Бременност

Ранни признаци на бременност. Видове тестове

Това е въпрос, който получавам често – какви са ранните признаци на бременност – “по учебник” или такива, които аз съм имала през двете си бременности. Толкова ранни, по-ранни от възможността тест за бременност да ги потвърди. Какви видове тестове има – какви са техните предимства и недостатъци и как да изберем правилния?

Бременна ли съм ранни симптоми на бременност

Ранни признаци на бременност

биват различни при различните жени (и бременности) и могат да се припокриват с други:

 • Променена базална температура
 • Напрегнати или чувствителни гърди
 • Болка или тежест в долната част на корема и/или кръста
 • Имплантационно кървене (зацапване или 1-2 капки кръв няколко дни след овулация)
 • Главоболие
 • Промяна в настроенията
 • Умора и сънливост – заради повишените нива на прогестерон
 • Сърцебиене
 • Задъхване
 • Непоносимост към храни и миризми
 • Загуба на апетит
 • Подуване на корема
 • Запек
 • По-често уриниране

Нашата история:

Първата ми бременност

Силно желана, но непланирана, не и в този момент. Доза чиста изненада.  Как така изненада, казвате си Вие? 

Семейното планиране при нас следваше собствения си ход – ще планираме деца тогава, когато силно поискаме да имаме деца – не защото е време, не защото сме женени отдавна, не защото обществото диктува или роднините настояват. Тогава, когато, (макар и човек никога да не се чувства напълно готов) искаме да дарим любовта си на едно (и повече) малки създания. 

Този момент дойде емоционално, но не и материално. Аз вече нямах търпение да стана майка – сърцето ми подскачаше всеки път, когато видя малко дете, но съпругът ми настояваше да изчакаме. Беше зима, живеехме под наем в един мрачен сутерен. Той искаше първо да смени работата си и да се преместим на по-хубаво и подходящо за отглеждане на дете място. Опитите за бебе бяха планирани за лятото на 2013-та година.

За да разсея обсебващите ме мисли, бях започнала да тичам всеки ден – енергията си насочвах към купуване на точната екипировка и увеличаване на разстоянията. Бях кандидатствала и за магистратура в Швеция и очаквах резултатите.


Но, животът е това, което се случва, докато ние правим планове.


Най-първите, ранни признаци на бременност с Анастасия бяха доста рано:

 • Помня момента, в който ме прониза мигновена остра болка в долната част на корема. Беше около 2-3 дни след първото ни пазене с “изчислена овулация” (заради моя алергия към латекс). Бях тръгнала към банята и спрях за секунда да си поема дъх. Помислих си, дали теоретично една жена би усетила  моментът на “загнездване” на оплодената яйцеклетка. Не знам, някои жени усещат овулацията, сигурно и това е възможно, възможно е и да се усеща така, но… аз не съм бременна, затова няма защо да мисля такива неща. 
 • Променена цервикална слуз. Знаете, че естественото (слабо) течение се променя с фазите на менструалния цикъл – едно е, когато сте в овулация и различно в другите дни. Този път, обаче, не приличаше на никое друго.
 • Болки в долната част на кръста и напрегнати гърди – не им отдадох особено значение, защото така беше всеки месец в очакване началото на цикъла.
 • Умора. Заспивах на дивана по никое време, а когато вечер съпругът ми ме будеше за да се преместя в спалнята, аз измрънквах “гади ми се”, на което той отговаряше с “Бременна си.”. “Не, не съм бременна, няма как да стане, аз изчислих!” 
 • Променено излъчване. Съпругът ми и до ден днешен казва, че той първи е знаел, че съм бременна, много преди да направя тест, по начина по който съм се променила – цялата съм започнала да сияя и да излъчвам вътрешна сила. 
 • Задъхване. Досега бях тичала без проблеми, по 3км дневно, но с всеки изминал ден започваше да ми тежи. Не можех да дишам, не ми стигаше въздуха. Това беше и нещото, което не можех да си обясня и което беше особено силно, в деня, когато реших, че ще си направя тест. Просто шофирах, но при опит да завъртя волана усещах как не мога да си поема дъх. Цикълът ми беше закъснявал и друг път, затова не се тревожех – все пак се натоварвах доста физически, възможно е и тази пренастройка да дава отражение. 

