За живота

Защо не съм ZERO WASTE (и няма да бъда)

Проблемът със замърсяването с пластмаса е не само реален, но и със застрашителни мащаби. Как стигнахме до тук? Пластмасата е здрава и стабилна, запазва чистотата на продуктите (под условие, защото навлиза в храните и напитките), има почти безброй приложения и не на последно място – евтина и широкодостъпна е. И въпреки, че искам да намаля постепенно употребата на пластмаса, избягвам етикетите – не съм zero waste и няма да бъда.

Какво е zero waste?

Zero waste или буквално “нулев отпадък” е движение или начин на живот, при който целта е цялостното и пълно избягване на отпадъци и често последователи и посланиците на този стил ни показват бурканче, в което се събират всички техни отпадъци за последните 4 години, например. При този метод отпадъците биват събирани разделно – хартия, метал, пластмаса; това, което може да бъде компостирано се компостира, а това, което не може да бъде рециклирано или компостирано – отива в бурканчето

Какво е лесно при zero waste?

Това са промените или начина на живот, който има нашето семейство:

 • Аз лично винаги съм харесвала минимализма и с времето все повече оценявам предимствата му, а по-малкото потребление върви ръка за ръка с намаляването на отпадъците. 
 • Въпреки, че обичам да тествам редица нови продукти, тези, които не ми допадат подарявам на хора, които знам, че ще ги оценят и е изключително рядко продукт да не бъде изразходван докрай. Онези, които самата аз харесвам, използвам икономично (една опаковка пяна за коса, например, ми е достатъчна за 6-10 месеца употреба).
 • Продукти от PR пратки, които няма да използвам, насочвам към Благотворителна разпродажба в Instagram Stories, 100% от приходите от която отиват за човек в нужда.

 • Семейно не пушим, не консумираме газирани напитки; сами правим домашен студен чай –  което отново води до спестени отпадъци. (В топ 3 замърсители с пластмаса са компаниите Coca Cola и PepsiCo.)
 • От години използваме кана за филтриране, а носенето на постоянна бутилка за вода се превърна в удоволствие. Имаме няколко бутилки, които използваме за различни напитки или за различни случаи (а понякога просто за разнообразие). Когато децата получиха свои бутилки толкова много ги харесаха, че изпиха по три бутилки вода една след друга “мамо, май ми е лошо от толкова много вода”. Използват с интерес и радост.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Зорница Павлова (@agleu.mama) on

 • Свикнахме да носим със себе си торбичка за пазаруване – независимо дали е от плат, хартия или друг материал или дори стандартна найлонова торбичка за пазаруване, която вече имаме и използваме повторно.
 • Използваме многократни торбички за плодове и зеленчуци – леки, удобни и красиви. Ако предпочитате можете да си ушиете сами от стари дрехи или плат.
View this post on Instagram

 

A post shared by Зорница Павлова (@agleu.mama) on

 • От години у дома използваме метални сламки за напитки.
 • Използваме кутии за храна за дома или за обяд в офиса и се опитваме да ги използваме и за насипни храни в супермаркета. 
 • Наскоро решихме да заменим душ-гела за възрастни със сапун.
 • Оказа се, че от месеци не сме купували мокри кърпички – нито за почистване на грим, нито за ръце – получило се е естествено и незабележимо. При  нужда от дезинфекция, когато сме навън, използваме малка многократна спрей-бутилка със спирт. 
 • Събираме и изхвърляме разделно отпадъците си, включително батерии (като в по-голямата си част използваме акумулаторни).

библиотека

 • Заемаме книги от библиотеката или използваме електронен четец или аудио – книга и по този начин волно или неволно спестяваме дървесина за производството на хартия и мастила за отпечатването на книги – и дори нашите мотиви да са различни, но това не отменя спестените ресурси. 
 • Избираме качествени дрехи и материи, които издържат години (и пранета) наред без да е необходимо да заплащаме за тях висока цена. – Fast fashion трябва да се разглежда не само от страна на производител, но и от страна на потребителя – в гардероба ни няма дрехи, които да носим само един сезон или 18 месеца, напротив – избираме така, че носим с удоволствие с години. Дрехите, които вече не носим, подаряваме (запазени детски дрешки) или предаваме в H&М за рециклиране. 
 • Наскоро купихме т.нар. “кърпи за детска ясла”, представляващи кърпи 30*30см, произведени от памучно хасе, които да използваме вместо купищата хартиени салфетки, които оставяме след себе си. 
 • За ежедневно почистване използваме микрофибърна кърпа и вода – препаратите използваме при  нужда.
 • Предпочитаме течен препарат за пране, защото при нас спестява нуждата от омекотител (една опаковка по-малко).

