Бременност

7 причини за фалшиво положителен тест за бременност

Тестовете за бременност за домашна употреба са най-често срещаният способ да разберете дали очаквате дете. Повечето видове са такива, в които потапяте лентичката в съд с урина или подлагате писалката под струя при уриниране. Този тип домашни тестове засичат нивата на хормона ЧХГ – човешки хорион-гонадотропин, наличен само по време на бременност (обичайните нива у небременна жена са около 5mUI/ml).

Някои ранни тестове за бременност засичат хормона още при първите повишения (първото удвояване на 10mUI/ml, което е около седмица след имплантирането на ембриона и 5-6 дни преди закъснението на цикъла). Повече за ранните признаци на бременност и различните видове тестове можете да научите тук. 

И въпреки, че дори домашните тестове за бременност за надеждни, те не са безгрешни. 

Фалшиво положителни, както и фалшиво негативни резултати могат да се получат по редица причини. Важно е да знаете, че е желателно акушер-гинеколог да потвърди бременността (за плоден сак около 5-та седмица, за сърцебиене около 8-10та седмица).

На какво се дължи фалшиво положителен резултат от тестове за бременност?

1. Химическа бременност

Възможно е да имате положителен тест за бременност, дори и на практика да не сте бременна. Нарича се фалшиво положителен резултат. Понякога се причинява от химическа бременност. Тя се случва когато оплоденото яйце, наречено ембрион не успява да се имплантира, или да се развие в най-ранните етапи. Причините са разнообразни. 

Спонтанното ранно прекъсване на бременността не се дължи на нещо, което жената е направила. Може да е резултат на: 

 • фиброиди, като фибрози и миоми
 • сраствания
 • вродена абнормалност на матката, която причинява неправилното й оформяне. 

Малки количества от определени хормони, като прогестерон намаляват вероятността за загнездване на ембриона и растежа му.  

Някои от причините за химическа бременност, от своята страна са неизвестни, а този тип бременности са доста чести, но обикновено не биват засичани, докато не се направи тест за бременност (цикълът Ви може да е нормален или с няколко дни закъснение, може да е обилен или по-болезнен). Това е един недостатък на ранните тестове за бременност – резултатите могат да доведат със себе си очакване, последвано от разочарование и емоционално натоварване.


2. Извънматочна (ектопична) бременност

Понякога оплодената яйцеклетка може да се имплантира извън маточната кухина. Ектопичните бремнности обикновено се случват, ако оплодена яйцеклетка се заклещи във фалопиева тръба по пътя си към матката. 

Следните причини могат да доведат до извънматочна бременност: 

 • Сраствания или възпаления на маточните/фалопиеви тръби
 • Абнормалност на фалопиевите тръби 
 • Предишни инфекции на матката 

Ектопичните бременности също така могат да се случат в цервикса, яйчниците или коремната кухина. 

Една такава извънматочна бременност не може да продължи като нормална бременност – ембрионът не е жизнеспособен, защото няма място за развитие или растеж извън матката. 

Ембрионът ще продължи да произвежда ЧХГ, независимо, че се е имплантирал на грешно място, което да доведе до фалшиво положителен тест при домашни условия. 

Трябва да знаете, че извънматочните бременности са спешни медицински състояния, които могат да доведат до увреждания и не бива да се подценява сериозността им.   

Симптомите на извънматочна бременност включват: 

 • гадене и чувствителни или болезнени гърди, което е симптом и на нормална бременност 
 • остри вълни на болка в корема, таза, рамото или врата (заради свързани нерви) 
 • силна болка от едната страна на корема 
 • леко до тежко вагинално зацапване или кървене
 • световъртеж или припадъци 
 • напрежение в ректума

Веднага потърсете медицинска помощ, ако се съмнявате, че може да имате извънматочна бременност.


3. Скорошен аборт

Може да продължите да получавате положителни резултати от тестовете за бременност след като е била прекъсната бременност – спонтанно или с лекарска намеса. 

По врееме на бременността, нивата на ЧХГ продължават да се увеличават, докато плацентата продължава да нараства, удвоявайки се на всеки няколко дни, с пик около 10-та седмица. След края на бременността нивата им намаляват, но това е бавен процес. 

ЧХГ може да остане в кръвообращението Ви и да се отделя с урината до 6 седмици след края на бременността. Възможно е да давате фалшиво положителен резултат, докато нивата му не се върнат до тези от преди бременността. 

