното състояние”.  (3)

Този ефект е наблюдаван при изследвания с животни, и открива, че различни адаптогени имат способността да увеличават толерантността към стрес. (4)

Днес разглеждаме продукт с адаптогени, който използваме в последните 6 седмици:

Добавки при стрес и умора ВитаДинамик

добавки при стрес и умора

По описание

ВитаДинамик е висок клас комбиниран продукт, състоящ се от адаптогени, антиоксидант и магнезий.

ВитаДинамик допринася за:

 • предпазване на организма от вредните въздействия на ежедневния стрес;
 • предотвратяване на умората и изтощението,включително след заболяване;
 • подобряване на защитните сили на организма;
 • намаляване на възпалението;
 • ускоряване на възстановяването на организма след инфекциозно заболяване;
 • увеличаване на когнитивните способности;
 • подобряване на състоянието при дефицит на внимание и подпомага ученето и постиженията;
 • намаляване на тревожността и депресивните настроения.

витаДинамик

Представлява стандартни по размер капсули, а всяка  капсула от продукта съдържа:

 • Сух екстракт от корен на розов златовръх (Rhodiola Rosea) – 100mg
  • от които 3% розавин – 3mg
  • от които 1% салидрозид – 1mg
 • Сух екстракт от сибирски женшен (Eleutherococcus senticosus) – 40mg
  • от които 0.8% елеутерозид – 0.32mg
 • Коензим Q10 – 25mg
 • Магнезиев малат – 280mg
  • от които магнезий – 56mg (15% от препроъчаните дневни нужди*)

Повече детайли за всяка от съставките:

родиола
By Alpsdake – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=74820591

Розов златовръх 

Родиола (rhodiola rosea), златен корен или розов златовръх, е мощен адаптоген, обект на редица изследвания. Като другите адаптогени, родиола предлага биологическа защита срещу стрес – изследване показва, че самият розов златовръх действа като лек стресиращ фактор при поглъщане, като по този начин подкрепя собствената му защита срещу стреса. . (*)

Изследване от 2009-та година, проведено от учени в Швеция тества въздействието на родиола върху хора “страдащи от умора, причинена от стрес”. Учените откриват, че редовният прием на родиола розея “има ефект, като подобрява мисловните постижения, особено способноста за концентрация, и намалява кортизоловия отговор на стреса в пациенти с “прегаряне” (burnout) със синдром на умора”  (*)

Интересно е, че розовият златовръх може да има ефект дори върху силен внезапен стрес, както показва изследване от 2012-та година. Приемът на родиола дава като резултат малко намаление на кортизола (тестван в слюнка) и значително намаляване на силния стрес, причинен от “кратко интензивно физическо натоварване на хора със заседнал начин на живот” (*)

В лабораторни условия и при изследвания на животни тази адаптогенна билка действа още и като антиоксидант (*, **)

Ревю от 2010-та година посочва обещаващи резултати на първоначалните проучвания и посочва, че родиола рядко взаимодейства с медикаменти и не предизвиква сериозни странични ефекти, което я прави атрактивен кандидат за безопасна хранителна добавка. (*)

Подробна статия за родиола можете да прочетете ТУК.

Stanislav Doronenko, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Сибирски жен-шен (елеутеро)

Елеутеро (Eleuthero), наричан още сибирески жен-шен, се използва в медицината от поне 2000 години. Той е далечен роднина на друга билка, която може би познавате – азиатският жен-шен (панакс). Привържениците на Сибирският жен-шен смятат, че елеутеро може да е дори по-добър адаптоген. 

Активните съставки с ползи за здравето тук се “елеутерозиди”. В елеутеро има седем основни елеутерозида , като елеутерозиди B и Е са най-добре изучените. Сибирският женшен също така съдържа комплексни полизахариди, които са основната причина за способността му да подкрепя имунната система.

За какво се използва елеутеро? Краткият отговор е: за много неща. Едно от най-популярните му приложения е като адаптоген и затова много атлети го обичат заради способността му да увеличава издържливостта и да намалява умората.

Използва се още при 

 • хронични заболявания на сърцето, 
 • за контролиране на кръвното налягане,
 • диабет
 • бъбречни заболявания, 
 • хронична умора, 
 • ADHD, 
 • болест на Алцхаймер
 • ревматоиден артрит
 • настинки и грип. 

Какво е Коензим Q10?

Наименованието може да не звучи много “натурално”, но всъщност коензим Q10 е незаменим нутриент, който действа като антиоксидант в тялото. В активната си форма се нарича убикуинон или убикуинол. Най-големи количества коензим Q10 в човешкото тяло има в сърцето, черния дроб, бъбреците и панкреаса. Съхранява се в митохондриите на клетките (често наричани “енергийните централи”), затова се свързва с производството на енергия.