Денят беше събота и отидох до най-близката аптека, където купих “Три от най-евтините тестове за бременност”. Прибрах се у дома и нищо, че беше вече вечер, а тестовете е препоръчително да се правят сутрин – исках да направя тест за да докажа на съпруга ми, че не съм бременна (той постоянно го повтаряше). След секунди се появи първата, контролна чертичка и очаквах да е само това, но не – веднага след нея се появи и втората. “Това вече не е възможно”, мислех си аз! 

Излязох от банята и веднага казах на Гена “Две чертички!”, той стана от бюрото, стигна ми ръката, каза “Честито!” и отново седна. И за двама ни беше шок. Желано, но не очаквано бебе, не и в този момент.  Побързах да направя и другите два теста за да съм сигурна. Неизменно две наситени чертички.

В следващите седмици започна ринитът на бременната – хрема, която не е свързана с вирус или бактерия, а се дължи на променения хормонален фон. Леко придърпване в долната част на корема (от разтягането на лигаментите), имах непоносимост към миризми и храни. В началото можех да ям само хляб с лютеница и сирене. Ядяха ми се солени и кисели храни. Силното гадене започна около 6-та седмица и продължи стабилно и почти денонощно до 12-14-та седмица на бременността.

 


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Зорница Павлова (@agleu.mama) on


Втората ми бременност

Беше много желана и планирана. Опитите за бебе започнаха, когато Анастасия беше на 8 месеца, защото много искахме децата ни да имат малка разлика и да растат заедно. 

Но този път не беше лесно. Не се получаваше. Месец, след месец, след месец, в които с надежда очакваш цикълът ти да закъснее, опитваш се да уловиш ранни признаци на бременност, дори реално да няма такива. При ден закъснение правех тест за да видя само една чертичка. И така 16 месеца. 

Бях си купила голямо количество ранни тестове за бременност и исках да видя кога един такъв ранен тест за бременност може да засече такава. През ноември 2015-та започнах 7 дни след изчислената овулация и правех по един тест за бременност рано сутрин. Пет. На петият ден преди очакваната дата за цикъл рано сутринта се появи първата бледа, едва забележима втора чертичка. Повторих теста и през деня и я нямаше. Направих още един ранен тест за бременност на четвъртия ден преди цикъла. Отново имаше втора бледа чертичка. И така всеки ден сутрин до закъснението ми имаше втори бледи чертички. 

Цветът им се насити едва няколко дни след очаквания цикъл, което би било 3-4 дни закъснение. Колкото до симтомите този път – ясно  помня чувствителността към миризми, която започна съвсем рано и беше придружена отново от осезаемо задъхване и силна умора.

Ранните тестове за бременност, обаче, имат своите слаби страни, за които ще говорим по-надолу:


Видове тестове за бременност – предимства и недостатъци и как да изберете правилния

Ако трябва да сме честни, тестовете са си тестове – два пъти по-скъпият няма да покаже два пъти по-вярно, принципът е еднакъв, често са с еднакви реагенти (и лентички) различна е презентацията (как изглеждат). Но нека разгледаме различните видове:

Тест за овулация

Ако планирате бременност или искате да избегнете такава. 

Изчисляването на овулацията по календар е само ориентировъчен метод, особено ако се базира на осреднени стойности, защото те са различни не само за различните жени, но често различни и всеки месец под влиянието на хранене, стрес, околна среда, здравословно състояние. Има дори месеци, в които имате менструация, но овулация не е настъпила (ановулационен цикъл). 

тест за овулация clear simple

За да знаете кога настъпва овулацията, можете да използвате проследяване на базалната температура – повишаването й показва овулация (или евентуална бременност). Друг вариант, при който имате сигурен резултат е – тест, който отчита лутеинизиращ хормон (LH).

Clear&Simple тест за овулация са над 99% точни и дават резултати до 10 минути. В опаковката има 5 теста за да знаете кога е периодът с най-голяма вероятност  да заченете. 

евтин тест за овулация

Изглежда точно като тест за бременност-лентичка и се използва като такъв. Използвайте под струя урина, или, за предпочитане в малък съд, в който да потопите, докато се напои достатъчно. 

Отчитането на резултатите е след 10 минути, като eдна чертичка е негативен резултат, a две чертички означават, че сте във овулация. 

