За децата

Важните ползи от играта с конструктор

Вече съм Ви разказвала за благотворното влияние на играта с конструктор при проговарянето на най-малките.

Днес ще разгледаме подробно реалните и страхотни ползи от играта с конструктор и как тя помага да се оформи мисленето, умения и самочувствието у децата:

1. Насърчава фините моторни умения и координацията око-ръка

Децата избират части с различни размери, а при сглобяване и разглобяване е необходимо определено усилие, отново различно за различните части. Това развива фината моторика, а тя е пряко свързана с центъра в мозъка, отговорен за говора и изразяването. 

2. Създава социални умения посредством отборната игра

Докато играят с конструктора, децата се учат да споделят частите и да изчакват реда си. Работейки заедно по една конструкция, децата трябва да се съгласят какво строят – замък, лодка, космически кораб? Трябва да разбират идеята на другите и да допринасят за нея, като по този начин правят играта забавна.

3. Насърчава креативността

Креативността се развива, когато частите могат да се използват за да построиш всичко, което ти хрумне – било то магазин или самолет. Няма “правилно” и децата творят без да се страхуват да сгрешат.  

ползи от играта с конструктор

4. Развива математическото мислене и решаването на задачи

Да следваш инструкциите за сглобяване има много ползи за развиването на уменията за решаване на задачи и ситуации – как да създадем симетрия и баланс, като използваме различни форми и размери. Необходими са фокус и внимание към детайлите, а когато има някаква трудност, децата трябва да се върнат назад за да анализират стъпките си и да открият какво трябва да се поправи. 

Да не забравяме събиране и изваждане. Когато дадете на дете ограничен брой части за целия му проект, то се учи, че всяка част има значение. 

5. Подобрява уменията за общуване

Конструкторът е страхотен начин за разпускане и градивни занимания. Докато децата (и възрастните) сглобяват, има обяснения на идеи, описание на това което правим, докъде сме стигнали, като по този начин се формират уменията за общуване.

6. Развива постоянство

Голямото ни момиче и съпруга ми отделиха няколко дни за да изградят сложната конструкция на нейния “център за забавление”, но дори малките деца знаят какво се случва когато се събори кулата – трябва да започнеш отначало и внимателно да градиш. Конструкторът учи децата колко е важно да не се отказват от задачата, докато не я видят изпълнена.

7. Изгражда самочувствието

Да се свързват отделните части на конструктора за да видиш идеята си оформена, първоначално може да изглежда предизвикателство, но успехът носи огромно количество задоволство и гордост от свършената работа. Децата обичат да се хвалят с това, което са построили и това има изключително позитивен ефект върху самочувствието им.  

Вярвам, сами се убедихте в различните ползи от играта с конструктор за децата. Остава само да стъпвате внимателно в тъмното. 🙂

 

Поздрави и усмивки,

Прочетете още: Моите Топ 3 домашни рецепти за красота
Видео: 7 съвета за по-лесно проговаряне