Коензим Q10 естествено се синтезира от тялото и се използва за важни функции, като снабяване на клетките с енергия и регулиране на кръвното налягане. Като “ко-ензим”  CoQ10 също помага на ензимите да фукционират правилно. По тази причина не се счита за “витамин”, защото всички животни, включително хората могат да произвеждат сами малки количества, дори да не е наличен в храната. И докато човешкият организъм може да произведе малко CoQ10, хранителните добавки с CoQ10 имат своите ползи.

Как работи коензим Q10:

 • За да осигури достатъчно енергия за изпълняване на функциите на тялото, вътре в клетките, малки органели, наречени митохондрии използват мазнини и други нутриенти за да ги превърнат в използваем източник на енергия. Процеса на преобразуването изисква наличие на CoQ10.
 • Коензим Q10 е необходим не само за производството на клетъчна енергия, но също и за защита на клетките от увреждания, причинени от опасни свободни радикали (действа като антиоксидант).
 • Коензим Q10 може да съществува в три различни състояния, като някои от формите му могат да приемат, а други да даряват електрони, което определя критично важните му биохимични функци, които спират уврежданията на свободните радикали. 
 • Като мощен антиоксидант, коензим Q10 може да подобри усвояването на други незаменими нутриенти. Изследвания показват, че помага за усвояването на витамин C и витамин E, като увеличава ефекта на витамините и антиоксидантите, които вече работят в тялото.

Трябва ли да приемам добавки с коензим Q10?

Добър въпрос – ако тялото вече съдържа и произвежда само коензимът, налага ли се допълнителен прием? Да, за съжаление с възрастта производството на коензим Q10 намалява – точно тогава, когато клетките имат най-голяма нужда от защита (*)


Магнезиев малат

Не всички магнезиеви съединения и добавки са създадени равни. 

 • Магнезиевият малат е съединение на магнезия с ябълчена киселина (част от плодовете, отговорна за киселия им вкус) и се усвоява по-добре от други магнезиеви добавки  (*).
 • Изследване върху плъхове сравнява няколко вида магнезиеви добавки открива, че магнезиевият малат има най-бионаличният (лесен за усвояване) магнезий. (*).
 • По тази причина магнезиевият малат се използва за терапия на редица състояния, при които магнезият помага, включително мигрени, хронична болка, депресия.

добавки при стрес и умора

Нашият опит с Вита Динамик

Аз съм от хората, на които не им действа почти нищо от най-популярните добавки при умора и стрес (валериана, валидол, мента, маточина, жълт кантарион и редица други), затова ми беше изключително любипитно дали ще усетя някакъв ефект от комбинацията на съставки в добавката ВитаДинамик

Веднага, щом пристигна, изпих 2 капсули. Продуктът действа с натрупване и ефектът усетих около ден 3. Първоначално приемах препоръчителните 2 капсули дневно – пробвах два пъти по една капсула или еднократен прием от 2 капсули. 

Усещането беше много интересно – на отпускане, буквално на изглаждане на пиковете на стреса, така, че да се усещаш малко “над нещата”. Не предизвиква сънливост през деня. 

Защото много ми хареса ефектът, предложих и на съпруга ми да опита. Той приема 2 пъти дневно по 1 капсула – 15 минути преди закуска и 15 минути преди вечеря. Той определено се чувства по-спокоен, а сънят му, когато приема капсула вечер е много дълбок – казва, че никога не е бил такъв. 

 • Експериментирах – спрях да приемам за около седмица и започнах отново (за да съм сигурна, че усещанията на успокояване не са съвпадение) – не, не са съвпадение. И не говорим само за успокоение, а и за подобрена концентрация и  повишена работоспособност.
 • Пробвах и с доза от 3 капсули дневно, но за мен е твърде много. Две капсули дневно е оптимална доза и за мен, и за съпруга ми. 
 • Количеството магнезий в този продукт е само допълнение към балансирана диета. Ако страдате от дефицит (какви са признаците му можете да прочетете ТУК), е необходим допълнителен прием на магнезиеви добавки.

вита динамик мнения впечатление

Предимства на тези добавки при стрес и умора

 • В добавката са комбинирани два адаптогена, антиоксидант и лесноусвоим магнезий.
 • Екстрактите са висококачествени и стандартизирани, с посочени количества на активните съставки за да сте сигурни, че приемате оптималната доза.

Бих ли препоръчала?

Определено. Страхотна комбинация от активни съставки, които ще купуваме отново, защото действието им допада и на двамата със съпруга ми.

 • PR пратката е от: https://homeostaza.bg/produkt/vitadynamic/
 • Цена: В сайта на Хомеостаза е 45.00лв за 75 капсули (достатъчни за 1-2.5 месеца, в зависимост от приема), код за 10% намаление: agleu10 (така цената излиза 40.50лв +4.50лв доставка). 

 

*Продуктът ни е предоставен безплатно за тест. Споделеният опит е личен и, като такъв, е субективен.

**Източници (1) (2)

Още от AGLEU