Интересното при тестовете за овулация е, че с тях също можете да засечете евентуална бременност. След положителен резултат за овулация (и полов акт без предпазни средства), резултатите от тест за овулация в следващите дни отново са положителни.

Препоръчителна цена за опаковка от 5 броя тестове за овулация Clear&Simple – 6.99лв.


Тестове за бременност

Домашен тест за бременност 

Домашните тестове за бременност са доста точни в откриването на човешки хорион-гонадотропин (ЧХГ) – хормон, който присъства в организма на една жена само при бременност. ЧХГ започва да се произвежда веднага след като оплодената яйцеклетка се загнезди/имплантира в стената на матката на една жена, което обикновено (но не винаги) се случва около 5-6 дни след оплождането. Ако сте бременна, нивата на ЧХГ продължават бързо да се покачват, като се удвояват на всеки 2 до 3 дни. 

Домашните тестове за бременност имат няколко разновидности като етап на отчитане (колко рано) и “презентация” (как изглежда самият тест):

Ранен тест за бременност

Това е тест с повишена чувствителност. Отчита нива на ЧХГ от 10mIU/ml при нормални нива у небременна до 5mIU/ml – с други думи – при първото удвояване след зачеване и при най -ранни признаци на бременност – около 5-7 дни преди очакваното начало на менструацията.

ранен тест за бременност

 • Предимства: Подходящ за нетърпеливите.
 • Недостатъци: Не всяка ранна бременност продължава. Според различни източници повече от половината оплодени яйцеклетки не се загнездват или не се развиват правилно. В такъв случай е възможно цикълът да е бил по-обилен или по-болезнен, както и да е имало закъснение, но ако не са направили тест, жените никога  е нямало да разберат за краткотрайната си бременност.

За повече детайли прочетете: 7 причини за фалшиво положителен тест за бременност

Clear&Simple Early Response тестове за бременност-писалка са единствените ранни тестове, които съм срещала на българския пазар до момента. Моите през 2015-та година бях поръчвала от чужбина и бях чакала 3-4 седмици за доставка. При тези ме изненада достъпната цена:

Препоръчителна цена на ранен тест за бременност Clear&Simple – 3,89лв.


Стандартен тест за бременност

Отчита нива на ЧХГ (човешки хорион-гонадотропин) от 20-40mUI/ml

Има го в различни форми – като обикновена лентичка, като касетка, писалка. 

какъв тест за бременност

 • Предимства: различни варианти; по-малка вероятност за фалшиво положителен резултат
 • Недостатъци: някои видове показват резултати едва седмица след закъснението, някои марки имат висока цена

Препоръчителна цена на стандартни тестове Clear&Simple:

 • Лентички, 3бр. в опаковка – 2,29лв.
 • Писалка, 1бр. в опаковка – 3,69лв.
 • Писалка 2бр. в опаковка – 6,89лв.

Дигитален тест за бременност

Чувствителността му е същата, като на стандартните тестове за бременност (25mUI/ml).

При достатъчно напояване на накрайника на писалката, чувате звуков сигнал и се показва пясъчен часовник.

След около 5 минути отново имате звуков сигнал и резултатът се изписва на екрана.

 • Предимства: 
  • дава яснота, особено за тези дами, които се чудят – това втора чертичка ли е, “ако е бледа, брои ли се”?
  • изглежда отлично за подарък – изненада на близките, когато обявявате бременноста, за “фотосесия” и за мил спомен. 
 • Недостатъци:  
  • по-висока цена
  • след продължително време резултатът може да избледнее или изчезне

Препоръчителна цена на дигитален тест за бременност Clear&Simple  – 13.69лв.


Кръвен тест за бременност

Биват качествен (отчитане наличието на ЧХГ), но и количествен (показва как се увеличава ЧХГ през определен период от време, обикновено 2-3 дни).

кръвен тест за бременност

В лаборатория ще Ви бъде взета кръв за изследвания еднократно за качествен или два или повече пъти за количествен кръвен тест за бременност.

 • Предимства: Надежден. Ако нивата на хормоните не съответстват на етапа на бременност, проследяващият Ви лекар може да назначи още тестове за да установи на какво се дължи разминаването.
 • Недостатъци: Инвазивен и по-скъп.

 

*Този пост достига до Вас с любезната подкрепа на Clear&Simple България