чай
Допълнителни ползи от малките промени

Здраве

Освен намаляването на замърсяването с пластмаса, малките промени се отразяват положително и на здравето и семейния ни бюджет: 

 • По-голямата част от пластмасовите опаковки за еднократна употреба съдържат bisphenol А – съединение, придаващо твърдост на пластмасата, което, за съжаление действа на организма като ендокринен дируптор (нарушава хормоналния баланс). Действа с натрупване и механизмът му на действие не може да се ограничи до един орган, система или период.
 • Домашните ни напитки не съдържат консерванти, а подсладителят и количеството му е под наш контрол.

Спестени пари

За нашето 4-членно семейство можем да пестим средно годишно около

 • 450лв от питейна вода в туби (грубо по 4,5л на ден за пиене и готвене при средна цена от 0,32лв за литър, или 3.20лв за туба от 10 литра) – минус цената за 8 филтъра годишно (116лв, като каната купуваме еднократно и използваме години наред) = 334лв.
 • 220лв. от вода “за из път” (сметнато грубо по 0,60лв за 365 дни – в някои дни повече от една бутилка, а в други без никаква бутилирана вода).
 • Над 450лв от студен чай (пием по 1л. почти всеки ден) – сметнати за 200 дни по 2,25лв…въпреки, че реално биха били повече дни, а и цената е по-висока.
 • Минимум 50лв от торбички за покупки – 250бр. *средно 0,20лв (повече от една малка от или една голяма)
Домашен студен чай от ройбос с лимон и стевия

По сметките дотук имаме спестени над 1000лв годишно от само най-основните ни промени, които намаляват замърсяването с пластмаса.


Това не означава, обаче, че не използваме пакетирани храни, полу-фабрикати и доставка на храна, както и че никога няма да докоснем продукт, опакован в пластмаса, защото пластмасата е навсякъде. Не, не съм веган и няма да бъда. Да, за децата си използвахме еднократни пелени. Да, аз използвам дамски превръзки (давала съм няколко шанса на менструална чашка, но за момента за мен не е комфортна алтернатива). Да, методите ни на контрацепция не са с нулев отпадък. Не съм zero waste, но това не отменя всичко останало, което е спестено като отпадък или ресурс.

не съм zero waste

Какво е трудно за промяна?

 • Пакетирани храни 

Пакетираните храни и полуфабрикатите са повече от удобство, особено за хора, които работят. За съжаление или радост основната роля на една жена в днешни дни не е да е домакиня с перфектно подредена къща и поне 3-степенно здравословно меню, за приготвянето на което не е оставила след себе си ни трошичка пластмаса. След работен ден, ангажименти и задачи понякога самото наличие на храна е приоритет, а не начина на приготвянето й.

 • Насипни храни 
  • В някои магазини е възможно да си купите насипни ядки и сушени плодове, бонбони, солети и крекери, бобови храни, ориз, макаронени изделия, пелмени, и други. За съжаление не всеки има бърз достъп до такъв магазин, а дори да има изборът е ограничен до един вид от артикул.
  • Като допълнителен въпрос остава – срокът на годност, чистотата на съда, където се съхраняват продуктите, както и тяхното качество. Предпазлива съм, защото многократно съм попадала на овлажнени или гранясали ядки.
  • Понякога цените са по-ниски, а друг път по-високи от тези на пакетирания еквивалент (особено в специализирани zero-waste магазини). И докато аз съм съгласна да си купя бучка сирене, което да ми увият в хартия, като едно време, не всички хора споделят мнението ми. Остават и дискусиите около пакетирането и пренасянето до дома на месо и риба.
  • Имам попадение на страхотни насипни печени бадеми в Лидл, които бяха пресни и вкусни, а освен това и на по-ниска цена от пакетираните варианти.

не съм zero waste

Какво е погрешно при zero waste?

 • Zero waste като висша ценност

Понякога е лесно да намериш артикул без опаковка, но за мнофо продукти не е така и не всеки разполага с достатъчно време и иска да положи допълнително усилия за да търси и намира продукти, които да не оставят след себе си отпадък. Дори на моменти се превръща във фикс идея и може да прилича на модерен култ, който поставя липсата на пластмаса или нерециклируема опаковка над всяко друго качество на продукт или човек. Стига се дори до това да се насърчават хората да нямат деца за да не замърсяват околната среда.

 • Емоционално натоварване

“Ще уловиш повече мухи с мед, отколкото с оцет”. 