Ако абортът е бил спонтанен, възможно е не всички тъкани от бременността да са били елиминирани и това ще доведе до продължително повишени нива на ЧХГ. 

Когато това се случи се препоръчва несложна хирургична интервенция – дилатация и кюретац за да се отстранят ненужните тъкани.


4. Потребителска грешка

Както с повечето неща в живота, домашните тестове за бременност не са безгрешни. Важно е да спазвате точно указанията на опаковката, а преди употреба да проверите и срока на годност. 

Дори и да спазите горните условия, отново са възможни грешки. Една от тях е да не правите теста твърде рано в месеца, тъй като това може да доведе до фалшиво положителен тест или фалшиво отрицателен резултат. 

 • Друг важен момент е да използвате теста, когато урината не е твърде разредена с вода. Препоръчително е да използвате в момента, когато урината е най-концентрирана, например сутрин, веднага след събуждане.  
 • Напоете теста с урина по указания начин и за точното зададено време. Можете да използвате и хронометър на телефона си за да засечете. 
 • Отчетете резултата след указаното време – твърде рано и можете да имате фалшиво негативен резултат, твърде късно, и можете да имате фалшиво положителен.

5. Изпарителни линии

Понякога изпарителна линия може да бъде възприета като положителен резултат. Повечето домашни тестове имат две линии при отчитане на повишен ЧХГ и една линия при нормални нива.  

Линиите обикновено са в ярък цвят като розово, червено, лилаво или синьо. В някои случаи се появява бледа втора линия, която може да отчита ранна бременност или просто да е изпарителна линия. Във втория случай линията ще е почти безцветна. 

Изпарителните линии се появяват след като урината се е изпарила напълно и понякога се дължат на хормони, които не указват бременност. 

Най-добрият начин да не се бъркате с изпарителни линии е да спазвате времевите указания, точно както са дадени на опаковката.


6. Медикаменти

Ако се опитвате да забременеете под лекарско наблюдение, може би вземате медикаменти за фертилност.

Един от тези медикаменти е синтетична инжекция – сигнал за организма да произвежда ЧХГ и се продава под следните търговски наименования: 

 • Novarel
 • Pregnyl
 • Ovidrel
 • Profasi

ЧХГ инжекция помага фоликулите да освободят зрели яйца. Това, обаче може да доведе до фалшиво положителен тест за бременност, особено, ако тестът е направен твърде рано.  

Други лекарства също могат да дадат фалшиво положителни резултати, в това число: 

 • лекарства против страхове, като diazepam (Valium) или alprazolam (Xanax)
 • антипсихотични лекарства, като clozapine или chlorpromazine
 • антиконвулсанти като phenobarbital или други барбитурати
 • лекарства за болестта на Паркинсон Parkinson’s disease medications, including bromocriptine (Parlodel)
 • диуретици като furosemide (Lasix, Diuscreen)
 • антихистамини, включително promethazine
 • метадон (Dolophine)

7. Някои медицински състояния

В редки случаи някои медицински състояния могат да дадат фалшиво положителен резултат от домашен тест за бременност, например

 • инфекция на уринарния тракт 
 • заболявания на бъбреците, която причинява кръв или бели кръвни клетни в урината
 • кисти на яйчниците и по-точно, corpus luteum cysts
 • по-сериозни болести като рак на яйчниците проблеми с хипофизата (много рядко).

Следващи стъпки

 • Положителен тест за бременност винаги трябва да бъде последван от посещение при лекар. Лекарят Ви може да назначи тест на урината или кръвен тест за да потвърди резултатите и да проследи нивата на ЧХГ. 
 • Може да Ви бъде направен и трансвагинален ултразвуков преглед за да се огледа има ли гестационен сак и дали бременността протича нормално. 
 • Ако имате фалшиво положителен резултат, лекарят Ви ще определи това. Понякога новината, че не сте бременна може да бъде огромно облекчение. 
 • Но, ако ранните резултати са Ви зарадвали и развълнували, тогава може да сте силно разочаровани. Помнете, че фалшиво положителни тестове за бременност се случват и това не значи, че никога няма да забременеете. 

Ако се опитвате да забременеете от дълго време, но без успех, и особено, ако сте над 35, обмислете консултация със специалист по фертилитет. 

Източник