За съжаление, обаче, и тази добра в съществото си кауза, бива превръщана в истерия и в поредния инструмент за псевдо-морализъм на радикални личности, този път под мотото на борба за опазване на околната среда. Единственият резултат, до който води това у останалите хора е т.нар. resistance или съпротива – човек отхвърля всяка идея, която счита за чужда,за която не е узрял и която не се е зародила сама в съзнанието му (или поне той да смята така) – това е и основната идея на филма Inception / “Генезис”.

 • Нулевият отпадък не е нулев
  • Голяма част от замърсяването с пластмаса не е причинено от домакинствата, а от индустриално замърсяване, например рибарски мрежи и гуми.
  • Това, за което zero waste не говори е символичното “измиване на ръце” и прехвърлянето на отговорността за опаковките на производителя/дистрибутора/търговеца.  Купувайки банани без допълнителна опаковка не се премахва всяка опаковка по веригата за доставка, в това число касетки, опаковъчно фолио и/или стиропор. Приложимо е и за всяка друга стока, която не е непосредствено произведена и продадена, например плодове и зеленчуци от собствена градина.
 • Zero waste игнорира производството на електроенергия

Освен ако, разбира се, не живеете off-grid в гората или на китна поляна в къща, където сами произвеждате електроенергията си. В останалите случаи сте свързани към мрежата, а за производството на енергия се използват източници, които в голямата си част не могат да се нарекат безотпадни. При някои отпадъкът е видим – под формата на замърсяване на въздуха, при други скрит – под формата на ядрени отпадъци с период на полу-разпад от стотици хиляди години.

 • Фокусиране върху една сфера като най-важна

Отвъд пластмасата има един свят на фини прахови частици, предизвикващи астма и редица заболявания, на токсични торове, на химикали в промишлеността и дори в козметиката,  на натрупване на тежки метали в почвите и организмите, на радиоактивни елементи и още. 

не съм zero waste

Какъв е правилният подход?

 • Първо, и най-важно е, осъзнатият избор без усещането за направена жертва или реакция на външна принуда. Ако сте решили да направите промени в начина си на живот, направете го, не защото “трябва”, не защото е модерно или другите го правят, не поради чувство на вина, а защото е ваше желание и намирате удоволствие и смисъл (помислете и за скритите ползи). 🙂
 • Всяка отказана сламка е спестен отпадък, всяка спестена торбичка е напредък. Всяка, дори малка стъпка трябва да се поощрява, защото има смисъл.
 • Дайте пример с положителна енергия, а не обвинение на околните. Хората обичат, a и лесно свикват с хубавото. Покажете комфорта и предимствата на промените, които сте направили сами.  
 • Насочете се към корените на проблема – потребителят иска продукта, промените в опаковката трябва да бъдат направени от производителя.
 • Местни, национални и европейски администрации трябва да приемат политики и инициативи за изграждане на високотехнологични заводи за преработване на отпадъци – не само рециклиране на годните материали, но и унищожаване на нерициклируемите. Пример за такъв завод е в Сингапур:

Какво се прави по въпроса?

Идеята за zero waste е идея, взаимствана от индустриите. При тях това е “безотпадна технология”, което има редица плюсове от екологична и финансова гледна точка.

 • Европейският парламент гласува забрана на пластмасовите опаковки за еднократна употреба от 2021 година – това включва:
  • Прибори за еднократна употреба (вилици, ножове, лъжици и пръчици за хранене);
  • Пластмасови чинии за еднократна употреба;
  • Пластмасови сламки;
  • Изработени от пластмаса клечки за уши (собствената марка на ДМ-Ebelin преди месеци пусна клечки за уши с дръжки от картон).
  • Пластмасови дръжки за балони;
  • Оксоразградими пластмаси и съдове за храна, както и чашки изработени от експандиран полистирен.
 • Компаниите започват да осъзнават ролята си във веригата на замърсяване и да поемат своята корпоративната социална отговорност, например:

Естествено е това, че за промяната е нужно време – за тестване на нови алтернативи на пластмасата, за технологии, които да направят материалите достъпни, за производството и налагането им в световен мащаб.

Ако и Вие сте решили да направите осъзната стъпка, независимо колко малка или голяма, първа или поредна, поздравявам Ви! Насърчавайте и поощрявайте другите, които го правят, защото:

“Нужни са ни не единици перфектни хора с нулев отпадък, а милиони, които несъвършено намаляват отпадъците си.”

 

Поздрави и усмивки,

 

Още по темата: